Rémálom a műanyag utcában - Future of Debrecen

Rémálom a műanyag utcában

4. rész

Voltam egyszer egy környezetvédelmi témájú előadáson, ahol egy filmrendezőt kértek fel az érzékenyítésre. Nem volt egyszerű, hiszen az előadó a vizuális megjelenítéshez szokott, de jelen esetben félszáz emberrel találta magát szembe – kamerák és projektor nélkül – egy fél doboz szeméttel. Életem egyik legjobb előadása volt! Hadd meséljem el nektek ezt az általa ihletett történet negyedik részét! A feladat: Képzeld el! 

Fairtrade kávé Boomerang re-pohárba. Alakul a nap. Elindulunk munkába. Itt is többféle lehetőség kínálkozik, persze sokminden befolyásolhatja a döntésünket. Városon belül a kerékpár a leggyorsabb közlekedési eszköz. Plusz érv mellette környezetbarát volta és egészségmegőrző szerepe. Én kerékpárral járok, persze abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy csak 3 kilométert kell utazzak reggel és délután. Debrecen, és persze más nagyvárosok közösségi közlekedése amellett, hogy megfizethető, gyors és átgondolt hálózattal rendelkezik. 

Iskolás koromban szokásom volt célomnál egy megállóval előbb leszállni, így még át tudtam gondolni a napot és kiegészült a reggeli rutinom egy 10 perces sétával. Személyautóval közlekedni nagyon kényelmes, ez kétségtelen, viszont se nem pénztárca- vagy környezetbarát, se nem stresszmentes, hiszen parkolóhelyet kutatni a reggeli csúcsban idegőrlő tud lenni. És miért ne indítsuk a napot helyette kerékpározással és kellemes gondolatokkal?

A munkában már nem kell az ebéden töprengnünk, hisz csomagoltunk magunknak. És itt kell kiemelni az öko-szemléletet. A munkahelyi ötletládák birodalmában fel van dobva a labda, hogyan lehet motiválni a kollégákat, vagy épp a gyártást, a munkahelyi légkört fejleszteni. Vallom, hogy minden munkát lehet zöldebbé tenni. Legyen az irodai vagy gyári munka, az újrapapír vagy akár az újra-wc-papír sok munkahely mindennapjait tudja megváltoztatni. És ez csak a kezdet! Érdemes elgondolkodni, vajon a dohányzó mellett elfér-e egy kocsánytalan tölgy-csemete?

Hazaérünk a munkából, s érdemes kimenni a természetbe a már korábban ismertetett módokon. Itt az alkalom az erdőfürdőre! A „Mentás lány” cikke megér egy olvasást, de millió az alternatíva. Ám ez csupán a jéghegy csúcsa. Vegyünk nagy levegőt, és kezdjünk zölden gondolkodni, hogy tényleg csak rémálom legyen az egyszer használatos műanyag, és egy zöldebb reggelre ébredhessünk!

Választásaink során döntéseket hozunk, ez pedig hatással van saját magunkra és a környezetünkre. A választás szabadság, ugyanakkor felelősség is. A környezettudatos élet részei a minőségi ételek és a közlekedés is, de lehet fenntarthatóbban kávézni, ruházkodni, takarítani és még sorolhatnám. Szükség van rá, hogy tájékozottak legyünk a létező alternatívákról. Hiszem, hogy az apró egyéni döntések komplex, világszintű változásokhoz vezetnek! Fontos, hogy ez nem lemondást jelent, hanem a helyzet átértékelését, egy zöldebb élet kezdetét.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!