A nagy kulacskörkép - Future of Debrecen

A nagy kulacskörkép

Itt a jó idő, és a melegben könnyen ránk törhet a szomjúság. Azonban nem túl környezetbarát, pláne nem egészséges fél literes üdítőket inni egész nap. Persze, kényelmes, hogy bármelyik üzletben hűtve kaphatjuk az innivalót, de a pénztárcánk és a Föld is hálás lesz, ha beszerzünk egy kulacsot. 

Na, de milyen a jó kulacs? 

Bár ez nem egy túl környezetbarát dolog, de az elmúlt tíz évben nagyon sokféle kulacsot próbáltam ki és nyűztem el. Csattant üvegkulacsom a padlón, folyt ki a műanyagkulacs a táskámban, vált kimoshatatlanná az üvegem. Szóval jöjjön minden, amit kulacsválasztásnál érdemes észben tartani!

Az egyik legfontosabb, hogy tisztában legyünk az igényeinkkel és életmódunkkal. Másfajta kulacsot adnék egy örökmozgó kisfiúnak, mint egy irodai dolgozónak. Gondoljuk végig, hogy mennyi helyre, milyen távolságra kell cipelnünk a kulacsot, milyen gyakran tudjuk újratölteni és hol van erre lehetőség. Ha hosszú távra visszük, ahol kevés az újratöltési lehetőség, esetleg előfordulhat, hogy a táskában megütődik, vagy túrázás közben hozzáér valami. Ekkor érdemes nem nehéz, nem törékeny kulacsot választani, ami elég nagy méretű. Például az üveget kapásból kizárhatjuk.

Az üvegkulacs kirándulás közben könnyen megsérülhet

Tipp: Ha az üvegkulacs megfelel az életmódodnak, akkor először a saját otthonodban nézz szét! Lehet, hogy akad egy szélesebb szájú üveged, amit kulacsként használhatsz. 

Az üveggel ellentétben a műanyag kulacs pillekönnyű. Azonban műanyag kulacsot csak akkor válasszunk, ha azon fel van tüntetve, hogy a kulacs BPA-mentes. Ezzel biztosítva van, hogy nem fog káros anyag kioldódni a műanyagból használat közben. Mindig ellenőrizzük azt is, hogy a kulacsok teteje cseppmentesen zárjon. A műanyag kulacs hátránya, hogy az üveggel ellentétben nem olyan egyszerű fertőtleníteni, így minden nap törekedjünk a nagyon alapos tisztításra.

Üvegkulacsok hőtartó védőhuzatban

Az alumíniumból készült kulcsokról sem szabad elfeledkeznünk. Ezeknek a kulacsoknak az az előnye, hogy könnyűek, újrahasznosított anyagból készülnek és viszonylag olcsó darabok. Azonban hiába az „utóíz nélküli” címke, én mégis gyakran érzek utóízt a számban, ha alumínium kulacsból iszok. Ez az anyag nem túl jó hőtartó, viszont sok helyen kínálnak hozzá hőtartó huzatot. Ilyen huzatot az üvegkulacsunkra is vehetünk, ami segít megóvni azt. Az alumíniumból készült kulacsot könnyen fertőtleníthetjük, gépben is moshatjuk. 

A kisméretű kulacs könnyedén a csap alá fér szinte bárhol

Léteznek alternatív, nem fix méretű, szilikon kulacsok is. Ezeknek az az előnye, hogy amikor üresek, kis helyen tudjuk őket tárolni. Őszintén szólva még nem találkoztam ilyen kulaccsal a mindennapokban. 

Nem kifejezetten kulacsok, de egyre gyakrabban látunk innivaló tárolására alkalmas, úgynevezett elviteles bögréket. Ezek a bögrék szuperek abban, hogy a kávét szemét nélkül vásároljuk meg, de a legtöbbjük nem zár jól, így egész napos cipelésre abszolút nem alkalmasak és könnyen kifolyhat a tartalmuk a táskánkban.

Feltétlenül meg kell említenem az egyik kedvenc kulacsomat is. A Dopper egy holland márka, amely híres a leleményes, környezetbarát ötletekről. Kulacsaik újrahasznosított anyagból, szélenergia felhasználásával készülnek. Megoldásuknak az a lényege, hogy a kulacs kétfelé szedhető, így a teteje akár pohárként is szolgálhat, illetve sokkal könnyebbé teszi a tisztítást is. Ez a kulacs azért is nagyon praktikus, mert szétszedve a pohara szinte bármilyen kis csap alá befér, így fel tudjuk tölteni, ha három pohárnyi vizet beleöntünk. 

Dopper kulacs, aminek egyik része pohárként is szolgál

Ha már a kulacsokról beszélünk, itt az ideje megemlítenünk a kulacs-újratöltő pontokat. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy Magyarországon szinte mindenhol iható víz folyik a csapból. Tehát szinte bármelyik csapból újra tudjuk tölteni a kulacsunkat. A www.kozkutak.hu oldalon megtaláljuk egész Magyarországon azokat a pontokat, ahol megtölthetjük a kulacsunkat vízzel. Azonban rengeteg hely nincs feltüntetve ezen a térképen. Azt ajánlom, legyetek bátrak, és kérdezzetek rá a kedvenc kávézótokban, a vendéglátó helyeken, hogy van-e lehetőség náluk is újratölteni a kulacsot. 

Neked van már kulacsod?

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!