Ha azt gondoljuk, a tél csak a karácsonyról szól, rossz hírünk van… Még minimum két hónapon keresztül mínusz fokok tarkítják a mindennapokat, s előfordulhat, hogy nem elég a kötött pulcsi, hogy átmelegedjünk. Egy forró ital legurításával azonban könnyedén visszatérhet az élet az elgémberedett ujjainkba, és fagyoskodó jókedvünk is felolvad a csodás gasztronómiai élménytől. Klasszikus és – nem utolsó sorban – vérképzést elősegítő fűszerezésének köszönhetően elkészítése során még a lakás illata is melegséget áraszt majd. Ez a recept garantáltan felmelegít.
Fűszeres almabor
Senkit se tévesszen meg az elnevezés, hiszen a fűszeres almaital ezen változata nem tartalmaz alkoholt. Az almalé hazánkban egyébként vitathatatlanul az egyik legegyszerűbben elkészíthető és talán a legkörnyezettudatosabb választás gyümölcslevek tekintetében – már amennyiben magunk készítjük vagy helyi termelőtől vásároljuk. A nagy hagyománnyal rendelkező, almából készült forró ital remek választás lehet akár a koripálya mellett szürcsölve is! Ne feledd magaddal vinni a saját termoszod, ha útközben innád meg! (Jó példa itt: zakopanés poszt, saját termosz)
Hozzávalók:
– alma
– narancs
– méz (cukor, datolyaszirup vagy egyéb más édesítő is megfelelő)
– víz
– fűszerek (fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, szerecsendió)
Az almákat mosás és hámozás után kockázzuk fel és tegyük egy lábasba, majd a narancsok alapos megtisztítása után helyezzük melléjük a narancskarikákat is. Szórjuk meg a fűszerekkel a gyümölcsegyveleget, ekkor adjuk hozzá az édesítésre szolgáló alapanyagot is. Érdemes először kevés édeset hozzáadni, majd főzés közben kóstolgatni. Öntsük fel az adag kétszeresének megfelelő vízzel, majd lassú lángon főzzük egészen addig, míg puha, omlós nem lesz az alma. Az elkészítés időtartama a gyümölcs mennyiségétől függ. Ha már egészen puha az alma, egy steril textilpelenkán keresztül szűrjük le az ízletes levet, mely maga az elkészült almabor. Ekkor még lehet ízesíteni, édesíteni is.
gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász
geográfus, projektmenedzser
jogi szakokleveles közgazdász
okleveles természetvédelmi mérnök
a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója
ökológus
környezetgazdálkodási agrármérnök
a Természettár vezetője
többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó
a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere
kertészmérnök
Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke
biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója
az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
természetvédelmi mérnök
tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor
a Debreceni Egyetem adjunktusa
rádiós műsorvezető
kommunikációs szakember
a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense
a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója
önkormányzati tanácsadó
divattervező, környezettervező
Természetvédelmi mérnök
a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
környezetmérnök, fotográfus
az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője