Klímatudatos iroda III. rész: A tudatos munkaközösség - Future of Debrecen

Klímatudatos iroda III. rész: A tudatos munkaközösség

Már így is megkaphatnánk az év munkavállalója kitüntetést, hiszen kerékpárral járunk dolgozni, kevesebbet nyomtatunk és az újrahasznált papírra töltőtollal írunk.

De bizony még így is akad sok-sok napirendi pont, melyek mellett elférne még a környezettudatos pipa. A következő sarkalatos pont az evés-ivás témaköre. 

A munkahely lehetőségeinek függvényében vagy teakonyha van, vagy étkező, büfé. Sokan a reggeli kávé köré szervezik a napi meetingeket. Ilyenkor még mindenkinek pörög az agya, ilyenkor érkeznek a legjobb gondolatok, de lehet csak ez a rövid idő az, amikor a kollégák megismerhetik egymás „civil” oldalát is.

Hogyan szervezzünk egy ilyen közös kávézást?

  1. Mindenki vesz magának az automatából és legalább mosogatni sem kell utána.
  2. Veszünk 3 az 1-ben instant kávét, mert legalább tele van cukorral és a vele járó szemét kis helyet foglal a szemetesben.
  3. Mindenki hoz magának bögrét, egyszerre lefőzünk egy nagyobb adag kávét és hol egyikünk, hol másikunk veszi meg a hozzávalókat csomagolásmentes boltban.

Remélhetőleg mindenki sejti a helyes választ, és azt, hogy sokszor a gyorsaság és a kényelem bizony nem egyenesen arányos a klímatudatossággal. Azon túlmenően, hogy egy munkamegbeszélés tényleg jó hatással van a munkaközösségre – hiszen közös tervezésre és gondolkodásra buzdít –, egyrészt hatással lehet a munkahely többi részére is, másrészt az otthoni szokásainkat is nagy valószínűséggel jó irányba billenti el. 

A zero waste ötletek tárháza kimeríthetetlen. Tény, hogy az átlagosnál nagyobb odafigyelést igényel, de jó szervezéssel minden megoldható. A saját bögre vagy termosz nem is kérdés, de hogyan szerezzük be az alapanyagokat? Például, ha valamelyik kollégánk egy tejbolt közelében lakik, minden reggel friss tejet hozhat üvegben. Ergo, nem lesz tele a szemetes tejesdobozzal vagy -zacskóval. Tegyük fel, hogy egy másik kollégánk egy csomagolásmentes bolt közelében lakik, és be tudja szerezni kimérősen a kávét, a teát és a cukrot is.

Ha mégsem fér bele, hogy ennyire radikálisan gondolkodjuk, akkor is törekedjünk az egyszerűség és a praktikusság felé! Vásároljunk közösen nagyobb kiszerelést, főzzünk egyszerre nagyobb adagot, melegítsünk egyszerre többet! Egy gyors brainstorming és úgyis kialakul, ki milyen kompromisszumokra képes, hogyan tudjuk úgy kialakítani az új, közös szokásunkat, hogy mindenkinek jó legyen, mindenki egyenlő energiát tudjon belefektetni.

A kávé mellett viszont nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő napi folyadékbevitelről sem! Ma már egyre jobban bekerül a köztudatba, hogy a csapvíz sokkal jobb, mint korábban gondoltuk! A palackozott vizektől határozottan jobb. Így ahelyett, hogy flakonszámra vennénk a műanyagba zárt éltető nedűt, okosabb, pénztárcabarátabb és környezetkímélőbb megoldás, ha a csapvizet választjuk. Olyan sok szép üvegkulacsot és acélkulacsot lehet kapni! Sokszor előfordul azonban, hogy valahol, valamiért mellékíze van a csapvíznek. Ilyenkor érdemes lehet beruházni egy szűrőbe vagy egy tisztítóberendezésbe.

Na és az étkezések… Persze, egész nap dolgozik az ember, hullafáradtan hazaindulva a munkahelyről kinek van még kedve, ereje bevásárolni és főzni? Ha neked van, akkor egy lépéssel közelebb vagy a klímatudatos pipához. De ha nincs és a rendelést választod, akkor sincs minden veszve! Sok helyen megoldható az, hogy saját edénybe kérd a menüt. Sok helyen pedig a megtisztított edényeket visszaveszik és újrahasznosítják. Érdemes egy plusz kört futni ezzel kapcsolatban, és utánajárni ezeknek a konyháknak!

De rengeteg dolgot fel lehetne még itt sorolni! A hangsúly a kommunikáción van. Hozzuk fel a témát a csapatban, beszéljük meg a vezetőnkkel és mérlegeljük a lehetőségeket. Az egyéni felelősség nem is kérdés, de ha csoportosan egy szellemben tudunk gondolkodni, az még a munkakedvünkre is pozitív hatással lehet.


Debrecen városa célul tűzte ki a klímatudatosságot erősítő szemléletformálást, amelyhez kapcsolódó programok megvalósulását a KEHOP-1.2.1-18-2019-00246 azonosítószámú projekt tesz lehetővé.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!