A növényi alapú italokat egyre többen választják, hogy kiváltsák a hagyományos állati eredetű tejeket az étrendükben. Ennek oka több forrásra is visszavezethető: érzékenység, allergia, környezetvédelmi szempontok, etikai kérdések.
Mint minden témakörben, ebben az esetben is nagyon fontos, hogy körültekintően járjunk el, tájékozódjunk, és a számunkra legmegfelelőbb alternatívát építsük be a mindennapjainkba.
A növényi tejek, ahogy általánosságban nevezik őket, nem igazi tejek, hiszen a legtöbb esetben a növényi részt vízbe áztatva, majd leszűrve hasznosítják. Épp ezért a növényi ital megnevezés a helyénvaló, azonban az egyszerűség kedvéért tejként hivatkozok rájuk a következőkben.
A növényi alapú tejeket az élelmiszeripar 5 kategóriába sorolja, néhány példával kiegészítve ezek az alábbiak:
Ezek az italok kalóriatartalomban és tápértékben eltérnek, ezért is fontos a tájékozódás! Ha növényi tej fogyasztására adjuk a fejünket, gondoskodnunk kell az így kimaradt kalcium- és fehérje bevitelünkről.
Számítsunk arra, hogy nem fognak ugyanolyan ízzel és állaggal rendelkezni, mint a tehéntej, és az eltarthatóságuk is rövidebb lehet.
Miért is válasszunk növényi tejeket?
A tejallergia és a laktózérzékenység több embert is érint, viszont a köznyelvben még sokan összekeverik őket, vagy éppen nem tudják, hogy két különböző betegséget jelölnek az elnevezések.
A tejallergia egy túlzott immunreakció a tejben lévő fehérjére, míg a laktózintoleranciát a tejben lévő cukor, a laktóz emésztéséhez szükséges laktáz enzim hiánya okozza. Növényi tej fogyasztásával ezek a problémák természetes úton kiküszöbölhetőek.
Mivel a legtöbb növényi tej fő alkotóeleme a víz, ezért jelentősen kevesebb a kalória- és szénhidráttartalma, mint a hagyományos tehéntejnek. Remek megoldást jelenthet azok számára, akik diétáznak vagy egészségesebb életmódot folytatnak. Azonban ebben az esetben érdemes a cukrozatlan verziókat választani, ugyanis a növényi tejek között is van már számos ízesített típus, amelyek így hozzáadott cukrokat is tartalmaznak.
Tudjuk jól, hogy az állati eredetű termékek természetesen tartalmaznak koleszterint, ezzel szemben a növényi alapú italok nem tartalmazzák, ami így előnyös lehet azok számára, akik korlátozzák a koleszterinbevitelüket.
Azonban az egészségügyi vonalon túl meg kell említenem a növényi alapú étrendet követőeket is, akik elsősorban környezeti és állatvédelmi okok miatt korlátozzák az állati eredetű élelmiszerek bevitelét.
Vannak, akik a tehéntej előállítása által okozott környezeti terhelést kívánják csökkenteni választásukkal. Viszont ebben az esetben sem mindegy, hogy a választott tejalternatíva milyen körülmények között és milyen alapanyagból kerül előállításra. Felmerülhet a kérdés, hogy az alternatív tejek mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. Tény, hogy ha az ipari állattartást vesszük az összehasonlítás alapjául, akkor egyértelműen a növényi italok előállítása jön ki fenntarthatóbban. Viszont növény és növény között is van különbség, valamint ne feledkezzünk meg a háztáji állattartásról sem!
A termesztéshez szükséges karbonlábnyomot, vízfelhasználást és területhasználatot nézve a szója- és a zabtejet tartják a legjobb választásnak.
Saját magunknak is elkészíthetjük ezeket az alternatívákat. Számos receptet megtalálhatunk az interneten, érdemes kísérletezni, számunka melyik a legideálisabb; és, ha megtaláltuk, még akkor is érdemes néha újításokat bevezetni egy-egy receptbe.
Az előállítás a legtöbbször ugyanúgy kezdődik: az általunk választott növényt pár óráig vagy egy egész éjszakán át vízbe áztatjuk, majd összeturmixoljuk és leszűrjük. Tény, hogy „pénztárcabarátabb” megoldás, de ne feledjük el, hogy így meglehetősen „natúr” növényi italt kapunk eredményül. Érdemes gondoskodni arról, hogy más forrásból szerezzük be azokat a tápanyagokat, vitaminokat, kalciumot, amelyeket a bolti italokhoz hozzákevernek.
Én a mogyorótejet szerettem meg a leginkább, de a mandula- és zabtejet sem vetem meg. Most egy házilag elkészíthető mogyorótej receptet hoztam el. A datolya ebben az esetben az édesítést szolgálja, ez nyugodtan elhagyható, ha natúr italt szeretnénk készíteni.
Mogyorótej recept
Mindenképpen tájékozódjunk; ha kell, kísérletezzünk, amennyiben növényi italokat tervezünk bevezetni az étrendünkbe! Vegyük figyelembe a személyes tápanyagigényeinket és céljainkat!
gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász
geográfus, projektmenedzser
jogi szakokleveles közgazdász
okleveles természetvédelmi mérnök
a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója
ökológus
környezetgazdálkodási agrármérnök
a Természettár vezetője
többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó
a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere
kertészmérnök
Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke
biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója
az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
természetvédelmi mérnök
tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor
a Debreceni Egyetem adjunktusa
rádiós műsorvezető
kommunikációs szakember
a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense
a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója
önkormányzati tanácsadó
divattervező, környezettervező
Természetvédelmi mérnök
a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
környezetmérnök, fotográfus
az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője