Már így is megkaphatnánk az év munkavállalója kitüntetést, hiszen kerékpárral járunk dolgozni, kevesebbet nyomtatunk és az újrahasznált papírra töltőtollal írunk.
De bizony még így is akad sok-sok napirendi pont, melyek mellett elférne még a környezettudatos pipa. A következő sarkalatos pont az evés-ivás témaköre.
A munkahely lehetőségeinek függvényében vagy teakonyha van, vagy étkező, büfé. Sokan a reggeli kávé köré szervezik a napi meetingeket. Ilyenkor még mindenkinek pörög az agya, ilyenkor érkeznek a legjobb gondolatok, de lehet csak ez a rövid idő az, amikor a kollégák megismerhetik egymás „civil” oldalát is.
Hogyan szervezzünk egy ilyen közös kávézást?
Remélhetőleg mindenki sejti a helyes választ, és azt, hogy sokszor a gyorsaság és a kényelem bizony nem egyenesen arányos a klímatudatossággal. Azon túlmenően, hogy egy munkamegbeszélés tényleg jó hatással van a munkaközösségre – hiszen közös tervezésre és gondolkodásra buzdít –, egyrészt hatással lehet a munkahely többi részére is, másrészt az otthoni szokásainkat is nagy valószínűséggel jó irányba billenti el.
A zero waste ötletek tárháza kimeríthetetlen. Tény, hogy az átlagosnál nagyobb odafigyelést igényel, de jó szervezéssel minden megoldható. A saját bögre vagy termosz nem is kérdés, de hogyan szerezzük be az alapanyagokat? Például, ha valamelyik kollégánk egy tejbolt közelében lakik, minden reggel friss tejet hozhat üvegben. Ergo, nem lesz tele a szemetes tejesdobozzal vagy -zacskóval. Tegyük fel, hogy egy másik kollégánk egy csomagolásmentes bolt közelében lakik, és be tudja szerezni kimérősen a kávét, a teát és a cukrot is.
Ha mégsem fér bele, hogy ennyire radikálisan gondolkodjuk, akkor is törekedjünk az egyszerűség és a praktikusság felé! Vásároljunk közösen nagyobb kiszerelést, főzzünk egyszerre nagyobb adagot, melegítsünk egyszerre többet! Egy gyors brainstorming és úgyis kialakul, ki milyen kompromisszumokra képes, hogyan tudjuk úgy kialakítani az új, közös szokásunkat, hogy mindenkinek jó legyen, mindenki egyenlő energiát tudjon belefektetni.
A kávé mellett viszont nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő napi folyadékbevitelről sem! Ma már egyre jobban bekerül a köztudatba, hogy a csapvíz sokkal jobb, mint korábban gondoltuk! A palackozott vizektől határozottan jobb. Így ahelyett, hogy flakonszámra vennénk a műanyagba zárt éltető nedűt, okosabb, pénztárcabarátabb és környezetkímélőbb megoldás, ha a csapvizet választjuk. Olyan sok szép üvegkulacsot és acélkulacsot lehet kapni! Sokszor előfordul azonban, hogy valahol, valamiért mellékíze van a csapvíznek. Ilyenkor érdemes lehet beruházni egy szűrőbe vagy egy tisztítóberendezésbe.
Na és az étkezések… Persze, egész nap dolgozik az ember, hullafáradtan hazaindulva a munkahelyről kinek van még kedve, ereje bevásárolni és főzni? Ha neked van, akkor egy lépéssel közelebb vagy a klímatudatos pipához. De ha nincs és a rendelést választod, akkor sincs minden veszve! Sok helyen megoldható az, hogy saját edénybe kérd a menüt. Sok helyen pedig a megtisztított edényeket visszaveszik és újrahasznosítják. Érdemes egy plusz kört futni ezzel kapcsolatban, és utánajárni ezeknek a konyháknak!
De rengeteg dolgot fel lehetne még itt sorolni! A hangsúly a kommunikáción van. Hozzuk fel a témát a csapatban, beszéljük meg a vezetőnkkel és mérlegeljük a lehetőségeket. Az egyéni felelősség nem is kérdés, de ha csoportosan egy szellemben tudunk gondolkodni, az még a munkakedvünkre is pozitív hatással lehet.
Debrecen városa célul tűzte ki a klímatudatosságot erősítő szemléletformálást, amelyhez kapcsolódó programok megvalósulását a KEHOP-1.2.1-18-2019-00246 azonosítószámú projekt tesz lehetővé.
gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász
geográfus, projektmenedzser
jogi szakokleveles közgazdász
okleveles természetvédelmi mérnök
a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója
ökológus
környezetgazdálkodási agrármérnök
a Természettár vezetője
többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó
a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere
kertészmérnök
Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke
biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója
az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
természetvédelmi mérnök
tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor
a Debreceni Egyetem adjunktusa
rádiós műsorvezető
kommunikációs szakember
a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense
a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója
önkormányzati tanácsadó
divattervező, környezettervező
Természetvédelmi mérnök
a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
környezetmérnök, fotográfus
az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője