Eddigi díjazottak - Future of Debrecen

Eddigi díjazottak

Debreceni Ady Endre Gimnázium

A Debreceni Ady Endre Gimnázium elhivatott a környezetvédelmi képzés iránt. Nemcsak a tanulók folyamatos érzékenyítése a cél; rendszeres képzéseket szerveznek a tanárok, munkatársak számára is a környezetvédelem, fenntarthatóságra nevelés vagy a fogyasztóvédelmi képzés területén.

Környezettudatos módon szervezik a mindennapokat. Az intézmény épülete energetikai korszerűsítésen esett át, törekszenek arra, hogy lehetőség szerint papírmentesen dolgozzanak, továbbá szelektív hulladékgyűjtőket is beszereztek.

Az iskola udvarán kerékpártárolót alakítottak ki. A biztonságos közlekedésre nevelés érdekében minden évben az iskola 7. évfolyamos tanulói tanóra keretében – a rendőrség munkatársai segítségével –megtanulják a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályait. 

Az iskola kiemelkedően fontosnak tartja a természetvédelmet. Több alkalommal részt vettek a Nagyerdő növény- és állatvilágának szakszerű állapotfelmérésében, a diákok például bekapcsolódtak a mókusszámlálásba is. Az intézmény területén pedig madárodúkat és -etetőket helyeztek ki.

Az intézmény többek között elnyerte az Ökoiskola, valamint a Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címet.

Homokkerti Pitypang Óvoda

A Homokkerti Pitypang Óvodában nagy figyelmet fordítanak környezeti nevelésre és az egészséges életmód kialakítására. Egy munkatársuk elvégezte a Környezetvédelem és fenntarthatóság a zöld óvoda gyakorlatában című képzést, így még felkészültebben tudja az intézmény a kicsik szemléletét alakítani.

Az óvoda lehetőséget biztosít a kerékpárok tárolására, így a dolgozók többsége kerékpárral jár munkába. A gyermekek és a szülők részére is kialakítottak két kerékpártárolót.

Az intézmény friss zöldségek termesztésére alkalmas magaságyásokkal, valamint komposztálókkal és szelektív hulladékgyűjtőkkel is rendelkezik. A természetvédelem fontosságának jegyében kihelyeztek több madárodút és -itatót az óvoda területén található fákra és a kiskertekbe. Ezzel kiváló lehetőséget biztosítanak a madarak megfigyelésére a gyerekek számára.

Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium

A Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium már az intézmény alapításkor is figyelmet fordított a szemléletformálásra és a közösségépítésre: az iskola környezetét együttesen, önerőből alakították ki. Évek alatt így formálódott az iskolakert, mely mára védett természeti értékké vált. A 2,2 hektár területű botanikus kert több, mint két évtizede viseli a Madárbarát Kert címet. A botanikus kertben denevérodú és madárodúk is megtalálhatóak, emellett elhelyeztek madáretetőket és -itatókat is. A mesterséges tavacska vizének frissítésére és növények locsolására esővizet gyűjtenek. 

A zöldhulladékot komposztálják, ami szezonális zöldségek termesztésére is lehetőséget ad. A pedagógusok rendszeresen építik be a kert nyújtotta lehetőségeket a tananyagba, amely tökéletes szemléletformálási lehetőség a gyerekek számára.

Az intézmény többek között kétszeres Ökoiskola, valamint a Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címmel rendelkezik.

Sensirion Hungary Kft.

A Sensirion Hungary Kft. a Sensirion Holding AG, a digitális mikroszenzorok és rendszerek vezető gyártójának újonnan alapított debreceni leányvállalata. A Sensirion érzékelőkkel leginkább az autóiparban és az egészségügyben találkozhatunk. Az általuk gyártott termékek között találhatóak gáz- és folyadékáram-érzékelők és környezeti érzékelők is, melyek a páratartalom és a hőmérséklet mérésére szolgálnak. A cég számára kiemelten fontos a környezetvédelem és a fenntartható termelés, amely a számos megvalósított zöld intézkedésben meg is mutatkozik. A vállalat tevékenységeit nagy részben papírmentesen végzi, ahol pedig még nem tudták megoldani az elektronikus dokumentumkezelést, ott csak és kizárólag újrahasznosított papírt használnak fel. A cég számára fontos volt, hogy a korszerűsítés során előtérbe kerüljenek az energiahatékony megoldások, valamint a környezeti zajszint csökkentése is hangsúlyt kapott. A cég a munkavállalói számára félévente környezetvédelmi tréninget biztosít, ahol a dolgozók megismerhetik a környezetvédelem alapjait, elsajátíthatnak fontos ismereteket, melyek segítségével otthon is környezettudatosabban tudnak élni. A Sensirion támogatja a dolgozók kerékpárral történő munkába járását, továbbá 100%-ban megtéríti a helyi és helyközi tömegközlekedésre szóló bérleteket munkavállalói számára, ezzel is elősegítve a környezetbarát módon történő közlekedés arányának növelését. A telephelyen ezeken felül még odafigyelnek a zöldterületek növelésére, ennek keretein belül faültetésre is sor került, melyek mind hozzájárulnak a város levegőminőségének javításához. A környezetvédelem mellett a természetvédelmet is fontosnak tartották, így helyet kapott a megvalósult intézkedések között madárodúk és madár itatókat kihelyezése is a cég telephelyén, mellyel tollas barátainknak szerettek volna kedvezni. Az itt felsorolt, megvalósított zöld tevékenységek csak egy részét képezik annak a rengeteg környezettudatos intézkedésnek, melyeket a Sensirion Hungary Kft. az elmúlt időszakban elvégzett, ezek mind hozzájárulnak környezetünk megóvásához, Debrecen fenntarthatóbbá tételéhez. 

MASTIFF Kft.

A Mastiff Kft.-t 2020 májusában alapították. 2021 óta Mastiff Cargo Bike néven gyártanak teherkerékpárokat itt, Debrecenben. A kerékpárok magyar termékek, ugyanis a mind a tervezés, mind a fejlesztés, mind a gyártás hazánkban zajlik, helyi beszállítók közreműködésével. A cég számos környezetbarát megoldást alkalmaz telephelyén, például lehetőséget biztosít a munkavállalóknak a szelektív hulladékgyűjtésre és a komposztálásra. Támogatja a kerékpárral történő munkába járást, melyhez a biciklit a cég biztosítja. A szervezet egyik fő célkitűzése, hogy 2023 végére teljesen papírmentesen végezzék mindennapi tevékenységeiket, s ennek elérése érdekében már eddig is számos lépést tettek. Az energiatakarékosság is fő szempont a telephely működtetése során – az energiatakarékos eszközök használata mellett a műhely megfelelő hőmérsékletét energiatakarékos hűtő-fűtő berendezések biztosítják. A legfontosabb pedig, hogy maga a termék, melyet gyártanak, környezetbarát. A teherkerékpár használata közben nem bocsát ki semmilyen káros anyagot, így egy személygépjárművel összehasonlítva éves szinten akár 1,275 tonna szén-dioxiddal csökkenthetjük károsanyag-kibocsátásunkat. A teherkerékpárokkal végzett áruszállítással csökkenhetnek a közlekedési dugók és javulhat a város levegőjének minősége, mindamellett, hogy ez nagyban hozzájárul az egészséges életmódhoz is.


FAG Magyarország Ipari Kft.

A FAG Magyarország Ipari Kft. 1999-ben kezdte meg működését. A cég fő termékvonala az egy- és kétsoros kúpgörgős csapágyak gyártása, valamint azok komponensei: görgők és kosarak. 2020-tól új termékük az elektromos autókba is alkalmas golyóscsapágy. A vállalat hatalmas figyelmet fordít energiafelhasználásuk csökkentésére, hosszú távon pedig egy fenntartható telephely üzemeltetésének kialakítása a cél. A debreceni telephelyen keletkezett hulladékok 98 százaléka újrahasznosításra kerül. A telephelyen hulladékgyűjtő szigetek találhatóak, melyeken időtálló feliratokkal jelzik a gyűjtendő hulladékok típusát. Folyamatosan törekednek a papírmentesség kialakítására, és az online felületeik elősegítik, hogy minél kevesebb papírral kelljen dolgozniuk. A cég elkötelezett a villamosenergia optimális felhasználását tekintve, a világítást ezért korszerű LED-lámpatestekkel valósította meg, ezenfelül pedig beruházott egy új ipar 4.0-s online monitoring rendszer bevezetésébe, amivel akár mobiltelefonról is vezérelhetőek ezek a korszerű lámpatestek. Évente közel 226 MWh villamos energiát tudnak megtakarítani. Nem utolsó sorban pedig, fontosnak tartják a zöldterületek megóvását telephelyükön, ahol fákat, virágokat, bokrokat ültetnek és ápolnak rendszeresen. Minden héten orientációs képzés keretében biztosítják a munkavállalók oktatását EHS (Environmental, Health and Safety – környezetvédelem, egészségvédelem és munkabiztonság) és energetikai témákban, hogy mindig naprakészek legyenek a dolgozók is.


Szepesi Virágkertészet Kft.

A Szepesi Virágkertészet Kft. 36 éve működtet kertészetet, ami rengeteg virággal, dísznövénnyel látja el városunk lakosságát. Évek óta szigorúan kezelve, szelektíven gyűjtik a hulladékot, kizárólag megújuló csomagolóanyagokat használnak, és az ebből befolyt bevételből beteg gyermekek gyógyítását támogatják. Városszerte rengeteg fát, cserjét ültetnek, hozzájárulva Debrecen város lakóinak komfortosabb életéhez, a jobb levegőminőséghez! A díjjal vállalták az egyszerhasználatos műanyagok kivonását, valamint a károsanyag kibocsájtás csökkentését, a levegőminőség iránt pedig intézkedéseket tesznek.


Szinorg Universal Zrt.

A Szinorg Universal Zrt. tevékenységi körének nagy részét elsősorban az építőipar és ahhoz kapcsolódó szegmensek teszik ki. A cég számára kiemelt szemponttá vált a környezet védelme, és a pazarló energiafelhasználás megszüntetése is. Ennek érdekében és szellemében folyamatosan fejlesztik telephelyeik korszerűtlen épületeit, ahol energetikai felújítás (homlokzati hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés) és megújuló energiaforrások telepítése volt az elmúlt években megvalósult beruházásaik gerince. A szervezet szelektíven gyűjti az építőipari hulladékokat, elkülönítetten a veszélyes hulladékokat, valamint teljes mértékben kerüli az egyszer használatos műanyagok alkalmazását. A cég által tervezett és kivitelezett saját beruházásaikban minden parkolóház vagy gépkocsit is tároló épület esetében elektromos gépjárművek töltésére alkalmas helyet is kialakítanak.


Mamamibolt

A Mamamibolt több, mint 10 éve népszerűsíti a mosható pelenkák, hulladékmentes női higiéniai eszközök használatát, a környezetbarát háztartási szereket, valamint a természetes anyagú játékokat. Havi rendszerességgel tartanak előadásokat a kismamáknak a pelenkázásról, hordozásról. Rendelkeznek céges kerékpárral, melynek segítségével ügyintézés esetén a város területén belül közlekednek. Napelemes rendszert is szeretnének telepíteni. A díj elnyerésekor vállalták az egyszer használatos műanyagok alkalmazásának mellőzését.


ITK cégcsoport

A közösségi közlekedés és személyszállítás területén az ITK-cégcsoportban a folyamatos fejlődés, a megbízhatóság és a fenntarthatóság jegyében szolgálja ki partnereit már közel két évtizede. Az Inter Traction Electrics Kft. innovatív autóbusz-fejlesztőként és gyártóként vált ismertté az elmúlt évtized alatt. A debreceni vállalat számára kiemelten fontos a fenntartható közösségi közlekedési gépjárművek fejlesztése és gyártása, s a lehető legkisebb méretű ökológiai lábnyom elérése. Ezen törekvéseinek első lépése egy 10 évvel ezelőtt üzembe helyezett saját innovációból származó elektromos meghajtású autóbusz volt. Az innováció azóta is folyamatos, hiszen a legkorszerűbb dízelüzemű gépjárművek folyamatos gyártása mellett megkezdődött az alternatív meghajtású autóbuszok sorozatgyártásának előkészítése. A debreceni közösségi közlekedés autóbuszparkjának folyamatos fejlesztésével és magas szintű üzemeltetésével hozzájárulnak ahhoz, hogy jelentős mértékben csökkent az autóbuszok általi környezeti terhelés a hajdú-bihari megyeszékhelyen.


Green Drops Kft.

A Green Drops Kft. olyan innovatív hidropóniás berendezést fejlesztett ki, mely speciális kialakítása miatt 90%-kal kevesebb víz használatával és akár 30%-kal hatékonyabban tud növényeket termelni föld nélkül, szemben a hagyományos mezőgazdasági termeléssel. A szervezet vállalta, hogy az egyszer használatos műanyagtermékek alkalmazását mellőzi. Ezen felül a cég figyelmet fordít a környezettudatos hulladékkezelésre, oly módon, hogy székhelyükön szétválogatva, szelektív kukában gyűjtik a mindennapi feladatok során keletkező hulladékot. A szerves eredetű hulladékot komposztálóban tárolják. Ezen felül a termesztő berendezésük lehetővé teszi, hogy vásárlóik csomagolásmentes zöldséget fogyasszanak, mivel a számukra szükséges zöldségeket otthonaikban meg tudják termelni. A károsanyag-kibocsátás csökkentésének érdekében törekedtek arra, hogy olyan beszállítókkal szerződjenek, melyek debreceni központtal rendelkeznek vagy Debrecenhez közel tevékenykednek, így az alkatrészek szállítása során kevesebb a károsanyag-kibocsátás, mintha külföldi beszállítókkal dolgoznának együtt.


NI Hungary Kft.

Az NI Hungary Kft. a mérés és irányítás automatizálása területén piacvezető vállalat, mely megalakulása, vagyis 2001 óta építi tudatosan a munkavállalókra alapozott vállalati kultúrát. A szervezet működése során keletkező környezetszennyező anyagok kibocsátását folyamatosan csökkentik. Két alapvető célkitűzésük a keletkező hulladékok mennyiségének optimalizálása és a hulladékhasznosítási arány növelése, ezért környezeti teljesítményüket folyamatosan mérik a környezeti tényezők alakulásának nyomon követésével. Folyamataik kialakításakor és a folyamatok fejlesztésének során tudatosan alkalmazzák a környezetvédelmi előírásokat. Fontosnak tartják munkavállalóik, alvállalkozóik környezettudatosságának növelését is, melyet képzésekkel, környezetvédelmi fórumokkal emelnek egyre magasabb szintre. A szervezet vállalta, hogy a céges eseményeken nem műanyag palackos üdítőket kínál, hanem üvegeseket. A műanyag poharak helyett pedig újrahasznosított papírpoharakat. Amennyiben ez mégsem megoldható, a műanyag eszközök szelektív gyűjtéséről minden alkalommal gondoskodnak. A jövőben energiafelhasználásuk számos fogyasztásmérővel való folyamatos monitorozása alapján igyekeznek a nagyfogyasztóink energiafelhasználását csökkenteni. Továbbá automatizált világítási rendszereket, frekvenciaváltóval vezérelt kompresszorokat, hőmérsékletszabályozó rendszereket alkalmaznak a minél hatékonyabb energiafelhasználás érdekében.


Eurings Zrt.

Az Eurings Zrt. a környezettudatos hulladékkezelést előmozdító intézkedéseket a hazai és külföldi beszállító partnerekhez írt zöld szempontú tájékoztatóval indította el. A hazai és külföldi beszállítók felé kommunikálták, hogy környezettudatos csomagolóanyagban történő szállítást és környezettudatos hulladékszállítást igényelnek. A szervezet az AKSD-től szelektív hulladéktárolókat rendelt, melyeket a termelés kijelölt területein és az adminisztratív dolgozók irodáiában is elhelyeztek. A szervezet testvércégénél a dolgozók számára fém ivópalackokat és fém bögréket osztottak szét, kiváltva ezzel a műanyag palackokat és a kávéautomatánál megszokott műanyag poharakat. Ivóvizes ballonokat is kihelyeztek. Az irodákban figyelmet kapott a papírfelhasználás csökkentése, az irodaszerek költséghatékony és környezettudatos cseréje, kiváltása. Optimalizálták a légkondicionálók használatát, valamint faültetést is szerveztek. A gyártásban – a modernizációnak köszönhetően – a világítást és a gázfelhasználást is sikerült optimalizálni, ami jelentős költségmegtakarítást jelent. A gyártási hulladék gyűjtéséhez használt műanyag zsákokat a szervezet ládákra cserélte. A társaság a vezetők és a dolgozók környezettudatos szemléletének alakítása érdekében is tett lépéseket: „zöld” tréninget szerveztek. Mindezek mellett a pályázatban vállaltakat folyamatosan felmérik, megvitatják, figyelembe veszik az új ötleteket és támogatják azokat.

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!