
Ha mézest sütünk, általában karácsony előtti időszakban tesszük. Valahogy karácsonyi süti lett a mézeskalács.
Pedig Debrecenben nagy kultusza van a mézeskalács készítésének. Mindegy, milyen évszak van, nincs vásár mézeskalácsos nélkül.
Hagyományosan háromféle mézest is készítettek, melyek közül a leggyakoribb az ütőfás mézes volt. Ennek tésztáját mézből, cukorból, rozs- és búzaliszt keverékéből készítették. Az ütőfa nem más, mint egy keményfába vájt minta, amit valamikor kézzel készítettek. Ezzel formázták a tészta felszínét. A leggyakoribb minták: huszár, kakas, szív és tányér voltak.
A barna mézes főtt mézzel, tojással, fűszerekkel készült, amit puszedli vagy stangli formájúra sütöttek.
A fehér mézes tésztája cukorsziruppal készült, fém szaggatóval formázták és színesre festették, írókázták. Ez volt a vásárfia, amit ajándékba vittek a debreceni vásárokból. A legkelendőbb a tükrös szív volt.
Mézest sütni bármikor érdemes! Kezdjük puszedlivel.
Készítsük elő:
Száraz hozzávalók: 50 dkg liszt (BL55), 15 dkg kristálycukor, 1 ek szódabikarbóna, fahéj, fűszerek ízlés szerint, pici só
Nedves hozzávalók: 1 dl langyos méz, 15 dkg olvasztott vaj (vagy margarin), 1 egész tojás
További adalék szükség szerint: 1 dl tej
Állítsuk össze a tésztát:
A száraz hozzávalókat egy nagy tálban keverjük össze. Adjuk hozzá a nedves hozzávalókat, és kezdjük el összegyúrni (kézzel vagy géppel) apránként hozzáadagolva a tejet.
Figyeljünk az adagolásra, mert a liszt, a méz, a vaj, a tojás minősége határozza meg, mennyi szükséges belőle!
Addig gyúrjuk, míg szépen leválik a kezünkről. Ne ijedjünk meg, ha eleinte csupa ragacs. Legyünk kitartóak, csak gyúrjunk, gyúrjunk, ne kezdjük el lisztezni.
Egy éjszakán át a tálat lefedve vagy a tésztát fóliába csomagolva pihentessük a hűtőszekrényben.
Most jön a legjobb rész, bátran vonjuk be a családtagokat.
A tésztát gyorsan átgyúrjuk, majd öt részre osztjuk. Egy-egy részből nyolc gombócot (egyenként kb. 3 dkg-os gombóckákat) gombolyítunk. Sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, kicsit tenyérrel lelapítjuk, majd sütőtől függően 180-200 fokos sütőben 10-15 percig sütjük.
Amíg kihűl, mázat készítünk. 1 tojásfehérjét habbá verünk, belekeverünk 10 dkg porcukrot, s ecsettel bekenjük vele a puszedlik tetejét.
Újra várunk, amíg teljesen megszárad.
A család kedvenc étcsokiját gőz felett megolvasztjuk, ízesítjük kevés narancshéjjal, s a puszedlik alját megmártjuk a forró csokiban. Ez a művelet nagy figyelmet, gyorsaságot igényel. Fontos, hogy a csokit folyamatosan az optimális hőfokon tartsuk, s a mártás során az ujjunkkal ne érjünk bele.
Újabb szárítás következik. Ha tárolni szeretnénk, rakjuk fémdobozba.
Jó étvágyat!
Fodorné Magyar Ágnes
a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója
ökológus
környezetgazdálkodási agrármérnök
a Természettár vezetője
többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó
a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere
kertészmérnök
Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke
biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója
az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
természetvédelmi mérnök
tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor
a Debreceni Egyetem adjunktusa
rádiós műsorvezető
kommunikációs szakember
a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense
a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója
önkormányzati tanácsadó
divattervező, környezettervező
Természetvédelmi mérnök
a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
környezetmérnök, fotográfus
az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője