Ha mézest sütünk, általában karácsony előtti időszakban tesszük. Valahogy karácsonyi süti lett a mézeskalács.
Pedig Debrecenben nagy kultusza van a mézeskalács készítésének. Mindegy, milyen évszak van, nincs vásár mézeskalácsos nélkül.
Hagyományosan háromféle mézest is készítettek, melyek közül a leggyakoribb az ütőfás mézes volt. Ennek tésztáját mézből, cukorból, rozs- és búzaliszt keverékéből készítették. Az ütőfa nem más, mint egy keményfába vájt minta, amit valamikor kézzel készítettek. Ezzel formázták a tészta felszínét. A leggyakoribb minták: huszár, kakas, szív és tányér voltak.
A barna mézes főtt mézzel, tojással, fűszerekkel készült, amit puszedli vagy stangli formájúra sütöttek.
A fehér mézes tésztája cukorsziruppal készült, fém szaggatóval formázták és színesre festették, írókázták. Ez volt a vásárfia, amit ajándékba vittek a debreceni vásárokból. A legkelendőbb a tükrös szív volt.
Mézest sütni bármikor érdemes! Kezdjük puszedlivel.
Készítsük elő:
Száraz hozzávalók: 50 dkg liszt (BL55), 15 dkg kristálycukor, 1 ek szódabikarbóna, fahéj, fűszerek ízlés szerint, pici só
Nedves hozzávalók: 1 dl langyos méz, 15 dkg olvasztott vaj (vagy margarin), 1 egész tojás
További adalék szükség szerint: 1 dl tej
Állítsuk össze a tésztát:
A száraz hozzávalókat egy nagy tálban keverjük össze. Adjuk hozzá a nedves hozzávalókat, és kezdjük el összegyúrni (kézzel vagy géppel) apránként hozzáadagolva a tejet.
Figyeljünk az adagolásra, mert a liszt, a méz, a vaj, a tojás minősége határozza meg, mennyi szükséges belőle!
Addig gyúrjuk, míg szépen leválik a kezünkről. Ne ijedjünk meg, ha eleinte csupa ragacs. Legyünk kitartóak, csak gyúrjunk, gyúrjunk, ne kezdjük el lisztezni.
Egy éjszakán át a tálat lefedve vagy a tésztát fóliába csomagolva pihentessük a hűtőszekrényben.
Most jön a legjobb rész, bátran vonjuk be a családtagokat.
A tésztát gyorsan átgyúrjuk, majd öt részre osztjuk. Egy-egy részből nyolc gombócot (egyenként kb. 3 dkg-os gombóckákat) gombolyítunk. Sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, kicsit tenyérrel lelapítjuk, majd sütőtől függően 180-200 fokos sütőben 10-15 percig sütjük.
Amíg kihűl, mázat készítünk. 1 tojásfehérjét habbá verünk, belekeverünk 10 dkg porcukrot, s ecsettel bekenjük vele a puszedlik tetejét.
Újra várunk, amíg teljesen megszárad.
A család kedvenc étcsokiját gőz felett megolvasztjuk, ízesítjük kevés narancshéjjal, s a puszedlik alját megmártjuk a forró csokiban. Ez a művelet nagy figyelmet, gyorsaságot igényel. Fontos, hogy a csokit folyamatosan az optimális hőfokon tartsuk, s a mártás során az ujjunkkal ne érjünk bele.
Újabb szárítás következik. Ha tárolni szeretnénk, rakjuk fémdobozba.
Jó étvágyat!
Fodorné Magyar Ágnes
gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász
geográfus, projektmenedzser
jogi szakokleveles közgazdász
okleveles természetvédelmi mérnök
a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója
ökológus
környezetgazdálkodási agrármérnök
a Természettár vezetője
többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó
a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere
kertészmérnök
Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke
biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója
az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
természetvédelmi mérnök
tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor
a Debreceni Egyetem adjunktusa
rádiós műsorvezető
kommunikációs szakember
a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense
a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója
önkormányzati tanácsadó
divattervező, környezettervező
Természetvédelmi mérnök
a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
környezetmérnök, fotográfus
az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője