Fűben-fában orvosság - Future of Debrecen

Fűben-fában orvosság

Duzs László

Február

Habár az utolsó téli hónap általában nem a gyógynövények gyűjtéséről szól, az igazán szemfüles természetbúvárok figyelme ilyenkor sem lankad. Nem is szabad, hogy lankadjon, hiszen a természet – ahogy lassan mi is – kezd ébredezni. Téli túráink alkalmával nem sok zöld növényen akad meg a tekintetünk, azonban vannak kivételek. Ilyen például a fehér fagyöngy, amiről kevesen tudják, de gyűjthető gyógynövényeink táborát erősíti.

A fehér fagyöngy (Viscum album) a fakínfélék (Loranthaceae) családjába tartozó félélősködő cserje. Gazdanövényei elsősorban az idős gyümölcsfák, a nyárfa, akácfa, hárs. A téli táj kifejezetten szembetűnő növénye, hiszen a lombhullató fákat varázsolja „karácsonyfákká” jellegzetes, gömbszerű alakja miatt. Esetében a gyűjtendő növényi rész a 0,5 cm-nél vékonyabb leveles szárrész, amelyet ősztől tavaszig – szóval nem csupán februárban – gyűjthetünk. Hatóanyagai változóak és nagyban függenek a gazdanövénytől, amelyen élősködik. Legértékesebbként az almafáról gyűjtött fehér fagyöngyöt jellemzik, azonban a jegenyefenyőről, a nyírfáról és a kőrisről származó szárrészek is alkalmasak gyógyászati célra. Ezzel szemben a legkevésbé használhatóak a dióról, hársról, juharról, fűzről és nyárfáról szedett növényi részek. 

Gyógyhatása nem elhanyagolandó. Serkenti a szívműködést, szabályozza a vérnyomást, gátolja az érelmeszesedést, görcsoldó, csökkenti a vérzést és erősíti az immunrendszert. 

Alkalmazása: 

A teakészítés művészet, és ahogy most is, sok esetben nem szabad forrázni, mert elvész a hatóanyagtartalom, vagy akár toxikus anyagok is felszabadulhatnak! Teáját mindig hideg áztatással készítsük! 2-4 teáskanálnyi fagyöngyöt 250 ml hideg vízbe áztassuk be estétől reggelig, majd szűrjük le. E vizes kivonat egyik felét reggel éhgyomorra, a másik felét reggeli után fogyasszuk el, vagy akár harmadolva, délután is kortyolhatunk belőle. Fontos megjegyezni, hogy alacsony és magas vérnyomásban szenvedők egyaránt fogyaszthatják, hiszen vérnyomás-szabályozó szereppel bír, de csupán rendszeres fogyasztás mellett. Menstruácós bántalmak esetén érdemes egész nap kortyolni, így oldva a kellemetlen görcsöket. Csillapítja a vérzést is.

Külsőleges alkalmazás esetén 2-4 teáskanál fagyöngyöt forrázzuk le 250 ml vízben, hagyjuk állni pár percig, szűrjük le, majd orrvérzés esetén cseppentsünk az orrba, vagy tamponáljuk 5 percig steril gézlapokkal.

A fehér fagyöngy rokona a sárga fagyöngy, amely lombhullató növény, így viszonylag nehéz összetéveszteni őket. Utóbbi nem gyógynövény.

Februárban nem csupán a most bemutatott fehér fagyöngy gyűjthető. Lassan találkozhatunk az első martilapu-virágokkal is, melyek szintén gyűjthetők, de a fehérmályva-gyökér, a kasvirág-gyökér és a fekete nadálytő-gyökér is gyűjthető.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!