Klímatudatos iroda IV. rész: Az igazi hős mindig nyitott szemmel jár - Future of Debrecen

Klímatudatos iroda IV. rész: Az igazi hős mindig nyitott szemmel jár

Szüleinktől már nagyon kicsi korunkban megtanultuk, hogy ha nem vagyunk épp a szobában, kapcsoljuk le a villanyt, ha nem nézzük a tévét, kapcsoljuk ki, és hogy ne folyassuk feleslegesen a vizet.

Felnőttként már ezt vittük magunkkal a saját otthonunkba, és jó esetben nagy figyelmet fordítunk ezekre a dolgokra. Ilyenkor legtöbbször inkább még mindig az anyagi tudatosságon és nem feltétlen a környezettudatosságon van a hangsúly. No, de miért van az, hogy a munkahelyen erre már nem figyelünk? Mondván, azért úgysem a miénk az anyagi felelősség.

Szomorú de igaz történet. A munkahelyükön az emberek bátrabban folyatják a vizet, bekapcsolva hagyják akár éjszakára is a számítógépet, a mosdóban véletlenül elfelejtik lekapcsolni a villanyt. Hadd jöjjön még két-három kéztörlő papír, és hadd menjen maximális erővel a klíma!

Persze, megint oda lyukadunk ki, hogy ez a történet sem csupán a környezeti nevelés hiányában gyökerezik. De tekintsünk el most ettől! Fókuszáljunk arra, hogy felismertük a problémát, és a tőlünk telhető legtöbbet megtesszük egyéni szinten is a kiküszöböléséért.

A két legfontosabb téma: az energia- és vízellátás. 

Milyen lehetőségek vannak azon túl az energiatakarékosságra, hogy ha nem használjuk az adott áramfogyasztót, akkor lekapcsoljuk?

Bizonyos helyeken, ahol nincs állandó munkavégzés, vagy csak rövidebb ideig tartózkodnak a dolgozók – például folyosók, közlekedők, előterek, mosdók –, praktikus lehet érzékelős lámpát felszerelni. Így biztosan nem marad még véletlenül sem felkapcsolva.

Ahol szükség van folyamatos világításra, ott az izzókat cseréljük le energiatakarékos izzókra!

Ha mindenképpen légkondicionálót kell használnunk, válasszuk az energiatakarékos beállítást és figyeljünk arra, hogy ne csak megszokásból kapcsoljuk be! Sokszor egy alapos szellőztetés is fel tudja frissíteni a fülledt levegőt nyáron, vagy a helyiség praktikusabb elrendezése elősegítheti a megfelelő hőelosztást télen. Öltözzünk az időjárásnak megfelelően, nemcsak kint, de bent is! A klímahasználat kapcsán felmerül a levegő tisztaságának kérdése is. Ne feledkezzünk meg a rendszeres szellőztetésről – ahol persze lehet! Tovább fokozhatjuk a komfortérzetet megfelelő szobanövények elhelyezésével.

Szánjunk rá egy kis időt, hogy a számítógépen, laptopon megkeressük az energiatakarékos beállításokat!

És ami a munkahely tekintetében nem egyéni felelősség: áttérés a megújuló energiára. Lehet saját forrása is a cégnek, csak egy hírvivő kell, aki meglebegteti ennek a lehetőségét. De rendszeresen elérhetőek pályázatok is, melyekből akár a vállalat teljes energiaellátása megoldható napelemmel! Csak résen kell lenni, nyitott szemmel kell járni és hinni abban, hogy egy fecske is csinálhat nyarat, mert a többi követni fogja! 

A tudatos áramhasználat kapcsán is megannyi opció felmerülhet még a fentieken kívül. Mérlegeljünk egyénileg, mérlegeljünk közösen, és hozzuk ki magunkból és egymásból is a lehető legtöbbet!

Térjünk át a másik kardinális témára, a takarékos vízhasználatra és a vízbázisvédelemre. Azt ugye említeni sem kell, hogy nem hagyjuk csöpögni a csapot, és hogy nem folyatjuk feleslegesen a vizet. Ezek az apró dolgok, melyekre otthon is figyelünk.

A legtöbb újabb gyártmányú csaptelep már sugárszabályozóval (perlátorral) van felszerelve. Ez utólag is telepíthető a csapokra. Annyi a feladata, hogy a vízhez levegőt kever, ezáltal úgy érezhetjük, hogy erősebb a vízsugár és több vizet használunk. Praktikus kis találmány, olcsón beszerezhető és hamar megtérül az ára.

Az elmúlt időszakban talán még jobban beivódott a tudatunkba a „Moss kezet!” szlogen. A rendszeres és alapos kézmosás valóban fontos, de miért ne végezhetnénk ezt bőr- és környezetkímélő módon?

Nem kell hosszas kutatómunkát végeznünk, hogy megtaláljuk ezeket az alternatívákat. Elég felidézni nagyszüleink szokásait, vagy elég betérni a legközelebbi drogériába, ahol számos termék sorakozik a polcokon.

Gondolhatnánk, hogy ezekben az időkben szóba sem kerülhet a törölköző használata papírtörlő helyett. Kissé több logisztikát igényel, mert egyértelmű, hogy nem használjuk ugyanazt a törölközőt mindannyian. De létszámtól és a helyi adottságoktól függően lehet akár mindenkinek külön kéztörlője. Nagyon jó megoldások vannak arra is, hogy például a mosdó egyik oldalán a tiszta kéztörlők sorakoznak összehajtogatva, a mosdó másik oldalán pedig egy szennyeskosárban gyűjtjük a használtakat. Csapjuk fel közösen a Pinterestet, és válasszunk egy tetszetős és kivitelezhető megoldást!

Állítsatok össze egy akciótervet, üljetek össze már ma! A jelszó az egyszerűség és a praktikusság. Ne feledjétek, csak ökosan! 


Debrecen városa célul tűzte ki a klímatudatosságot erősítő szemléletformálást, amelyhez kapcsolódó programok megvalósulását a KEHOP-1.2.1-18-2019-00246 azonosítószámú projekt tesz lehetővé.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!