Kalandra hív a Rejtekhegy – 1. rész - Future of Debrecen

Kalandra hív a Rejtekhegy – 1. rész

Changemaker

Még ősszel csodálatos helyen járhattam, Olaszfa Rejtekhegyén, ahol a számomra igazán kedves ismerőseim nem kis fába vágták a fejszéjüket: céljuk nem más, mint egy olyan önellátó otthon megteremtése, ami összhangban működik a természettel. Röviden bemutatom nektek, hogy milyen kis ékszerdoboz kialakításán munkálkodnak.

Figyelem, inspiráló történet következik!

A történet főszereplői, Éva és Laci lassan egy éve vettek telket egy igazi Rejtekhegyen, Olaszfán. A birtokukhoz vadregényes erdei út vezet és gyönyörű, romantikus, mezei növényekkel szőtt dombon található otthonuk.

Minden kezdet nehéz. Az albérlet kényelméből kikerülve szembesülniük kellett több kihívással, például: biztosítsd a létszükséglet alapfeltételeit – legyen vized, fűtésed és áramod.

Bizony, ennyire az alapoktól kezdték az új életüket. De ne becsüljük alá ezen nehézségek szépségét! Ahogyan láttam őket, a következő fogalmazódott meg bennem: az alapvető szükségleteinkért zajló munka teljes újjászületést eredményez. Ennek köszönhetően újra tudjuk fogalmazni az addig természetesnek gondolt környezeti és természeti adottságok valós értékét, és máshogy kezeljük azokat.

Mondok rá néhány példát: az összegyűjtött esővizet használták fürdésre, és mivel limitált annak a mennyisége, így nem kádnyi vizet fürödtek el naponta, hanem inkább kisebb lavór mennyiséget. De megvan a romantikája a pillanatnak, amikor az általad rezsón felmelegített 3 lábasnyi vízben fürdesz a cserépkályhád előtt, a melegben, nézve a tűz táncát. Ekkor becsülöd meg igazán a meleg fürdővizet! Azóta természetesen már van a házba vezetett ivóvíz, amit hamarosan napkollektor fog fűteni, de attól függetlenül a melegvíz értéke kapcsán szerzett lecke szerintem egy életre szól.

A fatüzelésnek is megvan a maga kihívása, de Laci és Évi mindig versenyeznek a begyújtás sikeréért, így ez nem okoz számukra gondot. 

A másik logisztikát igénylő kérdés az áramellátás. Azért használtam a logisztika szót, mivel ha tényleg környezettudatosak szeretnénk lenni, nem építünk egy komplett naperőművet a házunkra vagy mellé, hanem inkább csökkentjük az áramfogyasztó eszközeink számát. Amire pedig mindeképpen szükségünk van, abból olyat szerzünk be használtan, aminek kicsi az energiaigénye. Így nem mindegy, milyen energiaigényű a mosógépünk, a vasalónk, a lámpánk vagy a hűtőnk! Számolnunk kell a kilowattokat, és tudatosan nappal kell elvégeznünk az energiaigényes folyamatokat úgy, hogy azok igazodjanak a két napelem által megtermelt energiához.

Elindultak az önellátás kialakításának hosszú, kihívásokkal teli ösvényén. De tudjátok mit láttam? Két fiatalt, akik motiváltak, bátrak, kreatívak és teljesek. Motiváltak, hisz látják a végcélt, bátrak, mert a komfortzónát elhagyva önmaguk vezetik életüket, kreatívak, mert a változó környezeti adottságokhoz alkalmazkodnak, és teljesek, mert érzed békés kisugárzásukat, ami abból ered, hogy életük helyes útját járják.

Folytatás a következő részben…

Addig is, ha segítenétek őket, látogassatok el 2022. június 3-6. között a Rejtekhegyi rontás-bontás címet viselő eseményükre. Részletek a Rejtekhegy Facebook-oldalán.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!