Eddigi díjazottak - Future of Debrecen

Eddigi díjazottak

A Vitesco Technologies Hungary Kft.

A Vitesco Technologies a fenntartható mobilitást szolgáló modern hajtástechnológiák vezető nemzetközi fejlesztője és gyártója. Az elektromos, hibrid és belső égésű hajtásokhoz használható intelligens rendszermegoldásokkal és alkatrészekkel a Vitesco Technologies tisztává, hatékonnyá és megfizethetővé teszi a mobilitást. 

A Vitesco Technologies elkötelezett, hogy termékei mellett a mindennapi életben is egy zöldebb jövőért dolgozzon. 

A szeptember első felében megrendezett belső kampánysorozat, a Zöld Hét során arra ösztönzik kollégáikat, hogy a mindennapi szokásaik apró változtatásaival váljanak környezettudatosabbá.

Támogatják a tömegközlekedést, mint a munkába járás környezettudatos módját. A DKV helyi bérletek, vármegyebérletek árát megtérítik az igénylést benyújtó munkavállalóknak. Mindezek mellett a gyár előtt található egy egyedi kivitelezésű kerékpártároló és elektromos kerékpár töltő is.

Telephelyükön parkosított érkeztetővel és köztes terekkel rendelkeznek, melyekre számos különböző fajú és méretű cserjét, csemetét, bokrokat ültettek. Az idei év során a cég megvásárolta a szomszédos telket bővítés céljából, mely terület jelentős részét zöld felületek kialakítására szánják, összefüggő füvesített felületet szeretnének létrehozni, jelentős számú fa telepítése mellett.

A fenntarthatóság jegyében az esővizet az épület tetejéről a gyár mellett található óriási, 763 m3-es esővíz tárolóba gyűjtik, az összegyűjtött vízzel gondoskodnak a mosdók öblítéséről és a kert locsolására is ezt tervezik használni.

A papíron, műanyagon és fémen kívül elkülönítve gyűjtik az elektromos hulladékot és az elemeket is. Saját szelektív hulladékudvarral is rendelkeznek, ahol az irodában és az étteremben felgyülemlett anyagokat tárolják.

Az épület minden helyiségében intelligens vezérlésű LED világítás található, mely figyelembe veszi az automatizált árnyékolókat, valamint a kinti és benti fényviszonyokat is. A lámpák teljesen önműködők, így senki nem hagyhatja felkapcsolva a világítást. 

Az iroda első szintjét hővédő fóliákkal látták el, mellyel jelentős energiafelhasználás csökkenést érnek el. Kompresszor hővisszanyerővel az épület fűtését is kisegítették, mellyel szintén fűtésteljesítményt takarítanak meg.

A gépek tisztítására használt MEWA textilek újrahasznosított anyagból készülnek, melyeket az igénybevétel után újra is hasznosítanak.

A telephelyen található éttermük rendkívül büszke arra, hogy megannyi hozzávalóját termelői forrásból szerzi be vagy pedig saját farmján állítja elő. Ilyenek a Barna Tanyától és a Szentesi Tejtől, valamint a Böszörményi Baromfitól beszerzett alapanyagok, például tojás, tej, vagy éppen a házilag termesztett koktélparadicsom, melyeket a munkavállalók jóízűen fogyasztanak.

Intézkedéseikkel nem csak a fenntartható termelést szolgálják, hanem a magas hozzáadott értéket produkáló munkavállalók elismerésén keresztül szolgálják a debreceni családok jóllétét is.

A Shoprenter Kft.

A Shoprenter küldetése segíteni a hazai vállalkozó szellemű embereknek webáruház-tulajdonossá válni, majd eljutni a piacvezető pozícióig. Olyan e-kereskedelmi ökoszisztémát nyújtanak, amely itthon egyedülálló támogatást biztosít a kereskedőknek. A szolgáltatásaik között megtalálható a magas funkcionalitású webáruház-motor, rendszeres oktatások és konzultációk, szakértő portál, telepíthető külső alkalmazások, kiemelt ügyféltámogatás és Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi rendezvényének (Ecommerce Expo) megszervezése.

A Shoprenter CSR Stratégiája 3 pillérre épül: 

  • Egészséges Shoprenter: Ép testben ép lélek. A Shoprenter számára fontos, hogy egészséges, életerős csapata legyen. Ezért tesznek a kollégák és rajtuk keresztül családjaik jólétéért. 
  • Zöld Shoprenter: Kiveszik a részüket a környezetünk megóvásából. Országos szereplőként támogatnak olyan ügyeket, amelyek segítik, hogy a következő generáció is egy élhető világban éljen. Számos intézkedést vezettek be, amely elősegíti a hatékony energiafelhasználást.
  • Támogató Shoprenter: Megtanítani másokat is „halászni”. A felgyűlt tudásból visszaadnak az őket körülvevő, kevésbé szerencsés, de eltökélt csoportoknak, egyéneknek, intézményeknek. 

A Shoprenter Kft. több területen is igyekszik támogatni a kollégák munkába járását. 

A Telekocsi Slack chat csatorna használatával az autóval munkába járó kollégák felajánlják a szabad férőhelyeket a többieknek.

Csatlakoztak a Bringás Reggeli kezdeményezéshez, rendelkeznek fedett és fedetlen biciklitárolóval is. Szerveznek közös kerékpáros kirándulásokat. 

Nagy figyelmet fordítanak a szelektív hulladékgyűjtésre. Az iroda minden helyiségébe kihelyeztek szelektív hulladékgyűjtőket.

A cég folyamatosan csökkenti a papír felhasználás mértékét is, a szerződések, teljesítésigazolások már teljesen papírmentesen zajlanak.

Rendszeresen tesznek közzé fenntarthatóságot támogató cikkeket. 

Partereik közül minden hónapban megválasztják a Hónap Webáruházát, az értékelés során plusz ponttal díjazzák a fenntarthatóságot célul kitűző webshopokat.

Decathlon Debrecen

A Decathlont 1976-ban alapította meg Michel Leclercq hat sportkedvelő csapattársával együtt. Azóta már világszerte hatvanegy országban vannak jelen a sporteszközök és sportfelszerelések piacán. Magyarországon 2005-ben nyitották meg első áruházukat, ma már 16 vármegyében, 24 áruházat működtetnek. A cég így fogalmazta meg küldetését: „Fenntartható módon elérhetővé tenni a sportolás örömét és jótékony hatását a lehető legtöbb ember számára.”

A Decathlon elkötelezett a környezet megóvása, a fenntartható és körforgásos gazdaság területén. Ennek bizonyítéka, hogy 2022 óta fenntarthatósági képzéseket szerveznek dolgozóiknak, Debrecenben három fő foglalkozik „zöld követként” kiemelten ezzel a projekttel.

Debrecen önkormányzata több mint 100 km hosszúságú kerékpárút-hálózatot épített ki az elmúlt évek során, ami hozzájárul ahhoz, hogy a cég a tömegközlekedéssel történő munkába járásra bíztassa a dolgozóit. Az anyagi segítségen túl a debreceni áruház kerékpárokat és egy elektromos rollert is biztosít a munkatársai számára.

A Decathlon a műanyag hulladékok mennyiségének csökkentése érdekében az összes magyarországi áruházban felhagyott a PET palackos termékek értékesítésével. A bevételkiesést vállalva, a fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontokat és bolygónk jövőjét szem előtt tartva hozták meg ezt a döntést, amely követendő példa lehet más vállalatok számára is.

Energetikai beruházásokat is végrehajtottak: többek között a mosdókban energiatakarékos kézszárítókat helyeztek el, valamint a szociális blokk, az áruház eladótere és a parkoló összes izzóját LED izzóra cserélték, mellyel az áruház energiafelhasználása jelentősen csökkent.

Körforgásos gazdasággal kapcsolatos intézkedéseik közé tartozik a Recathlon – a második esély létrehozása. A vásárlók által megunt, de mások számára még értéket képviselő termékeket újra értékesíti az áruház, csökkentett áron. Ezen kívül javítóműhelyt üzemeltetnek azért, hogy a még megjavítható termékekből ne keletkezzen hulladék. 

A cég munkatársai faültetésekből is kiveszik részüket, közel hetven darab turkesztáni szilfát helyeztek ki. Emellett több mint kétszáz fa és cserje található a parkolóban és saját területükön. A parkoló számos részére telepítettek zöld szigeteket. Az áruház külső területén tízezer négyzetméteren kezelik a zöld felületeket, amelyet havonta egyszer a kollégáik segítségével megtisztítanak.

Debreceni Ady Endre Gimnázium

A Debreceni Ady Endre Gimnázium elhivatott a környezetvédelmi képzés iránt. Nemcsak a tanulók folyamatos érzékenyítése a cél; rendszeres képzéseket szerveznek a tanárok, munkatársak számára is a környezetvédelem, fenntarthatóságra nevelés vagy a fogyasztóvédelmi képzés területén.

Környezettudatos módon szervezik a mindennapokat. Az intézmény épülete energetikai korszerűsítésen esett át, törekszenek arra, hogy lehetőség szerint papírmentesen dolgozzanak, továbbá szelektív hulladékgyűjtőket is beszereztek.

Az iskola udvarán kerékpártárolót alakítottak ki. A biztonságos közlekedésre nevelés érdekében minden évben az iskola 7. évfolyamos tanulói tanóra keretében – a rendőrség munkatársai segítségével –megtanulják a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályait. 

Az iskola kiemelkedően fontosnak tartja a természetvédelmet. Több alkalommal részt vettek a Nagyerdő növény- és állatvilágának szakszerű állapotfelmérésében, a diákok például bekapcsolódtak a mókusszámlálásba is. Az intézmény területén pedig madárodúkat és -etetőket helyeztek ki.

Az intézmény többek között elnyerte az Ökoiskola, valamint a Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címet.

Homokkerti Pitypang Óvoda

A Homokkerti Pitypang Óvodában nagy figyelmet fordítanak környezeti nevelésre és az egészséges életmód kialakítására. Egy munkatársuk elvégezte a Környezetvédelem és fenntarthatóság a zöld óvoda gyakorlatában című képzést, így még felkészültebben tudja az intézmény a kicsik szemléletét alakítani.

Az óvoda lehetőséget biztosít a kerékpárok tárolására, így a dolgozók többsége kerékpárral jár munkába. A gyermekek és a szülők részére is kialakítottak két kerékpártárolót.

Az intézmény friss zöldségek termesztésére alkalmas magaságyásokkal, valamint komposztálókkal és szelektív hulladékgyűjtőkkel is rendelkezik. A természetvédelem fontosságának jegyében kihelyeztek több madárodút és -itatót az óvoda területén található fákra és a kiskertekbe. Ezzel kiváló lehetőséget biztosítanak a madarak megfigyelésére a gyerekek számára.

Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium

A Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium már az intézmény alapításkor is figyelmet fordított a szemléletformálásra és a közösségépítésre: az iskola környezetét együttesen, önerőből alakították ki. Évek alatt így formálódott az iskolakert, mely mára védett természeti értékké vált. A 2,2 hektár területű botanikus kert több, mint két évtizede viseli a Madárbarát Kert címet. A botanikus kertben denevérodú és madárodúk is megtalálhatóak, emellett elhelyeztek madáretetőket és -itatókat is. A mesterséges tavacska vizének frissítésére és növények locsolására esővizet gyűjtenek. 

A zöldhulladékot komposztálják, ami szezonális zöldségek termesztésére is lehetőséget ad. A pedagógusok rendszeresen építik be a kert nyújtotta lehetőségeket a tananyagba, amely tökéletes szemléletformálási lehetőség a gyerekek számára.

Az intézmény többek között kétszeres Ökoiskola, valamint a Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címmel rendelkezik.

Sensirion Hungary Kft.

A Sensirion Hungary Kft. a Sensirion Holding AG, a digitális mikroszenzorok és rendszerek vezető gyártójának újonnan alapított debreceni leányvállalata. A Sensirion érzékelőkkel leginkább az autóiparban és az egészségügyben találkozhatunk. Az általuk gyártott termékek között találhatóak gáz- és folyadékáram-érzékelők és környezeti érzékelők is, melyek a páratartalom és a hőmérséklet mérésére szolgálnak. A cég számára kiemelten fontos a környezetvédelem és a fenntartható termelés, amely a számos megvalósított zöld intézkedésben meg is mutatkozik. A vállalat tevékenységeit nagy részben papírmentesen végzi, ahol pedig még nem tudták megoldani az elektronikus dokumentumkezelést, ott csak és kizárólag újrahasznosított papírt használnak fel. A cég számára fontos volt, hogy a korszerűsítés során előtérbe kerüljenek az energiahatékony megoldások, valamint a környezeti zajszint csökkentése is hangsúlyt kapott. A cég a munkavállalói számára félévente környezetvédelmi tréninget biztosít, ahol a dolgozók megismerhetik a környezetvédelem alapjait, elsajátíthatnak fontos ismereteket, melyek segítségével otthon is környezettudatosabban tudnak élni. A Sensirion támogatja a dolgozók kerékpárral történő munkába járását, továbbá 100%-ban megtéríti a helyi és helyközi tömegközlekedésre szóló bérleteket munkavállalói számára, ezzel is elősegítve a környezetbarát módon történő közlekedés arányának növelését. A telephelyen ezeken felül még odafigyelnek a zöldterületek növelésére, ennek keretein belül faültetésre is sor került, melyek mind hozzájárulnak a város levegőminőségének javításához. A környezetvédelem mellett a természetvédelmet is fontosnak tartották, így helyet kapott a megvalósult intézkedések között madárodúk és madár itatókat kihelyezése is a cég telephelyén, mellyel tollas barátainknak szerettek volna kedvezni. Az itt felsorolt, megvalósított zöld tevékenységek csak egy részét képezik annak a rengeteg környezettudatos intézkedésnek, melyeket a Sensirion Hungary Kft. az elmúlt időszakban elvégzett, ezek mind hozzájárulnak környezetünk megóvásához, Debrecen fenntarthatóbbá tételéhez. 

MASTIFF Kft.

A Mastiff Kft.-t 2020 májusában alapították. 2021 óta Mastiff Cargo Bike néven gyártanak teherkerékpárokat itt, Debrecenben. A kerékpárok magyar termékek, ugyanis a mind a tervezés, mind a fejlesztés, mind a gyártás hazánkban zajlik, helyi beszállítók közreműködésével. A cég számos környezetbarát megoldást alkalmaz telephelyén, például lehetőséget biztosít a munkavállalóknak a szelektív hulladékgyűjtésre és a komposztálásra. Támogatja a kerékpárral történő munkába járást, melyhez a biciklit a cég biztosítja. A szervezet egyik fő célkitűzése, hogy 2023 végére teljesen papírmentesen végezzék mindennapi tevékenységeiket, s ennek elérése érdekében már eddig is számos lépést tettek. Az energiatakarékosság is fő szempont a telephely működtetése során – az energiatakarékos eszközök használata mellett a műhely megfelelő hőmérsékletét energiatakarékos hűtő-fűtő berendezések biztosítják. A legfontosabb pedig, hogy maga a termék, melyet gyártanak, környezetbarát. A teherkerékpár használata közben nem bocsát ki semmilyen káros anyagot, így egy személygépjárművel összehasonlítva éves szinten akár 1,275 tonna szén-dioxiddal csökkenthetjük károsanyag-kibocsátásunkat. A teherkerékpárokkal végzett áruszállítással csökkenhetnek a közlekedési dugók és javulhat a város levegőjének minősége, mindamellett, hogy ez nagyban hozzájárul az egészséges életmódhoz is.


FAG Magyarország Ipari Kft.

A FAG Magyarország Ipari Kft. 1999-ben kezdte meg működését. A cég fő termékvonala az egy- és kétsoros kúpgörgős csapágyak gyártása, valamint azok komponensei: görgők és kosarak. 2020-tól új termékük az elektromos autókba is alkalmas golyóscsapágy. A vállalat hatalmas figyelmet fordít energiafelhasználásuk csökkentésére, hosszú távon pedig egy fenntartható telephely üzemeltetésének kialakítása a cél. A debreceni telephelyen keletkezett hulladékok 98 százaléka újrahasznosításra kerül. A telephelyen hulladékgyűjtő szigetek találhatóak, melyeken időtálló feliratokkal jelzik a gyűjtendő hulladékok típusát. Folyamatosan törekednek a papírmentesség kialakítására, és az online felületeik elősegítik, hogy minél kevesebb papírral kelljen dolgozniuk. A cég elkötelezett a villamosenergia optimális felhasználását tekintve, a világítást ezért korszerű LED-lámpatestekkel valósította meg, ezenfelül pedig beruházott egy új ipar 4.0-s online monitoring rendszer bevezetésébe, amivel akár mobiltelefonról is vezérelhetőek ezek a korszerű lámpatestek. Évente közel 226 MWh villamos energiát tudnak megtakarítani. Nem utolsó sorban pedig, fontosnak tartják a zöldterületek megóvását telephelyükön, ahol fákat, virágokat, bokrokat ültetnek és ápolnak rendszeresen. Minden héten orientációs képzés keretében biztosítják a munkavállalók oktatását EHS (Environmental, Health and Safety – környezetvédelem, egészségvédelem és munkabiztonság) és energetikai témákban, hogy mindig naprakészek legyenek a dolgozók is.


Szepesi Virágkertészet Kft.

A Szepesi Virágkertészet Kft. 36 éve működtet kertészetet, ami rengeteg virággal, dísznövénnyel látja el városunk lakosságát. Évek óta szigorúan kezelve, szelektíven gyűjtik a hulladékot, kizárólag megújuló csomagolóanyagokat használnak, és az ebből befolyt bevételből beteg gyermekek gyógyítását támogatják. Városszerte rengeteg fát, cserjét ültetnek, hozzájárulva Debrecen város lakóinak komfortosabb életéhez, a jobb levegőminőséghez! A díjjal vállalták az egyszerhasználatos műanyagok kivonását, valamint a károsanyag kibocsájtás csökkentését, a levegőminőség iránt pedig intézkedéseket tesznek.


Szinorg Universal Zrt.

A Szinorg Universal Zrt. tevékenységi körének nagy részét elsősorban az építőipar és ahhoz kapcsolódó szegmensek teszik ki. A cég számára kiemelt szemponttá vált a környezet védelme, és a pazarló energiafelhasználás megszüntetése is. Ennek érdekében és szellemében folyamatosan fejlesztik telephelyeik korszerűtlen épületeit, ahol energetikai felújítás (homlokzati hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés) és megújuló energiaforrások telepítése volt az elmúlt években megvalósult beruházásaik gerince. A szervezet szelektíven gyűjti az építőipari hulladékokat, elkülönítetten a veszélyes hulladékokat, valamint teljes mértékben kerüli az egyszer használatos műanyagok alkalmazását. A cég által tervezett és kivitelezett saját beruházásaikban minden parkolóház vagy gépkocsit is tároló épület esetében elektromos gépjárművek töltésére alkalmas helyet is kialakítanak.


Mamamibolt

A Mamamibolt több, mint 10 éve népszerűsíti a mosható pelenkák, hulladékmentes női higiéniai eszközök használatát, a környezetbarát háztartási szereket, valamint a természetes anyagú játékokat. Havi rendszerességgel tartanak előadásokat a kismamáknak a pelenkázásról, hordozásról. Rendelkeznek céges kerékpárral, melynek segítségével ügyintézés esetén a város területén belül közlekednek. Napelemes rendszert is szeretnének telepíteni. A díj elnyerésekor vállalták az egyszer használatos műanyagok alkalmazásának mellőzését.


ITK cégcsoport

A közösségi közlekedés és személyszállítás területén az ITK-cégcsoportban a folyamatos fejlődés, a megbízhatóság és a fenntarthatóság jegyében szolgálja ki partnereit már közel két évtizede. Az Inter Traction Electrics Kft. innovatív autóbusz-fejlesztőként és gyártóként vált ismertté az elmúlt évtized alatt. A debreceni vállalat számára kiemelten fontos a fenntartható közösségi közlekedési gépjárművek fejlesztése és gyártása, s a lehető legkisebb méretű ökológiai lábnyom elérése. Ezen törekvéseinek első lépése egy 10 évvel ezelőtt üzembe helyezett saját innovációból származó elektromos meghajtású autóbusz volt. Az innováció azóta is folyamatos, hiszen a legkorszerűbb dízelüzemű gépjárművek folyamatos gyártása mellett megkezdődött az alternatív meghajtású autóbuszok sorozatgyártásának előkészítése. A debreceni közösségi közlekedés autóbuszparkjának folyamatos fejlesztésével és magas szintű üzemeltetésével hozzájárulnak ahhoz, hogy jelentős mértékben csökkent az autóbuszok általi környezeti terhelés a hajdú-bihari megyeszékhelyen.


Green Drops Kft.

A Green Drops Kft. olyan innovatív hidropóniás berendezést fejlesztett ki, mely speciális kialakítása miatt 90%-kal kevesebb víz használatával és akár 30%-kal hatékonyabban tud növényeket termelni föld nélkül, szemben a hagyományos mezőgazdasági termeléssel. A szervezet vállalta, hogy az egyszer használatos műanyagtermékek alkalmazását mellőzi. Ezen felül a cég figyelmet fordít a környezettudatos hulladékkezelésre, oly módon, hogy székhelyükön szétválogatva, szelektív kukában gyűjtik a mindennapi feladatok során keletkező hulladékot. A szerves eredetű hulladékot komposztálóban tárolják. Ezen felül a termesztő berendezésük lehetővé teszi, hogy vásárlóik csomagolásmentes zöldséget fogyasszanak, mivel a számukra szükséges zöldségeket otthonaikban meg tudják termelni. A károsanyag-kibocsátás csökkentésének érdekében törekedtek arra, hogy olyan beszállítókkal szerződjenek, melyek debreceni központtal rendelkeznek vagy Debrecenhez közel tevékenykednek, így az alkatrészek szállítása során kevesebb a károsanyag-kibocsátás, mintha külföldi beszállítókkal dolgoznának együtt.


NI Hungary Kft.

Az NI Hungary Kft. a mérés és irányítás automatizálása területén piacvezető vállalat, mely megalakulása, vagyis 2001 óta építi tudatosan a munkavállalókra alapozott vállalati kultúrát. A szervezet működése során keletkező környezetszennyező anyagok kibocsátását folyamatosan csökkentik. Két alapvető célkitűzésük a keletkező hulladékok mennyiségének optimalizálása és a hulladékhasznosítási arány növelése, ezért környezeti teljesítményüket folyamatosan mérik a környezeti tényezők alakulásának nyomon követésével. Folyamataik kialakításakor és a folyamatok fejlesztésének során tudatosan alkalmazzák a környezetvédelmi előírásokat. Fontosnak tartják munkavállalóik, alvállalkozóik környezettudatosságának növelését is, melyet képzésekkel, környezetvédelmi fórumokkal emelnek egyre magasabb szintre. A szervezet vállalta, hogy a céges eseményeken nem műanyag palackos üdítőket kínál, hanem üvegeseket. A műanyag poharak helyett pedig újrahasznosított papírpoharakat. Amennyiben ez mégsem megoldható, a műanyag eszközök szelektív gyűjtéséről minden alkalommal gondoskodnak. A jövőben energiafelhasználásuk számos fogyasztásmérővel való folyamatos monitorozása alapján igyekeznek a nagyfogyasztóink energiafelhasználását csökkenteni. Továbbá automatizált világítási rendszereket, frekvenciaváltóval vezérelt kompresszorokat, hőmérsékletszabályozó rendszereket alkalmaznak a minél hatékonyabb energiafelhasználás érdekében.


Eurings Zrt.

Az Eurings Zrt. a környezettudatos hulladékkezelést előmozdító intézkedéseket a hazai és külföldi beszállító partnerekhez írt zöld szempontú tájékoztatóval indította el. A hazai és külföldi beszállítók felé kommunikálták, hogy környezettudatos csomagolóanyagban történő szállítást és környezettudatos hulladékszállítást igényelnek. A szervezet az AKSD-től szelektív hulladéktárolókat rendelt, melyeket a termelés kijelölt területein és az adminisztratív dolgozók irodáiában is elhelyeztek. A szervezet testvércégénél a dolgozók számára fém ivópalackokat és fém bögréket osztottak szét, kiváltva ezzel a műanyag palackokat és a kávéautomatánál megszokott műanyag poharakat. Ivóvizes ballonokat is kihelyeztek. Az irodákban figyelmet kapott a papírfelhasználás csökkentése, az irodaszerek költséghatékony és környezettudatos cseréje, kiváltása. Optimalizálták a légkondicionálók használatát, valamint faültetést is szerveztek. A gyártásban – a modernizációnak köszönhetően – a világítást és a gázfelhasználást is sikerült optimalizálni, ami jelentős költségmegtakarítást jelent. A gyártási hulladék gyűjtéséhez használt műanyag zsákokat a szervezet ládákra cserélte. A társaság a vezetők és a dolgozók környezettudatos szemléletének alakítása érdekében is tett lépéseket: „zöld” tréninget szerveztek. Mindezek mellett a pályázatban vállaltakat folyamatosan felmérik, megvitatják, figyelembe veszik az új ötleteket és támogatják azokat.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!