Civaqua - Az éltető forrás - Future of Debrecen

Civaqua – Az éltető forrás

Nem véletlen, hogy „a csapból is” ez a különös szó folyik: Civaqua. Ha elemeire bontjuk ezt a mozaikszót, felfedezzük a debreceni polgárokra utaló „cívis” szót és a víz latin megfelelőjét, az „aqua”-t. Azonban a feltételezésekkel ellentétben nem egy ásványvízmárkáról van szó és nem is egy új strandberuházásról. A Civaqua-program Debrecen környezeti állapotának javítását: a kiszáradással fenyegetett Nagyerdő és az erdőspusztai tavak vízpótlását hivatott biztosítani.

Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba

A nagy volumenű Civaqua-program elkezdődött, megvalósítása megindult, s ehhez több, mint tizenhat milliárd forint áll rendelkezésre.

A város már régen tervezi ezt a többcélú fejlesztést, amit a környezeti feltételek módosulása, a talajvíz szintjének süllyedése, a klímaváltozás még sürgetőbbé tett. A cél nem csak a vízháztartás állapotának javítása, hanem pozitív hatás gyakorlása az egész térségre. Hogyan?

Ami csak a csövön kifér!

A vizet a rendszer a Tiszából kapja. A Keleti-főcsatorna mellett kiépített szivattyútelep a folyó vizét 1 méter átmérőjű csővezetéken keresztül juttatja majd az első lépcsőben Józsa közelébe. 

A szivattyúk másodpercenként 1,2 köbméter – elképzelni is nehéz – vizet préselnek a vezetékbe, s ezt a víztömeget 60 méterrel kell a szivattyúállás szintje fölé emelni. Ehhez nagy mennyiségű energiára van szükség, amit egy napelempark fog biztosítani. Az emelést követően már gravitációs úton halad majd a víz a Tócóba, a Nagyerdő területére és az erdőspusztai tavakba.

Az első ütemben a Tócó-ér kapja meg az éltető vizet: másodpercenként 270 litert. Ez nem csak a vízi életközösség fennmaradását, a vízfolyáshoz kapcsolódó mocsárrétek életét fogja biztosítani, de gazdagítani fogja városunk látnivalóit is. A megújuló Tócó völgyében a zeleméri romtemplomtól tanösvény, kerékpárút fog kalandra hívni, hogy megismerd a természeti, kultúrtörténeti és a hagyományos tájhasználati értékeket. 

A Civaqua első ütemére kiírt kivitelezési közbeszerzési pályázat már lezárult. A feladatok elvégzése már 2021 októberében megkezdődött, de a főbb földmunkák a tél végével, a tervek szerint 2022 márciusában válnak jelentőssé. Az első ütem befejezésének tervezett időpontja 2023 szeptembere. 

A második ütemben fog megvalósulni a Nagyerdő vízpótlása, ami reményeink szerint a kiszáradó erdőből ismét az üde gyöngyvirágos tölgyest éleszti újjá. A víz további útja a Kondoros éren keresztül a Fancsikai tavakba, a Mézeshegyi -és Vekeri tóba vezet. A változások a természeti értékek hatékony megőrzésével összhangban lehetővé teszik a térség ökoturisztikai, rekreációs és sport életének fejlődését.

A Civaqua-program azon kívül, hogy eljuttatja a Tisza éltető vizét Debrecen térségébe, új kezdetet és új lehetőségeket is teremt.

Elindult a közös gondolkozás a helyi lakosokkal „A mi Civaquánk” ötletpályázat keretein belül. Közel 300 debreceni – 70 csapatot alkotva – nyújtott be Debrecennel és az érkező vízzel kapcsolatos, kreatív, hasznos és kivitelezhető ötleteket magukba foglaló pályázatokat. Az ötletek a fajvédelem, az élőhelymegőrzés, egyéb környezetvédelmi fejlesztések, a környezettudatos szemléletmód kialakítása, az ökoturizmus, a feltöltődést, kikapcsolódást segítő fejlesztések, a sportolási lehetőséget kínáló zöld fejlesztések és az egészséges életmódot népszerűsítő projektek keretein belül érkeztek. A pályázók egy szakmai napon, a döntősök pedig szakmai továbbképzésen is részt vettek. Végül a döntő napján a pályázatokat szakmai zsűri és a közönség értékelte. Az ötletek közül az első három helyezett és a közönségdíjas is megvalósul. A nyertes ötletekről itt adtunk hírt.A Civaqua-programról a Future of Debrecen TV adásainak első részében is hallhattok: 

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola intézményvezető helyettese

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Szabó Fruzsina Magdolna

természetvédelmi mérnök

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök-hallgató, az MME Hajdú-Bihar Megyei Helyi Csoportjának titkára, önkéntes madármentő

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Szalacsi Árpád

a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója

Csatlakozz hozzánk!