Civaqua - Az éltető forrás - Future of Debrecen

Civaqua – Az éltető forrás

Nem véletlen, hogy „a csapból is” ez a különös szó folyik: Civaqua. Ha elemeire bontjuk ezt a mozaikszót, felfedezzük a debreceni polgárokra utaló „cívis” szót és a víz latin megfelelőjét, az „aqua”-t. Azonban a feltételezésekkel ellentétben nem egy ásványvízmárkáról van szó és nem is egy új strandberuházásról. A Civaqua-program Debrecen környezeti állapotának javítását: a kiszáradással fenyegetett Nagyerdő és az erdőspusztai tavak vízpótlását hivatott biztosítani.

Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba

A nagy volumenű Civaqua-program elkezdődött, megvalósítása megindult, s ehhez több, mint tizenhat milliárd forint áll rendelkezésre.

A város már régen tervezi ezt a többcélú fejlesztést, amit a környezeti feltételek módosulása, a talajvíz szintjének süllyedése, a klímaváltozás még sürgetőbbé tett. A cél nem csak a vízháztartás állapotának javítása, hanem pozitív hatás gyakorlása az egész térségre.

73 százalékos készültségű a Civaqua-program első üteme!

„800 méterre és nyolc hónapra vagyunk a program első ütemének megvalósításától” – hangsúlyozta a polgármester.

A következő időszakban a Tócón 14 duzzasztómű, illetve négy fenéklépcső épül, továbbá kialakításra kerül két víztározó, melyeknek a funkciója a megfelelő vízszint biztosítása.

Az első ütem részeként jut el a Tisza vize a Keleti-főcsatornán és a lefektetett vezetékeken keresztül a Tócó-patakba, másodpercenként 275 liternyi vízhozammal. A Civaqua-program második üteme, ami többek között a Nagyerdő vízutánpótlását is biztosítja majd, már tervezés alatt áll. 

Az utóbbi időszakban Debrecen gazdaságfejlesztési sikereinek következtében felértékelődött a víz értéke hiszen Magyarországot, így Debrecent is olyan súlyos aszály sújtotta, amely 1931 óta nem volt tapasztalható hazánkban. Kiemelendő, hogy ez a program azonban nem a debreceni iparfejlesztésnek, hanem a város vízháztartásának javítására, környezetvédelmi és vízgazdálkodási szempontjainak kielégítésére szolgál – hangzott el a keddi projektbemutató rendezvényen Debrecenben.

Balázs Ákos alpolgármester kiemelte: a Civaqua-program révén nem csak elhozzuk a Tisza vizét a város területére, de ennek a víznek a megtartásáról is gondoskodunk, aminek a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás szempontjából nagy jelentősége van.

A Civaqua-program megvalósulásával a debreceniek ötven éves álma válik valóra. A környezetvédelem jegyében számos világnapot ünneplünk,  ezek közül nekünk, debrecenieknek a legfontosabb a víz világnapja.

Nagyon fontos, hogy ebbe a programba sikerült olyan elemeket beépíteni, amely Debrecennek a mikroklímáját, klimatikus viszonyait is javítani tudja majd. A második ütemben a Nagyerdő vízháztartásának javításán túl, rekreációs célokat szolgáló intézkedések valósulnak meg, melyek során a város déli-délkeleti oldalán található jóléti tavak vízutánpótlása kerül biztosításra.

Debrecen hosszú távú fejlődéséhez elengedhetetlen a program megvalósítása, és hatalmas öröm az, hogy több évtizednyi álom válik valóra, végre a megvalósítás fázisában van a Civaqua-program.

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!