Klímatudatos iroda II. rész: Ha már beértünk az irodába, járjunk itt is nyitott szemmel! - Future of Debrecen

Klímatudatos iroda II. rész: Ha már beértünk az irodába, járjunk itt is nyitott szemmel!

Tudtad, hogy a nyomtatók a munkaidő nagy részében várakozó állásban, munka nélkül fogyasztják a legtöbb energiát?

Arról nem is beszélve, hogy sok esetben már szinte csak megszokásból nyomtatunk bizonyos dokumentumokat. A legtöbb munkahelyen már bevezették a digitális aláírást, ami teljesen egyenértékű a jól meg szokott papíron, kék tintával írt aláírásunkkal. Azt, hogy a háttérben milyen programkódok és hogyan biztosítják ezt, a hozzáértő informatikusok tudják. Nekünk csak hátra kell dőlni és élvezni a fejlett informatika adta lehetőségeket!

Ha már mindenáron szükséges nyomtatnunk, akkor a hivatalos dokumentumokon kívül, melyeknek szigorú formai és adatintegritási követelményeknek kell megfelelniük, választhatunk néhány környezetbarát alternatívát.

Szóval melyek azok a lépések, melyekkel környezettudatosan használhatjuk a meglévő nyomtatót?

– Csak akkor kapcsoljuk be, amikor használjuk!

– Válasszunk újrahasznosított papírt!

– Használjunk tintaspóroló betűtípust!

– Válasszuk a szürkeárnyalatos beállítást!

– Használjuk mindkét oldalát a papírnak!

– Ha egyoldalasan nyomtattunk, a másik oldalra tudunk még jegyzetelni!

– Nyomtatás előtt mindig ellenőrizzük a nyomtatóbeállításokat a számítógépen és a nyomtatón is, így sok hibás nyomtatást megspórolhatunk. Vagy segítsük egymás munkáját azzal, hogy nem felejtünk el szólni kollégáinknak arról, milyen beállítással vagy papírral használtuk utoljára a nyomtatót.

Igaz, ezek nem tűnnek túl nagy lépéseknek, de ne feledd, sok kicsi sokra megy! Gondolj csak bele, hányan dolgoztok az adott cégnél, hány hozzátok hasonló vállalat működik csak a városban, és ezeknek hány kirendeltségük van országosan vagy akár világszerte?! 

Ha van lehetőségünk nagyobb léptékben gondolkodni, mert például újítást tervez a cég, van rá esetleg valamilyen belső vagy akár külső pályázati forrás, akkor az ötletládába nyugodtan bekerülhet a már fent említett szoftver használatának javaslata, amely lehetővé teszi a digitális aláírást. Hiszen valljuk be, amiatt nyomtatunk még mindig ennyit, mert úgy tekintünk hivatalosnak egy dokumentumot, ha azt kézzel aláírta minden érintett. Az elmúlt időszak home office dömpingjének köszönhetően viszont sok helyen nem tudták megoldani a megszokott aláírás-sorozatot, így egyre több helyen kénytelen volt beismerni a vezetőség, hogy bizony van lehetőség más megoldásra. Ez nem mellesleg anyagi terhet vesz le a munkáltató válláról, mert kevesebb papírt kell használnia, másrészt időt és helyet spórol meg mindenki számára, mert nem kell bajlódni a nyomtatással, az iratrendezéssel, az irattárolással. Így a szoftver alkalmazásával kapcsolatos egyszeri nagyobb kiadás elég hamar megtérül.

A másik megoldás a hardveres lehetőség. Ha eddig külön volt nyomtató, fénymásoló és szkenner, akkor nem kérdés, hogy ideje megújítani az iroda felszerelését. Már egy egyszerű multifunkciós nyomtatóval is nagy lépést tehetünk előre, azonban vannak olyan kifejezetten energiatakarékos vagy ecofriendly készülékek, melyek esetében a gyártó nagyon szigorú előírásokat betartva biztosítja azt, hogy a lehetőségekhez mérten a készülék a legkörnyezetbarátabb legyen. Érdemes ezeknek a márkáknak utána járni!

És ha már megfelelő, korszerű gépparkunk van, akkor nem kérdés, hogy figyelnünk kell a rendeltetésszerű használatra, a rendszeres karbantartásra, nem utolsó sorban pedig arra, hogy válasszunk újratölthető patront. Ennek már kiforrott logisztikája van, csak a megfelelő céget kell megtalálnunk hozzá, vagy akár kijelölhetünk egy nyomtatófelelőst, aki gondoskodik erről.

A témához szorosan kapcsolódnak az irodaszerek. Vannak olyan dolgok, melyeknek még nem született meg a digitális alternatívája, vagy nem túl kézenfekvő még annak használata. De érdemes tudni, hogy nagyon praktikus a digitális jegyzettömb. Egyrészt a laptopon vagy az asztali gépen elfér minden, amit a hagyományos jegyzetfüzetünkbe felírnánk. Így két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen nem használunk papírt, és nem használunk tollat sem. Ha mégis ragaszkodunk a hagyományos módszerekhez, akkor érdemes szétnézni a papír-írószer boltokban, mert újra visszatért a polcokra a tölthető toll, illetve a papírvázas vagy épp az újrahasznosított anyagból készült toll.

Mert tudjuk, mindezek a legtöbb esetben nem az anyagiakon múlnak, hanem az odafigyelésen, a tudatos nevelésen és megfelelő kommunikáción!


Debrecen városa célul tűzte ki a klímatudatosságot erősítő szemléletformálást, amelyhez kapcsolódó programok megvalósulását a KEHOP-1.2.1-18-2019-00246 azonosítószámú projekt tesz lehetővé.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!