Vitaminok élettani hatásai - Future of Debrecen

Vitaminok élettani hatásai

harangvirág

Vitaminszükséglet és a vitaminhiány

A vitaminok organikus (szerves) vegyületek, amelyek a szervezet számára igen kis mennyiségben, de feltétlenül fontosak. A vitaminokat a zsírban oldódó és a zsírban nem oldódó vitaminokra osztjuk.

Vízben oldódó vitaminok


B-vitaminokról általában

  • vízoldékonyak, naponta pótlandó vitamin típus
  • a B-vitaminok jobban hatnak, ha együttesen juttatjuk a szervezetünkbe, mint, ha külön-külön alkalmaznánk őket
  • a B1-, B2- és B6-vitaminokat azonos dózisokban célszerű adagolni az ideális hatás kifejtésének érdekében
  • műtét, betegség, stressz, terhesség, szoptatás alatt, nehéz fizikai munkát végzőknél nagyobb a szervezet szükséglete irántuk
  • kedvező hatásuk van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre
  • esetenként enyhe vízhajtó hatásuk is lehet

B1-vitamin (tiamin)

  • segíti a vértermelést
  • segíti az egészséges emésztést
  • étvágyjavító
  • hiánya következtében szívgyengeség és ideggyengeség léphet fel
  • tiaminban gazdag a máj, a teljes kiőrlésű liszt, a barnakenyér, a hüvelyesek, az élesztő


B2-vitamin (riboflavin)

  • egészséges nyálkahártyák és a bőr biztosítéka
  • hiánya szemfáradtságot és korpásodást is okozhat, valamint a szájzug gyulladásaival, berepedésével is összefügg
  • a bélflóra állítja elő, így viszonylag ritkán fordul elő a hiánya, de pl. antibiotikum kúrák után, amelyek elpusztítják a hasznos bélflórát is szükséges gondoskodni pótlásáról
  • főbb forrásai a tej és a tejtermékek, a máj, a vese, a tojás és a hüvelyesek


B3-vitamin (niacin)

  • hiánybetegsége amely az egyoldalú táplálkozás következménye a bőrt, a nyálkahártyákat és az idegrendszert károsítja
  • a hormonok képződéséhez elengedhetetlen vitamin
  • nagyban segíti az idegrendszerünk működését
  • fontos szerepe van emellett a sejtek méregtelenítésének folyamatában, és a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésében, illetve a sejtek elektronszállításában és a hemoglobin termelésében
  • kulcsfontosságú szerepet játszanak az energia anyagcserében az élő sejtekben és a DNS hibáinak javításában
  • a szénhidrátok, zsírok, és fehérjék anyagcseréjében is jelentős szerepe van
  • segíti az emésztőrendszerünk működését
  • gyulladás gátló hatása van, és csökkenti a szervezet inzulin igényét
  • csökkenti a koleszterin szintet
  • megőrzi a bőr szépségét
  • niacinban gazdag a hús, a máj, a vese, a zöldségfélék és a barnakenyér


B5-vitamin (pantoténsav)

  • segíti a zsírsavak szállítását, és felhasználható energiává történő átalakítását
  • növeli a hormonok termelését, így serkenti az agyműködést, enyhíti a depressziót, a szorongást, és a stressz okozta egyéb tüneteket
  • energia felszabadító hatása van szervezetünkben
  • hiánya, haj és fejbőr rendellenességekhez vezethet, okozhat, fáradtságot, gyengeség érzetét idézheti elő, alvászavarokat, emellett bélrendszeri megbetegedéseket is előidézhet, ritka esetben, kéz- és lábzsibbadáshoz is vezethet, illetve izomgörcsöket okozhat 
  • gyomorégések esetén nagy mennyiségű (1000 mg) B5-vitamin fogyasztása javasolt
  • a B5-vitamin fontos szerepet játszik, a stressz, a depresszió, a szorongás csökkentésében, a migrénes fejfájás tünetének enyhítésében, az alkoholizmus leküzdésében
  • a herpesz és a gasztritisz megszüntetésében is szerepet játszik


B6-vitamin (piridoxin)

  • alapvető a fehérjék feldolgozásában, lebontásában, izomszövetek felépítésében, karbantartásában
  • kedvező hatással van a szív és érrendszerre
  • vízoldékony, emésztés után 8 órán belül kiürül a szervezetből, ezért rendszeresen pótolni kell, vagy táplálékkal, vagy vitaminkészítménnyel
  • ha magas fehérje tartalmú étrendet követünk, megnő a B6-vitamin szükségletünk 
  • nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képződéséhez
  • B6-vitamin kell ahhoz, hogy a B12-vitamin jól felszívódjék
  • segít megakadályozni különböző idegi- és bőrbetegségeket
  • enyhíti a hányingert és csökkenti az éjszakai izomgörcsöket
  • természetes vizelethajtó szerként működik
  • bőséges B6-vitamin forrás a máj, a hal, a hús, a tejtermékek, a hüvelyesek, a gabonafélék, a spenót, a banán, az élesztő, kisebb mértékben a tej és a tojás is


B7-vitamin (biotin)

  • hiánya bőrbetegséget, bőrhámlást, a haj elsatnyulását, hajhullást okoz
  • nélkülözhetetlen szerepet játszik a cukor felhasználásban, növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, így hatásos a cukorbetegség kezelésében
  • a szövetek növekedéséhez és egészséges működéséhez szükséges
  • leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel (fehérje-, szénhidrát-, aminosav-, koleszterin anyagcsere)
  • nélkülözhetetlen a növekedéshez
  • hajhullás, kopaszság ellen hatásos
  • csökkenti az ekcémás tüneteket
  • az izom fájdalmakat enyhíti
  • jó biotin forrás a máj, a vese, a tojássárgája, és néhány zöldség, továbbá az olajos magvak közül elsősorban a pörkölt földimogyoró
  • a hús és a gyümölcsök biotinban szegények


B9-vitamin (folsav)

  • hiányában működésképtelen lenne az agy, a máj, a vese, a toboz-, és a pajzsmirigy, a köztiagy és a vérlemezkék
  • részt vesz a zsíranyagcserében, a B8-vitaminhoz hasonlóan zsírbontó
  • közreműködik az idegsejtek közötti idegingerületek továbbításában
  • az agysejtek táplálásában fontos szerepet játszik
  • nyugtató hatású, egyesek szerint kiváló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől
  • növeli az életkedvet, lelkesedést, mert az agy- és idegsejtekben a szerotonin és noradrenalin termelést fokozza
  • szükséges az érelmeszesedés megakadályozásához, az érrendszer egészségének fenntartásához
  • a haj növekedésében is szerepet játszik
  • csökkentheti a magas vérnyomást
  • segíthet egyes bőrproblémák, pl. ekcéma esetében
  • segíti az anyatejképződést
  • segít leküzdeni a vérszegénységet
  • segít egyes májproblémák esetén
  • legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a spenót), a gyümölcsök, és az élesztő

B-12 vitamin (kobalamin)

  • vízoldékony és igen kis adagokban hatásos
  • ez az egyetlen vitamin, aminek egy fémion (kobalt) nélkülözhetetlen alkotórésze
  • nem túl szerencsésen a gyomorból szívódik fel, közben kalciummal kell kapcsolódnia ahhoz, hogy tökéletes hatást érjen el a szervezetben
  • elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását, így megelőzi a vérszegénységet
  • fokozza a gyermek növekedését és étvágyát
  • növeli a szervezet energiáját, javítja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozó-képességet
  • B12-vitamint a növények nem tartalmaznak, a szükségletet csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni


C-vitamin (aszkorbinsav)

  • antioxidáns
  • elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből
  • az emberi szervezet nem képes előállítani
  • a környezeti stresszhatások, a dohányzás, egyes gyógyszerek, (például orális fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti beavatkozások növelik a szükséges adag mértékét
  • gyógyítja a vérző fogínyt, és meggyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását
  • csökkenti a vér koleszterin szintjét
  • segít megelőzni a vírus- és különböző baktériumfertőzéseket és fokozza az immunrendszer működését
  • védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen
  • csökkenti a vénában képződő vérrögök gyakoriságát
  • segít a nátha megelőzésében és kezelésében
  • csökkenti az allergiát okozó anyagok hatását
  • megakadályozza a skorbut (csontritkulás) kialakulását
  • aszkorbinsavban gazdagok a friss zöldségek és gyümölcsök
  • a szükséges napi adagról ellentmondásosak a vélemények, a korábban elfogadott 65 mg/nap helyett akár napi 750 mg-ra is érdemes felvinni a bevitelt, efölött azonban megnövekszik a húgykő, vesekő képződésének veszélye, egyes orvosok betegségek ideje alatt átmenetileg több ezer mg-os bevitelt is javasolnak

A zsírban oldódó vitaminokról cikkünk 2. részében olvashattok.

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!