A karácsonyi vásári forgatagok elengedhetetlen velejárója a sült gesztenye. A szelídgesztenye a diétázók egyik „jolly jokere”, hiszen alacsony zsírtartalmú, gluténmentes, mindemellett pedig magas rosttartalmú, emésztést segítő termés. Bár a gesztenyeárusok rendszerint speciális szerkezetben sült gesztenyét kínálnak eladásra – legtöbbször igencsak borsos áron -, ezt a téli finomságot otthon is könnyen elkészíthetjük. Egy apró titkot nem szabad csak elfelejtenünk hozzá.
A gesztenyesütés még a tűzhely beizzítása előtt történik, mert legfontosabb, hogy egy éjszakán át ázzanak a begyűjtött termések. A víztől megpuhulnak, így könnyű lesz bevágni a domború oldalukat is apró X formában. Igyekezzünk úgy ejteni a bevágást, hogy lehetőleg nem sértjük meg a gesztenye húsát. A sütőt kapcsoljuk alsó-felső sütésre és vegyük egészen magas, 240 °C körüli hőmérsékletre. Újrahasználható sütőpapírral bélelt tepsire vagy olyan sütőedénybe tesszük a gesztenyéket, melyet le tudunk fedni. A terméseket úgy helyezzük el, hogy a vágással felfelé feküdjenek, majd lefedjük azokat. Ha biztosra szeretnénk menni, még egy kis tepsi vizet is tehetünk a sütő aljába, hogy az így keletkezett vízgőz garantálja a gesztenyék puhaságát. Így sütjük 20 percig, majd további 5-10 percig alufólia nélkül. Akkor vannak készen a szemek, ha héjuk kissé felpöndörödött. A megsült gesztenyéket meleg állapotban a legkönnyebb megpucolni.
Az elkészült finomság puha húsát édes és sós ételekhez is egyaránt felhasználhatjuk. Elkészíthetjük húsok mellé vagy köretként, de levesként vagy desszertként is szuperül funkcionál. Egy biztos: bármelyik fogást is választjuk, ünnepi atmoszférát termethetünk vele otthonunk melegében!
gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász
geográfus, projektmenedzser
jogi szakokleveles közgazdász
okleveles természetvédelmi mérnök
a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója
ökológus
környezetgazdálkodási agrármérnök
a Természettár vezetője
többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó
a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere
kertészmérnök
Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke
biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója
az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
természetvédelmi mérnök
tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor
a Debreceni Egyetem adjunktusa
rádiós műsorvezető
kommunikációs szakember
a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense
a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója
önkormányzati tanácsadó
divattervező, környezettervező
Természetvédelmi mérnök
a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
környezetmérnök, fotográfus
az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője