Ültessünk 10000 fát Debrecenben! - Debrecen a mi kertünk - Future of Debrecen

Ültessünk 10000 fát Debrecenben! – Debrecen a mi kertünk

A Future of Debrecen célja a megyeszékhely zöldítése, fenntarthatóságának kialakítása.

Városunkban 2019 áprilisában indult el a „Debrecen a mi kertünk” elnevezésű akció keretében a fásítási program, amely során azt a célt tűztük ki, hogy 5 év alatt 10.000 fát ültessünk el. 2019-ben ebből már 1000 fa ültetése meg is valósult! A fásítási programhoz csatlakozhatnak debreceni vállalatok, intézmények, civil szervezetek, baráti társaságok is, így növelve a kezdeményezés sikerességét.

Elindult a véderdő-program Debrecenben, amelyet veletek, debreceniekkel kezdtünk meg a Vértessy-kúriánál. Összesen négy területen lesznek majd véderdők, most pedig száz csemetét ültettünk el, melyek mindegyike őshonos fafaj, mint például a kislevelű hárs, ezüsthárs és a mezei szil. A város körüli négy véderdő területén összesen 725 kertészeti fa és 20 ezer kisebb, erdészeti facsemete lesz. Pár évtized múlva a most elültetett fák mintegy 80.000 debreceninek elegendő oxigént termelnek majd, és képesek lesznek kompenzálni 16.000 autó klímára gyakorolt hatását is.

A véderdősítés a LIFE IP HungAIRy projekt keretében valósul meg, melynek célja a levegőminőség javítása 8 régióban, 10 magyar településen. Ezek a véderdők a későbbiekben csökkenteni tudják majd a porszennyezést is Debrecenben. A város körül elhelyezkedő véderdők már akár az első 10 évben 95 tonna port és 76 tonna szén-dioxidot lesznek képesek megkötni, amely nagyban fogja csökkenteni a légszennyezettség mértékét városunkban.


A véderdők kialakítása a város nyugati oldalán történik, hogy felvegyék a harcot a mezőgazdasági termőföldekről származó, egészségünket veszélyeztető kisméretű részecskékkel szemben, amelyeket az uralkodó széljárás még inkább a város felé szállít. Négy helyszínen alakítunk ki erdőterületeket, amik a porszűrő funkció mellett rekreációs és pihenési célokat is ellátnak majd.

Tudtad-e?
A LIFE-IP HungAIRy véderdőinek fái kifejlett állapotukban évente 95.000 kg port és 76.000 kg szén-dioxidot kötnek majd meg az első 10 évben, emellett 80.000 ember számára elegendő oxigént termelnek.

A területek és a fafajok kiválasztása céljából, szakértőkkel együttműködve készült el 2020-ban az erdőtelepítés megvalósíthatósági tanulmánya. A fajok kiválasztásánál szempont volt, hogy olyan fafajok legyenek elültetve, amelyek a lehető legjobban illeszkednek a terület adottságaihoz, őshonosak, tűrik a porral terhelt levegőt és kevéssé allergének.

A véderdők az oxigén termelésén és a szén-dioxid elnyelésén felül kellemes mikroklímát alakítanak ki környezetükben.

A légszennyezettség minden ember számára káros, azonban bizonyos érzékeny csoportok számára különösen veszélyes lehet a nem megfelelő levegőminőség, így kiemelt prioritással bír egy élhető, egészséges levegőjű város kialakítása.

Ami szintén kiemelendő a véderdősítés kapcsán, az a biológiai sokféleség növelése. A nagyvárosok élhetősége és jövője szempontjából létkérdés a zöldfelületek arányának növelése és állapotuk javítása. A véderdők a porterhelés mérséklésén kívül rekreációra, kikapcsolódásra, valamint szemléletformálásra is tökéletesen alkalmasak lesznek. Emellett egy „rendhagyó” tanösvény fogja tovább színesíteni a védelmi funkciójú közösségi zöldterületeket.

Miért jó fát ültetni?

1. Segítik a globális felmelegedés elleni védekezést:  A globális felmelegedés oly módon jöhet létre, hogy az úgynevezett üvegházhatású gázok – köztük a CO2 – burkot képeznek a Föld körül, amely burok beengedi a Nap rövidhullámú sugarait, azonban a Földről visszaverődő hosszúhullámú sugarakat elnyeli. Ez a folyamat hozzájárul a Föld felmelegedéséhez. A fák a fotoszintézis révén beépítik szervezetükbe a szén-dioxidot (CO2), eltávolítják azt a légkörből és tárolják a szenet szervezetükben. Akkor tud felszabadulni a raktározott szén, ha a fákat elégetik.

2. Tisztítják a levegőt:  A fák fotoszintézisének mellékterméke az oxigén. De amellett hogy az emberi szervezet számára elengedhetetlen oxigént termel, képes szilárd szennyező anyagokat is kivonni a levegőből (pl. porszemcséket a hozzájuk tapadó nehézfémekkel). A légszennyező anyagok közül különösen a 10 mikrométernél kisebb anyagok azért veszélyesek az emberi egészségre, mert azok szervezetbe való jutását a biológiai természetes szűrők nem képesek megakadályozni, ily módon légúti megbetegédesek okozóivá is válhatnak.

3. Mikroklíma és az átszellőzés javításában is szerepük van: A fák párologtatásukkal (transpirációjukkal) pozitívan hatnak a környezetre. A nyár folyamán intenzívebb a transpiráció, ezáltal lehűtik a levegőt. A házak között felizzott levegő és a fák által kialakított hideg levegő kicserélődik, így okozva szellőt. További előny a fák közismert szolgáltatása: az árnyékhatás. Ha egy épület körül van véve fákkal, az jelentősen csökkentheti az épület nyári légkondicionáló-igényét. A házak hűtéséhez szükséges energiaigény csökkentésével csökkentjük az erőművek szén-dioxid és más szennyezőanyag-kibocsátását.

4. Segíti a vízgazdálkodást: A fák árnyékolása lassítja a víz elpárolgását a pázsitról. Ezek mellett ősszel a lehullott falevél talajtakaró mulcsként funkcionál, amely szintén előnyös a talaj vízmegtartó képessége miatt.

5. Talajvédelemi funkciót is ellátnak: A hegyoldalon vagy patak lejtőin kiemelt szerepet játszanak a fák a talajerózió (víz romboló hatása) és a defláció (szél romboló hatása) szempontjából. A fák tápanyagellátását úgynevezett mikroorganizmusok (szabad szemmel nem látható sejtes élőlények) végzik oly módon, hogy a szerves tápanyagot a növény számára felvehető tápanyaggá alakítják át. A mikroorganizmusok szervesanyag pótlását segítik a lehulló falevelek. Ily módon a talajélet megőrzését is elősegítik a fák.

6. Óvnak a zajtól: Jobban védhet a zajtól a háromszintes növényfal (pázsit, cserjék és fák), mint a téglafal. A levelek rugalmas ellenállása hangtompító hatású, és a levelek közti légréteg maga is szigetel.

7. Felhasználhatóak kármentesítési folyamatok ellátására: Vannak olyan fafajok, amelyeknek kiemelkedő a szennyezőanyag kármentesítési képessége. A fákúgynevezett fitoremediációs kármentesítés során a növények és a gyökerükkel társult mikroorganizmusok segítségével csökkenthetik, megszüntethetik a talaj környezetszennyező anyagainak koncentrációját.

8. Növelik a biodiverzitást: A fák termései és a fakéreg alatt megbúvó élőlények táplálékot nyújtanak a madarak és a vadon élő állatok számára is. A fák ezek mellett élőhelyként (pl. fészkelőhelyként) is szolgálnak nem csak életük során, hanem kidőlt, korhadt állapotukban is. Egyetlen fa akár több száz fajnak adhat otthont: rovaroknak, gombáknak, mohának, emlősöknek és növényeknek egyaránt.

9. Pozitív egészségügyi hatásúak lehetnek: Egyre több kutatás vizsgálja a fák stresszre, szorongás csökkentésére irányuló jótékony hatását. Ezek mellett a fa árnyéka – ugyan nem teljesen – véd a napsugarak káros hatásaitól

10. Nagy eszmei értéket hordoznak:

 A fák több száz évig is élhetnek. Amikor egy fát elültetünk, azzal nem csak a jelen generációinak, hanem a jövő generációinak jóllétéért is cselekszünk.

Kedved támadt a faültetéshez? Segítünk kiválasztani a számodra megfelelő fajt Debrecen város Fakatalógusával!

Büszkék vagyunk arra, hogy városunk folyamatosan zöldül, és a lakosok nagy mértékben kiveszik a részüket az ennek érdekében végzett közös munkából. E zöldítő cselekvésnek a támogatására jött létre a Fakatalógus, amely 50 olyan, precízen kiválasztott, ültetésre javasolt fát tartalmaz, melyek jól illeszkednek éghajlatunkhoz és a városi környezethez. Ha ezek közül a fák közül megfelelően választ a cívis polgár, az garancia arra, hogy az általa elültetendő fa biztosan jól tud majd alkalmazkodni a környezetéhez és sokáig fog örömet okozni a természet kedvelőinek. 

Szívből ajánlom nektek Debrecen város Fakatalógusát!

Hálás vagyok a felkérésért, melynek nyomán segíthettem kiválasztani azt az 50 fát, melyek az első debreceni Fakatalógus alapját adják. A katalógus közérthető formában bemutatja mindazt, amit a különböző fajokról tudni érdemes: például azt, hogy egy-egy fa milyen magasra nő, vagy hogy ültetésének milyen előnyei vannak. Miután kiválasztottuk a nekünk kedves fafajt, okvetlenül tájékozódjunk a faültetés pontos módjáról, hogy a csemeténknek minden szükséges feltételt biztosítani tudjunk, és sokáig gazdagítsa környezetünket!


Közterületen való faültetési szándékkal és az elültetendő növényre vonatkozó gondozási tudnivalókkal kapcsolatban a zoldterulet@ph.debrecen.hu e-mail címen kérhető információ!

Fakatalógus

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!