Minden hétvégén eltervezzük, hogy mi is lesz a jövő heti menü, majd listát írunk a bevásárláshoz. Azonban a legkörültekintőbb tervezés mellett is maradnak maradékaink, melyek nagyon sok esetben a mennyiségük miatt nem tennének ki egy-egy önálló főételt, így a hét utolsó fogása rend szerint valamilyen újítást jelent a mi kis konyhaművészetünk világában. A recept így nehezen lesz reprodukálható, hiszen minden pénteki hűtő más és más. A maradékmentesség elve alapján abból főzünk, amit az rejt; és fontos, hogy ne kelljen, hozzávásároljunk.
A hűtőben találtunk cukkinit, zellert, némi gombát (amiről csak felaprítva derült ki, hogy nem is olyan kevés), főtt karfiol- és káposztatorzsát és répát. Majd elkezdtük bújni a szakácskönyveket – én leggyakrabban a Street Kitchen receptjeiből merítek ihletet – és a cukkinifasirt tűnt a legközelebbi megoldáshoz, köretként pedig a zellerropogóst néztük ki. Tovább növelte az étel értékét, hogy a zeller mint idényzöldség sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagy a tányérunkon, mint nem idényzöldség társaik.
Hozzávalók:
A cukkinifasirt elkészítése
Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a cukkinit és a répát. Mi bio répát használunk, így elég csupán átkefélni azt, így is csökkentve a hulladékaink mennyiségét. Bár mi komposztálunk, így is fontos szempontnak érezzük ételeink maximális felhasználását. 3 evőkanál olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, az apróra szelt gombát, a torzsákat és a fokhagymát, hozzáadjuk a reszelt zöldségeket, fűszerezzük és beletesszük a diót is. A zöldséges keveréket szárazra pirítjuk. Legyünk türelemmel – folyamatos kavarás mellett 10 percet vett igénybe – majd kihűtjük. Elkeverjük benne a tojást és a keményítőt. Vékonyan olajozott sütőpapírral bélelt tepsire 4-5 cm átmérőjű fasírtokat formázunk, melyeknek a tetejét is megkenjük az olajjal, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük őket.
Miközben sül, nekiláthatunk a zellerropogós elkészítésének.
Hozzávalók:
A zellerropogós elkészítése:
A zellert meghámozzuk és apró hasábokra vágjuk, majd egy lábasban bő, sós vízben felrakjuk őket forrni. Ha felforrt, utána még 8-10 percet főzzük alacsonyabb lángon, majd leszűrjük a hasábokat. Közben megcsináljuk a fűszerkeverékünket a részben tetszőlegesen válogatott hozzávalókból. Én az olajba sót, borsot, szárított petrezselymet és egy kis fokhagymaport tettem. Egy tepsire borítjuk az egészet, összeforgatjuk jó a fűszeres olajjal, majd mehetnek a 220 fokra előmelegített sütőbe, és 35 perc alatt ropogósra sütjük őket. A sütési idő felénél érdemes átforgatni a zellerhasábokat, hogy minden oldaluk szép pirosra süljön.
gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász
geográfus, projektmenedzser
jogi szakokleveles közgazdász
okleveles természetvédelmi mérnök
a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója
ökológus
környezetgazdálkodási agrármérnök
a Természettár vezetője
többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó
a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere
kertészmérnök
Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke
biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója
az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
természetvédelmi mérnök
tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor
a Debreceni Egyetem adjunktusa
rádiós műsorvezető
kommunikációs szakember
a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense
a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója
önkormányzati tanácsadó
divattervező, környezettervező
Természetvédelmi mérnök
a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
környezetmérnök, fotográfus
az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője