Maradékmentés egyszerűen - Future of Debrecen

Maradékmentés egyszerűen

környezetbarát

Maradt valami a tegnapi ebédből? Sok lett a köret vagy a főétel? Mutatom, én hogyan mentek maradékot a konyhámban! 

Ha köret marad túl sok, akkor megpróbálok az otthoni zöldségekből valami könnyed vacsorát összehozni. Ez általában úgy néz ki, hogy a zöldségek nagy részét nyersen felvágva, kvázi salátaként tálalom. Azokat a zöldségeket, amik pedig sütve az igaziak, azokat egy serpenyőben pár fűszer kíséretében megsütöm. Könnyebb dolgom van nyáron, hiszen olyankor általában több szezonális zöldség van otthon.

A maradékmentésekből néha akár új kedvenc ételkombinációk is kerekedhetnek. Ráadásul nem csak a pénztárcánknak kedvezünk, ha minden ételt megeszünk és nem vásárolunk feleslegesen, hanem az ételpazarlást is csökkentjük. 

Tudtad? 2021. december 14-én fogadta el az Országgyűlés az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó törvényt. Az új szabályozás célja, hogy az állam mérsékelje az élelmiszerhulladék keletkezését oly módon, hogy közben az élelmiszerek újraelosztásával segítse a szegénység elleni küzdelmet. Erről itt számoltunk be.

Mutatok pár példát. Ez alkalomból például minden maradékot összevadásztam a hűtőből. Reggeli maradék zöldség mellett van itt minden: bulgursaláta, grillezett cukkini és sült édesburgonya is. Azt szokták mondani, hogy a testünk mellett a szemünket is „etessük meg”. Úgy gondolom, ez sikerült. 

A maradékok újragondolása is remek módszer! Ha ebédre grillezett zöldségek voltak sültkrumplival, akkor vacsorára készítsünk rizst és tálaljuk friss zöldségekkel a maradék grillezett ételeket. 

Viszont az ultimate maradékmentés a pizza! Az olasz konyha rajongói hátán talán feláll a szőr, ha megtudják, hogy egy-egy pizzafeltét készülhet az ebéd és a reggeli maradékából is. A rukkola például egészen új ízélményt ad egy pizzán.  

Ha ezt a módszert választjuk, akkor van egy tutigyors pizzatészta-receptem:

  • 6 dl meleg víz
  • 2 cs száraz élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1 ek só
  • 1 kg liszt 

Pizzaszósz: 

  • sűrített paradicsom
  • cukor
  • fokhagyma
  • oregánó
  • bazsalikom
  • opcionális olasz fűszerkeverék 

Az elkészítésről egy videót is készítettem, amit itt találsz meg:

Jó maradékmentést!

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!