A világon a megtermelt étel harmada a kukában végzi. Pár éve négy huszonéves fiú gondolt egyet és szembeszállt az ételpazarlással, pontosabban azzal a szegmensével, ami főleg a vendéglátásban keletkezik. Létrehoztak egy weboldalt és egy appot is, aminek a neve Munch. A startup célja az volt, hogy a vásárlók kedvezményesen jussanak olyan ételekhez, amiket az éttermek, pékségek, boltok aznap már nem tudtak eladni. Ezek az ételek így a kukától megmentve, nagy kedvezményt biztosítva, gyakran zsákbamacskaként kerültek a fogyasztókhoz. Ez a zsákbamacska koncepció ad rugalmasságot a partnereknek, hiszen ők sem tudják, mi fog aznap például a menüztetés után megmaradni.
Az app és a weboldal az évek során szépen kinőtte magát, és nagynevű partnerek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A sok partner között könnyű lenne elveszni, de ez még sincs így, hiszen beállíthatjuk tartózkodási helyünket, így csak a hozzánk közel eső Munchokat látjuk.
A vendéglátóhelyeknek is kedvező ajánlat a muncholás, hiszen ami aznap nem fogy el, kedvezménnyel ugyan, de eladásra kerül, és mivel fogyasztásra tökéletesen alkalmas ételt kap a vásárló, így reklámként is nagyszerű fogás. Jellemzően zárás előtt vagy menüztetés után látják az éttermek, aznap hány adag ételt lehet megmenteni.
Az applikációt én is letöltöttem, de mivel több élelmiszerfajtára is diétázom, így még sosem mertem zsákbamacska élelmiszert venni. De nem kellett sokáig várnom, hiszen a telefonom jelzett, hogy a közelemben található élelmiszerlánc felrakott több zöldség és gyümölcs Munchot, illetve pékárus Munchot is. Teszt jellegűen kipróbáltam, mit lehet kapni 1000 Ft-ért egy 66% kedvezménnyel felrakott csomagban.
A Munchot délelőtt lefoglaltam, majd az átadási időben – ami nagyon rugalmas volt – az üzletbe lesétáltam és ott megtudtam, hogy a csemegepultból tudom kikérni a csomagot, majd a kasszánál kell jeleznem, hogy Muncholtam. A folyamat gördülékenyen ment, a csomagot egy lezárt papírtáskában kaptam készhez.
Végül a diéta miatt csak a zöldség és gyümölcs Munchot hoztam el, ami végeredményben megérte, hiszen volt benne érett mangó és avokádó is, ami nem olcsó déli áru. Ettől – bevallom – kicsit féltem is, de aznap mindkettő fogyasztható volt. Emellett a csomag tartalmazott sárgarépát, szőlőt, retket és hegyes erőspaprikát is. Miután kiszámoltam, rájöttem, hogy ugyanezt a bevásárlást ugyanezen a helyen 3400 Ft-ért tehettem volna meg a mai napon.
De hol a bökkenő? A zöldség és a gyümölcs bár fogyasztható, de már nem a legfrissebb, így érdemes azonnal vagy pár napon belül felhasználni. Talán akkor éri meg legjobban, ha üres a hűtőnk, és kreatívak vagyunk a konyhában. Így például a gyümölcsök nálam hamar elfogytak, az avokádót pedig uzsonnára ettem meg. Ezen felül a retket és a paprikát szendvics mellé csomagoltam, a répa viszont váratott magára a levesfőzésig.
Összességében elégedett voltam a zsákbamacska csomagommal, és biztosan máskor is fogok vele élni. Te kipróbálnád?
gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász
geográfus, projektmenedzser
jogi szakokleveles közgazdász
okleveles természetvédelmi mérnök
a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója
ökológus
környezetgazdálkodási agrármérnök
a Természettár vezetője
többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó
a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere
kertészmérnök
Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke
biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója
az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
természetvédelmi mérnök
tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor
a Debreceni Egyetem adjunktusa
rádiós műsorvezető
kommunikációs szakember
a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense
a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója
önkormányzati tanácsadó
divattervező, környezettervező
Természetvédelmi mérnök
a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
környezetmérnök, fotográfus
az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője