Az első lépések a zero waste konyhánk felé A cukkinifasirt - Future of Debrecen

Az első lépések a zero waste konyhánk felé A cukkinifasirt

Duzs László

Minden hétvégén eltervezzük, hogy mi is lesz a jövő heti menü, majd listát írunk a bevásárláshoz. Azonban a legkörültekintőbb tervezés mellett is maradnak maradékaink, melyek nagyon sok esetben a mennyiségük miatt nem tennének ki egy-egy önálló főételt, így a hét utolsó fogása rend szerint valamilyen újítást jelent a mi kis konyhaművészetünk világában. A recept így nehezen lesz reprodukálható, hiszen minden pénteki hűtő más és más. A maradékmentesség elve alapján abból főzünk, amit az rejt; és fontos, hogy ne kelljen, hozzávásároljunk.

A hűtőben találtunk cukkinit, zellert, némi gombát (amiről csak felaprítva derült ki, hogy nem is olyan kevés), főtt karfiol- és káposztatorzsát és répát. Majd elkezdtük bújni a szakácskönyveket – én leggyakrabban a Street Kitchen receptjeiből merítek ihletet – és a cukkinifasirt tűnt a legközelebbi megoldáshoz, köretként pedig a zellerropogóst néztük ki. Tovább növelte az étel értékét, hogy a zeller mint idényzöldség sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagy a tányérunkon, mint nem idényzöldség társaik.

Hozzávalók:

  • 2 cukkini
  • 2 db sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 200 g csiperke
  • előzőleg megfőzött zöldségtorzsák
  • 6 fej fokhagyma
  • só, bors
  • 3,5 csipet oregánó
  • 3,5 csipet majoranna
  • 3,5 csipet kakukkfű
  • 1 mk őrölt kömény
  • 1 mk pirospaprika
  • 1 marék apróra tört dió
  • 1 db tojás (L)
  • 3 ek keményítő
  • 4 ek olaj

A cukkinifasirt elkészítése

Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a cukkinit és a répát. Mi bio répát használunk, így elég csupán átkefélni azt, így is csökkentve a hulladékaink mennyiségét. Bár mi komposztálunk, így is fontos szempontnak érezzük ételeink maximális felhasználását. 3 evőkanál olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, az apróra szelt gombát, a torzsákat és a fokhagymát, hozzáadjuk a reszelt zöldségeket, fűszerezzük és beletesszük a diót is. A zöldséges keveréket szárazra pirítjuk. Legyünk türelemmel – folyamatos kavarás mellett 10 percet vett igénybe – majd kihűtjük. Elkeverjük benne a tojást és a keményítőt. Vékonyan olajozott sütőpapírral bélelt tepsire 4-5 cm átmérőjű fasírtokat formázunk, melyeknek a tetejét is megkenjük az olajjal, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük őket. 

Miközben sül, nekiláthatunk a zellerropogós elkészítésének. 

Hozzávalók:

  • 1 zellergumó
  • 2 ek olivaolaj
  • só, bors és persze a kedvelt fűszereink

A zellerropogós elkészítése:

A zellert meghámozzuk és apró hasábokra vágjuk, majd egy lábasban bő, sós vízben felrakjuk őket forrni. Ha felforrt, utána még 8-10 percet főzzük alacsonyabb lángon, majd leszűrjük a hasábokat. Közben megcsináljuk a fűszerkeverékünket a részben tetszőlegesen válogatott hozzávalókból. Én az olajba sót, borsot, szárított petrezselymet és egy kis fokhagymaport tettem. Egy tepsire borítjuk az egészet, összeforgatjuk jó a fűszeres olajjal, majd mehetnek a 220 fokra előmelegített sütőbe, és 35 perc alatt ropogósra sütjük őket. A sütési idő felénél érdemes átforgatni a zellerhasábokat, hogy minden oldaluk szép pirosra süljön. 

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!