Melengető ital a fázós napokra - Future of Debrecen

Melengető ital a fázós napokra

Mezőlátta

Ha azt gondoljuk, a tél csak a karácsonyról szól, rossz hírünk van… Még minimum két hónapon keresztül mínusz fokok tarkítják a mindennapokat, s előfordulhat, hogy nem elég a kötött pulcsi, hogy átmelegedjünk. Egy forró ital legurításával azonban könnyedén visszatérhet az élet az elgémberedett ujjainkba, és fagyoskodó jókedvünk is felolvad a csodás gasztronómiai élménytől. Klasszikus és – nem utolsó sorban – vérképzést elősegítő fűszerezésének köszönhetően elkészítése során még a lakás illata is melegséget áraszt majd. Ez a recept garantáltan felmelegít.

Fűszeres almabor

Senkit se tévesszen meg az elnevezés, hiszen a fűszeres almaital ezen változata nem tartalmaz alkoholt. Az almalé hazánkban egyébként vitathatatlanul az egyik legegyszerűbben elkészíthető és talán a legkörnyezettudatosabb választás gyümölcslevek tekintetében – már amennyiben magunk készítjük vagy helyi termelőtől vásároljuk. A nagy hagyománnyal rendelkező, almából készült forró ital remek választás lehet akár a koripálya mellett szürcsölve is! Ne feledd magaddal vinni a saját termoszod, ha útközben innád meg! (Jó példa itt: zakopanés poszt, saját termosz)

Hozzávalók:

– alma

– narancs

– méz (cukor, datolyaszirup vagy egyéb más édesítő is megfelelő)

– víz

– fűszerek (fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, szerecsendió)

Az almákat mosás és hámozás után kockázzuk fel és tegyük egy lábasba, majd a narancsok alapos megtisztítása után helyezzük melléjük a narancskarikákat is. Szórjuk meg a fűszerekkel a gyümölcsegyveleget, ekkor adjuk hozzá az édesítésre szolgáló alapanyagot is. Érdemes először kevés édeset hozzáadni, majd főzés közben kóstolgatni. Öntsük fel az adag kétszeresének megfelelő vízzel, majd lassú lángon főzzük egészen addig, míg puha, omlós nem lesz az alma. Az elkészítés időtartama a gyümölcs mennyiségétől függ. Ha már egészen puha az alma, egy steril textilpelenkán keresztül szűrjük le az ízletes levet, mely maga az elkészült almabor. Ekkor még lehet ízesíteni, édesíteni is.

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!