A vitaminok organikus (szerves) vegyületek, amelyek a szervezet számára igen kis mennyiségben, de feltétlenül fontosak. A vitaminokat a zsírban oldódó és a zsírban nem oldódó vitaminokra osztjuk.
Vízben oldódó vitaminok
B-vitaminokról általában
vízoldékonyak, naponta pótlandó vitamin típus
a B-vitaminok jobban hatnak, ha együttesen juttatjuk a szervezetünkbe, mint, ha külön-külön alkalmaznánk őket
a B1-, B2- és B6-vitaminokat azonos dózisokban célszerű adagolni az ideális hatás kifejtésének érdekében
műtét, betegség, stressz, terhesség, szoptatás alatt, nehéz fizikai munkát végzőknél nagyobb a szervezet szükséglete irántuk
kedvező hatásuk van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre
esetenként enyhe vízhajtó hatásuk is lehet
B1-vitamin (tiamin)
segíti a vértermelést
segíti az egészséges emésztést
étvágyjavító
hiánya következtében szívgyengeség és ideggyengeség léphet fel
tiaminban gazdag a máj, a teljes kiőrlésű liszt, a barnakenyér, a hüvelyesek, az élesztő
B2-vitamin (riboflavin)
egészséges nyálkahártyák és a bőr biztosítéka
hiánya szemfáradtságot és korpásodást is okozhat, valamint a szájzug gyulladásaival, berepedésével is összefügg
a bélflóra állítja elő, így viszonylag ritkán fordul elő a hiánya, de pl. antibiotikum kúrák után, amelyek elpusztítják a hasznos bélflórát is szükséges gondoskodni pótlásáról
főbb forrásai a tej és a tejtermékek, a máj, a vese, a tojás és a hüvelyesek
B3-vitamin (niacin)
hiánybetegsége amely az egyoldalú táplálkozás következménye a bőrt, a nyálkahártyákat és az idegrendszert károsítja
a hormonok képződéséhez elengedhetetlen vitamin
nagyban segíti az idegrendszerünk működését
fontos szerepe van emellett a sejtek méregtelenítésének folyamatában, és a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésében, illetve a sejtek elektronszállításában és a hemoglobin termelésében
kulcsfontosságú szerepet játszanak az energia anyagcserében az élő sejtekben és a DNS hibáinak javításában
a szénhidrátok, zsírok, és fehérjék anyagcseréjében is jelentős szerepe van
segíti az emésztőrendszerünk működését
gyulladás gátló hatása van, és csökkenti a szervezet inzulin igényét
csökkenti a koleszterin szintet
megőrzi a bőr szépségét
niacinban gazdag a hús, a máj, a vese, a zöldségfélék és a barnakenyér
B5-vitamin (pantoténsav)
segíti a zsírsavak szállítását, és felhasználható energiává történő átalakítását
növeli a hormonok termelését, így serkenti az agyműködést, enyhíti a depressziót, a szorongást, és a stressz okozta egyéb tüneteket
energia felszabadító hatása van szervezetünkben
hiánya, haj és fejbőr rendellenességekhez vezethet, okozhat, fáradtságot, gyengeség érzetét idézheti elő, alvászavarokat, emellett bélrendszeri megbetegedéseket is előidézhet, ritka esetben, kéz- és lábzsibbadáshoz is vezethet, illetve izomgörcsöket okozhat
gyomorégések esetén nagy mennyiségű (1000 mg) B5-vitamin fogyasztása javasolt
a B5-vitamin fontos szerepet játszik, a stressz, a depresszió, a szorongás csökkentésében, a migrénes fejfájás tünetének enyhítésében, az alkoholizmus leküzdésében
a herpesz és a gasztritisz megszüntetésében is szerepet játszik
B6-vitamin (piridoxin)
alapvető a fehérjék feldolgozásában, lebontásában, izomszövetek felépítésében, karbantartásában
kedvező hatással van a szív és érrendszerre
vízoldékony, emésztés után 8 órán belül kiürül a szervezetből, ezért rendszeresen pótolni kell, vagy táplálékkal, vagy vitaminkészítménnyel
ha magas fehérje tartalmú étrendet követünk, megnő a B6-vitamin szükségletünk
nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képződéséhez
B6-vitamin kell ahhoz, hogy a B12-vitamin jól felszívódjék
segít megakadályozni különböző idegi- és bőrbetegségeket
enyhíti a hányingert és csökkenti az éjszakai izomgörcsöket
természetes vizelethajtó szerként működik
bőséges B6-vitamin forrás a máj, a hal, a hús, a tejtermékek, a hüvelyesek, a gabonafélék, a spenót, a banán, az élesztő, kisebb mértékben a tej és a tojás is
B7-vitamin (biotin)
hiánya bőrbetegséget, bőrhámlást, a haj elsatnyulását, hajhullást okoz
nélkülözhetetlen szerepet játszik a cukor felhasználásban, növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, így hatásos a cukorbetegség kezelésében
a szövetek növekedéséhez és egészséges működéséhez szükséges
leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel (fehérje-, szénhidrát-, aminosav-, koleszterin anyagcsere)
nélkülözhetetlen a növekedéshez
hajhullás, kopaszság ellen hatásos
csökkenti az ekcémás tüneteket
az izom fájdalmakat enyhíti
jó biotin forrás a máj, a vese, a tojássárgája, és néhány zöldség, továbbá az olajos magvak közül elsősorban a pörkölt földimogyoró
a hús és a gyümölcsök biotinban szegények
B9-vitamin (folsav)
hiányában működésképtelen lenne az agy, a máj, a vese, a toboz-, és a pajzsmirigy, a köztiagy és a vérlemezkék
részt vesz a zsíranyagcserében, a B8-vitaminhoz hasonlóan zsírbontó
közreműködik az idegsejtek közötti idegingerületek továbbításában
az agysejtek táplálásában fontos szerepet játszik
nyugtató hatású, egyesek szerint kiváló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől
növeli az életkedvet, lelkesedést, mert az agy- és idegsejtekben a szerotonin és noradrenalin termelést fokozza
szükséges az érelmeszesedés megakadályozásához, az érrendszer egészségének fenntartásához
a haj növekedésében is szerepet játszik
csökkentheti a magas vérnyomást
segíthet egyes bőrproblémák, pl. ekcéma esetében
segíti az anyatejképződést
segít leküzdeni a vérszegénységet
segít egyes májproblémák esetén
legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a spenót), a gyümölcsök, és az élesztő
B-12 vitamin (kobalamin)
vízoldékony és igen kis adagokban hatásos
ez az egyetlen vitamin, aminek egy fémion (kobalt) nélkülözhetetlen alkotórésze
nem túl szerencsésen a gyomorból szívódik fel, közben kalciummal kell kapcsolódnia ahhoz, hogy tökéletes hatást érjen el a szervezetben
elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását, így megelőzi a vérszegénységet
fokozza a gyermek növekedését és étvágyát
növeli a szervezet energiáját, javítja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozó-képességet
B12-vitamint a növények nem tartalmaznak, a szükségletet csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni
C-vitamin (aszkorbinsav)
antioxidáns
elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből
az emberi szervezet nem képes előállítani
a környezeti stresszhatások, a dohányzás, egyes gyógyszerek, (például orális fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti beavatkozások növelik a szükséges adag mértékét
gyógyítja a vérző fogínyt, és meggyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását
csökkenti a vér koleszterin szintjét
segít megelőzni a vírus- és különböző baktériumfertőzéseket és fokozza az immunrendszer működését
védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen
csökkenti a vénában képződő vérrögök gyakoriságát
segít a nátha megelőzésében és kezelésében
csökkenti az allergiát okozó anyagok hatását
megakadályozza a skorbut (csontritkulás) kialakulását
aszkorbinsavban gazdagok a friss zöldségek és gyümölcsök
a szükséges napi adagról ellentmondásosak a vélemények, a korábban elfogadott 65 mg/nap helyett akár napi 750 mg-ra is érdemes felvinni a bevitelt, efölött azonban megnövekszik a húgykő, vesekő képződésének veszélye, egyes orvosok betegségek ideje alatt átmenetileg több ezer mg-os bevitelt is javasolnak