Mézes puszedli - Future of Debrecen

Mézes puszedli

Ha mézest sütünk, általában karácsony előtti időszakban tesszük. Valahogy karácsonyi süti lett a mézeskalács.

Pedig Debrecenben nagy kultusza van a mézeskalács készítésének. Mindegy, milyen évszak van, nincs vásár mézeskalácsos nélkül.

Hagyományosan háromféle mézest is készítettek, melyek közül a leggyakoribb az ütőfás mézes volt. Ennek tésztáját mézből, cukorból, rozs- és búzaliszt keverékéből készítették. Az ütőfa nem más, mint egy keményfába vájt minta, amit valamikor kézzel készítettek. Ezzel formázták a tészta felszínét. A leggyakoribb minták: huszár, kakas, szív és tányér voltak.

A barna mézes főtt mézzel, tojással, fűszerekkel készült, amit puszedli vagy stangli formájúra sütöttek. 

A fehér mézes tésztája cukorsziruppal készült, fém szaggatóval formázták és színesre festették, írókázták. Ez volt a vásárfia, amit ajándékba vittek a debreceni vásárokból. A legkelendőbb a tükrös szív volt.

Mézest sütni bármikor érdemes! Kezdjük puszedlivel.

  1. nap 

Készítsük elő:

Száraz hozzávalók: 50 dkg liszt (BL55), 15 dkg kristálycukor, 1 ek szódabikarbóna, fahéj, fűszerek ízlés szerint, pici só

Nedves hozzávalók: 1 dl langyos méz, 15 dkg olvasztott vaj (vagy margarin), 1 egész tojás

További adalék szükség szerint: 1 dl tej

Állítsuk össze a tésztát:

A száraz hozzávalókat egy nagy tálban keverjük össze. Adjuk hozzá a nedves hozzávalókat, és kezdjük el összegyúrni (kézzel vagy géppel) apránként hozzáadagolva a tejet.

Figyeljünk az adagolásra, mert a liszt, a méz, a vaj, a tojás minősége határozza meg, mennyi szükséges belőle!

Addig gyúrjuk, míg szépen leválik a kezünkről. Ne ijedjünk meg, ha eleinte csupa ragacs. Legyünk kitartóak, csak gyúrjunk, gyúrjunk, ne kezdjük el lisztezni.

Egy éjszakán át a tálat lefedve vagy a tésztát fóliába csomagolva pihentessük a hűtőszekrényben.

  1. nap

Most jön a legjobb rész, bátran vonjuk be a családtagokat.

A tésztát gyorsan átgyúrjuk, majd öt részre osztjuk. Egy-egy részből nyolc gombócot (egyenként kb. 3 dkg-os gombóckákat) gombolyítunk. Sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, kicsit tenyérrel lelapítjuk, majd sütőtől függően 180-200 fokos sütőben 10-15 percig sütjük.

Amíg kihűl, mázat készítünk. 1 tojásfehérjét habbá verünk, belekeverünk 10 dkg porcukrot, s ecsettel bekenjük vele a puszedlik tetejét.

Újra várunk, amíg teljesen megszárad.

A család kedvenc étcsokiját gőz felett megolvasztjuk, ízesítjük kevés narancshéjjal, s a puszedlik alját megmártjuk a forró csokiban. Ez a művelet nagy figyelmet, gyorsaságot igényel. Fontos, hogy a csokit folyamatosan az optimális hőfokon tartsuk, s a mártás során az ujjunkkal ne érjünk bele.

Újabb szárítás következik. Ha tárolni szeretnénk, rakjuk fémdobozba.

Jó étvágyat!

Fodorné Magyar Ágnes

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola intézményvezető helyettese

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Szabó Fruzsina Magdolna

természetvédelmi mérnök

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök-hallgató, az MME Hajdú-Bihar Megyei Helyi Csoportjának titkára, önkéntes madármentő

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Szalacsi Árpád

a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója

Csatlakozz hozzánk!