Gyerekkorom meleg délutánjait idézi a bodza illata, amit május végén, június elején szinte minden út mellett érezhetünk. Ilyenkor feltűnő, sárga-fehér pamacsok jelennek meg a bokrokon, amik nemcsak szépek, de finomak is. Sokan kedvelik a bodzavirágból készült ínycsiklandó finomságokat, azonban van egy-két dolog, amire jobb figyelni!
A hétvégén bodzaszörp készítésre adtam a fejem, mivel találtam két hatalmas bodzabokrot. Azonban nem szabad rögtön nekiesni, ha valahol egy csalogató illatú bokrot találunk! Nem ajánlatos például út mellől szedni a bodzavirágot, csak tiszta, nem forgalmas környékről. A virágok szüretelésekor több dologra is érdemes figyelni. Az első és legfontosabb, hogy a bokor nem csak a miénk, és úgy kell szednünk, hogy másnak is maradjon. Előfordulhat, hogy a virágok alján már apró élőlények tanyáznak. Ilyenkor jobb őket békén hagynunk és másik virágot keresnünk. Érdemes szellősen szedni a virágokat, nem lekopasztani a bokor tetejét vagy egyik oldalát. A bodza virágaiból lesznek a termések – ezt már általános iskolában is megtanultuk. Így hát azért sem szabad az összes virágot leszednünk, mert akkor se nekünk, se más élőlényeknek nem jut majd bodzabogyó.
Szóval miután találtunk egy nem túl szennyezett helyen egy bokrot, és szétszórva csipegettünk annyi virágot, amennyire szükségünk van, kezdődhet is a finom szörp elkészítése!
Tartósítószer nélküli bodzaszörp
Hozzávalók:
Elkészítése:
A bodzavirágot ne mossuk meg, mert akkor a virágport kimosnánk belőle! Ezért fontos, hogy tiszta helyről szerezzük be. A virágokat a lábasba tesszük, felöntjük vízzel és belerakjuk a biocitromunkat héjastul. Ha nem biocitromot vásároltunk, akkor nagyon fontos, hogy a citrom héja ne kerüljön bele a szörpbe! Általában a boltban is feltüntetik, hogy a citrusok héja fogyasztása nem alkalmas, hiszen mindenféle szerrel kezelik őket.
Ezen a napon nincs más dolgunk, mint lefedve pihentetni a szörpünket. Másnap leszűrhetjük egy szűrő és géz segítségével. Ekkor rakjuk bele a langyos cukorszirupot és a citromsavat is.
Ezután érdemes hűtőben tárolni és pár nap alatt elfogyasztani! Mi gyerekként jégkrémet is készítettünk belőle, mégpedig úgy, hogy egy műanyag pohárba egy kanalat állítottunk, felöntöttük vízzel és úgy tettük a fagyasztóba.
Próbáljátok ki ti is, ha kedvet kaptatok a bodza ízéhez!
gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász
geográfus, projektmenedzser
jogi szakokleveles közgazdász
okleveles természetvédelmi mérnök
a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója
ökológus
környezetgazdálkodási agrármérnök
a Természettár vezetője
többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó
a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere
kertészmérnök
Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke
biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója
az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
természetvédelmi mérnök
tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor
a Debreceni Egyetem adjunktusa
rádiós műsorvezető
kommunikációs szakember
a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense
a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója
önkormányzati tanácsadó
divattervező, környezettervező
Természetvédelmi mérnök
a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
környezetmérnök, fotográfus
az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője