Növényi tejek – milyen alternatívák léteznek - Future of Debrecen

Növényi tejek – milyen alternatívák léteznek

A növényi alapú italokat egyre többen választják, hogy kiváltsák a hagyományos állati eredetű tejeket az étrendükben. Ennek oka több forrásra is visszavezethető: érzékenység, allergia, környezetvédelmi szempontok, etikai kérdések.

Mint minden témakörben, ebben az esetben is nagyon fontos, hogy körültekintően járjunk el, tájékozódjunk, és a számunkra legmegfelelőbb alternatívát építsük be a mindennapjainkba. 

A növényi tejek, ahogy általánosságban nevezik őket, nem igazi tejek, hiszen a legtöbb esetben a növényi részt vízbe áztatva, majd leszűrve hasznosítják. Épp ezért a növényi ital megnevezés a helyénvaló, azonban az egyszerűség kedvéért tejként hivatkozok rájuk a következőkben.

A növényi alapú tejeket az élelmiszeripar 5 kategóriába sorolja, néhány példával kiegészítve ezek az alábbiak:

  • gabona alapú: zabtej, rizstej;
  • hüvelyes alapú: szójatej, földimogyorótej;
  • csonthéjas alapú: mandulatej, kókusztej, kesudió tej;
  • mag alapú: kendermag tej, lenmagtej;
  • ősi gabona alapú: quinoa tej.

Ezek az italok kalóriatartalomban és tápértékben eltérnek, ezért is fontos a tájékozódás! Ha növényi tej fogyasztására adjuk a fejünket, gondoskodnunk kell az így kimaradt kalcium- és fehérje bevitelünkről.

Számítsunk arra, hogy nem fognak ugyanolyan ízzel és állaggal rendelkezni, mint a tehéntej, és az eltarthatóságuk is rövidebb lehet.

Miért is válasszunk növényi tejeket?

A tejallergia és a laktózérzékenység több embert is érint, viszont a köznyelvben még sokan összekeverik őket, vagy éppen nem tudják, hogy két különböző betegséget jelölnek az elnevezések.

A tejallergia egy túlzott immunreakció a tejben lévő fehérjére, míg a laktózintoleranciát a tejben lévő cukor, a laktóz emésztéséhez szükséges laktáz enzim hiánya okozza. Növényi tej fogyasztásával ezek a problémák természetes úton kiküszöbölhetőek.

Mivel a legtöbb növényi tej fő alkotóeleme a víz, ezért jelentősen kevesebb a kalória- és szénhidráttartalma, mint a hagyományos tehéntejnek. Remek megoldást jelenthet azok számára, akik diétáznak vagy egészségesebb életmódot folytatnak. Azonban ebben az esetben érdemes a cukrozatlan verziókat választani, ugyanis a növényi tejek között is van már számos ízesített típus, amelyek így hozzáadott cukrokat is tartalmaznak. 

Tudjuk jól, hogy az állati eredetű termékek természetesen tartalmaznak koleszterint, ezzel szemben a növényi alapú italok nem tartalmazzák, ami így előnyös lehet azok számára, akik korlátozzák a koleszterinbevitelüket. 

Azonban az egészségügyi vonalon túl meg kell említenem a növényi alapú étrendet követőeket is, akik elsősorban környezeti és állatvédelmi okok miatt korlátozzák az állati eredetű élelmiszerek bevitelét. 

Vannak, akik a tehéntej előállítása által okozott környezeti terhelést kívánják csökkenteni választásukkal. Viszont ebben az esetben sem mindegy, hogy a választott tejalternatíva milyen körülmények között és milyen alapanyagból kerül előállításra. Felmerülhet a kérdés, hogy az alternatív tejek mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. Tény, hogy ha az ipari állattartást vesszük az összehasonlítás alapjául, akkor egyértelműen a növényi italok előállítása jön ki fenntarthatóbban. Viszont növény és növény között is van különbség, valamint ne feledkezzünk meg a háztáji állattartásról sem!

A termesztéshez szükséges karbonlábnyomot, vízfelhasználást és területhasználatot nézve a szója- és a zabtejet tartják a legjobb választásnak.

Saját magunknak is elkészíthetjük ezeket az alternatívákat. Számos receptet megtalálhatunk az interneten, érdemes kísérletezni, számunka melyik a legideálisabb; és, ha megtaláltuk, még akkor is érdemes néha újításokat bevezetni egy-egy receptbe.

Az előállítás a legtöbbször ugyanúgy kezdődik: az általunk választott növényt pár óráig vagy egy egész éjszakán át vízbe áztatjuk, majd összeturmixoljuk és leszűrjük. Tény, hogy „pénztárcabarátabb” megoldás, de ne feledjük el, hogy így meglehetősen „natúr” növényi italt kapunk eredményül. Érdemes gondoskodni arról, hogy más forrásból szerezzük be azokat a tápanyagokat, vitaminokat, kalciumot, amelyeket a bolti italokhoz hozzákevernek. 

Én a mogyorótejet szerettem meg a leginkább, de a mandula- és zabtejet sem vetem meg. Most egy házilag elkészíthető mogyorótej receptet hoztam el. A datolya ebben az esetben az édesítést szolgálja, ez nyugodtan elhagyható, ha natúr italt szeretnénk készíteni.

Mogyorótej recept

  • 1 bögre nyers mogyoró, éjszakára beáztatva
  • 6 dl langyos szűrt víz
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 tk vanília kivonat
  • 5 szem datolya, kimagozva

Mindenképpen tájékozódjunk; ha kell, kísérletezzünk, amennyiben növényi italokat tervezünk bevezetni az étrendünkbe! Vegyük figyelembe a személyes tápanyagigényeinket és céljainkat!

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!