Civaqua - Az éltető forrás - Future of Debrecen

Civaqua – Az éltető forrás

Nem véletlen, hogy „a csapból is” ez a különös szó folyik: Civaqua. Ha elemeire bontjuk ezt a mozaikszót, felfedezzük a debreceni polgárokra utaló „cívis” szót és a víz latin megfelelőjét, az „aqua”-t. Azonban a feltételezésekkel ellentétben nem egy ásványvízmárkáról van szó és nem is egy új strandberuházásról. A Civaqua-program Debrecen környezeti állapotának javítását, a kiszáradással fenyegetett Nagyerdő és az erdőspusztai tavak vízpótlását hivatott biztosítani.

Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba

Az utóbbi időszakban Debrecen gazdaságfejlesztési sikereinek következtében felértékelődött a víz értéke hiszen Magyarországot, így Debrecent is olyan súlyos aszály sújtotta, amely 1931 óta nem volt tapasztalható hazánkban. Kiemelendő, hogy ez a program azonban nem a debreceni iparfejlesztésnek, hanem a város vízháztartásának javítására, környezetvédelmi és vízgazdálkodási szempontjainak kielégítésére szolgál. A nagy volumenű Civaqua-program elkezdődött, megvalósítása megindult, s ehhez több, mint tizenhat milliárd forint áll rendelkezésre.

A város már régen tervezi ezt a többcélú fejlesztést, amit a környezeti feltételek módosulása, a talajvíz szintjének süllyedése, a klímaváltozás még sürgetőbbé tett. A cél nem csak a vízháztartás állapotának javítása, a beruházás pozitív hatása az egész térségre nézve várható.

97 százalékos készültségű a Civaqua-program első üteme!

2023. szeptember 29-én elindult a Civaqua szivattyú tesztüzeme. 


Egy újabb mérföldkőhöz érkezett a Civaqua-program megvalósításának első üteme, ugyanis teszt jelleggel beindították a Civaqua új, nagy teljesítményű szivattyúját. Ezzel egy évtizedek óta várt pillanat jött el, hiszen a Civaquának köszönhetően a víz eléri a Keleti-főcsatornából a Tócó forrásvidékét.

A programot komoly műszaki tervezés és kivitelezés tette lehetővé. Az 1500 kilowattos motorral szerelt szivattyú másodpercenként 1275 liter vizet képes mozgatni. Balmazújváros térségéből a vizet egy 65 méterrel magasabb pontra kell eljuttatni, de az úgynevezett hosszmenti veszteség miatt a szivattyú teljesítménye olyan, mintha 85-90 méteres magasságba pumpálná fel azt. Az új berendezés egy háromezer köbméteres tározót 20 perc alatt tud megtelíteni. A program során kiépült a 13 kilométer hosszú nyomóvezeték és a 2 kilométeres gravitációs csatorna is. A tesztüzem és a teljes kivitelezés még nem zárult le, szakemberek folyamatosan tökéletesítik a rendszer működését. A szivattyút 2023. év végén helyezik véglegesen üzembe.

A Civaqua-program második üteme, ami többek között a Nagyerdő vízutánpótlását is biztosítja majd, már tervezés alatt áll.

A Civaqua-program révén nem csak elhozzuk a Tisza vizét a város területére, de ennek a víznek a megtartásáról is gondoskodunk, aminek a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás szempontjából nagy jelentősége van.

A Civaqua-program megvalósulásával a debreceniek ötven éves álma válik valóra.

Nagyon fontos, hogy ebbe a programba sikerült olyan elemeket beépíteni, amely Debrecen mikroklímáját, klimatikus viszonyait is javítani tudják majd. A második ütemben a Nagyerdő vízháztartásának javításán túl, rekreációs célokat szolgáló intézkedések valósulnak meg, melyek során a város déli-délkeleti oldalán található jóléti tavak vízutánpótlása kerül biztosításra. Debrecen hosszú távú fejlődéséhez elengedhetetlen a program megvalósítása, és hatalmas öröm az, hogy több évtizednyi álom válik valóra, végre a megvalósítás fázisában van a Civaqua-program.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!