Kisült-e már a kalácsom? - Future of Debrecen

Kisült-e már a kalácsom?

A karácsony nagyon sok változáson ment keresztül az utóbbi években. Ha ma megkérdeznénk néhány embert, hogy miről is szól mindez, nagyon különböző képet kapnánk a talán legszebb ünnepünkről. Ha reklámokból tájékozódunk, akkor jelentése lehet a túlfogyasztás, a stressz és a vásárlási láz; azonban, ha édesanyámtól kérdeznénk meg ugyanezt, valószínűleg elhangoznának a szavak: „család”, „szeretet”, „töltött káposzta”, „elég sós lett, fiam?” kifejezések. Én és talán Te is, aki ezt a cikket olvasod, inkább édesanyámmal értesz egyet. 

De nézzük is, hogyan is tehetnénk kicsit zöldebbé a szeretet ünnepét!

Ajándékozás

Gyorsan kezdjük is a legegyszerűbbel: rendben van az, ha nincs karácsonykor ajándékozás. A kicsiket persze érdemes meglepni, de ott is a kevesebb néha több, és érdemes nem egy – a karácsony hangulatát megbontó – üvöltő, süvöltő műanyag masinát beszerezni. Plusz érdekesség, a nagymamák sem a masnis robotporszívó láttán konstatálják majd szeretetünket, mert talán többet jelent nekik, ha szedünk még egyszer a kicsit zsírosra sikeredett húslevesből. Ha idén próbáljátok ki először az ajándékmentes karácsonyt, sokan talán majd összeráncolják homlokukat ötleted hallatán, de hidd el, látva a karácsonyi hajrát, üdvözlik majd a kezdeményezést!

Ha mégis az ajándékozás mellett döntöttetek, tegyétek azt fenntarthatóbbá. Hogyan? Mutatom!

Csinálj gasztroajándékot!

Ajándékozz élményt! – például szabadulószoba, élményfestés, utazás és még sorolhatnám.

Adj időt! – a személyes kedvencem!

Ajándékok használtan! – így megmarad az ajándékok utáni hajsza ideje, és még meg is nyújtod egy-egy termék pályáját. Találd meg a legkülönlegesebbet, legviccesebbet!

Vásárolj helyi alkotóktól! – én magam is így tettem idén – és bár nem oszthatom meg e cikk hasábjain, hiszen a címzett is olvashatja -, nagyszerű kortárs alkotók vannak a piacon! Érdemes körbejárni!

Hulladékmentes csomagolás

A legjobb csomagolás az, ha nincs. A második legjobb a többször használatos. 🙂 Kendőbe, vászonszatyrokba is nyugodtan csomagolhatsz ajándékokat: arra a fél másodpercre, amíg kibontja az illető, teljesen mindegy, hogy miből veszi ki. A kendőktől ugyanúgy nem látja előre, hogy mit kap a címzett. Ha papírba csomagolsz, figyelj arra, hogy ne legyen fémréteg, fólia vagy csillogó sáv a papíron, mert az a papír nem újrahasznosítható a műanyag miatt. Hiába rakod a szelektívbe, szennyezni fogja a többi papírt a bálában! Én évek óta gyűjtögetem a nekem szánt ajándékok csomagolópapírjait, és – ha sikerül időben megtalálnom -, ezekbe csomagolok, de az újságpapírtól sem riadok el.

Környezetbarát dekoráció

Talán nem létezik olyan dolog, amiből ne létezne karácsonyfadísz-verzió (…és igen, karácsonykor már kapható szájmaszkos Mikulás is, és biztos vagyok benne, hogy nem ez a jéghegy csúcsa). Azonban ott van az érme másik oldala is: a természet folyamatosan díszíti önmagát, érdemes néhány ékszerét kölcsön vennünk. A természetes anyagok: fenyőág, gesztenye, szárított virágok, dió, toboz, narancskarika, fahéjrúd stb. soha nem mennek ki a divatból és komposztálhatók is. Legyen ez az az év, amikor kerüljük azokat a díszeket, amelyek műanyagból készülnek, és egyetlen feladatuk a csillogás (lásd: boa). Léteznek persze „gasztrodíszek” is, mint a mézeskalács vagy a narancskarika, amelyek szintén kellemes hangulatot adnak a nappalinak, és végül – de nem utolsó sorban -: a féltve őrzött gyermekkori emlékek. A díszek, amelyeket még szépérzék nélküli kölyökkoromból vásároltam az általános iskolai vasárban, az ősi üveggömbök, amelyek egy szigorúbb tekintettől is elrepedhetnek – innen is látszik, a karácsony az öröm ünnepe, hisz még egyben vannak -, és még sorolhatnám. Nálunk van is egy ilyen ereklyés doboz, amelyben csupa egyedi dísz található.

Nálunk nagyon szétszóródott a család, az ország különböző helyeire kerültünk munka vagy épp párkapcsolat miatt. Sokszor járunk haza szüleinkhez, de nehéz összeegyeztetni naptárainkat. Azonban ez az évnek azon időszaka, amely csupa nagy betűvel szerepel mindannyiunk naptárában. Összegyűlik a család a forró bejgli és – a fogorvosok javallatának szembe menve- a hideg tej mellett, kártyázunk, beszélgetünk és megvitatjuk, mennyire is volt sós az a töltött káposzta. Talán ez a karácsony lényege. Már nincsenek ajándékok, talán egy-egy vicces zoknit találni még a fa alatt, de már mindenünk megvan, hisz együtt vagyunk.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!