Klímatudatos iroda V. rész: Munkahelyi természetvédelem, csapatépítés zöldebben - Future of Debrecen

Klímatudatos iroda V. rész: Munkahelyi természetvédelem, csapatépítés zöldebben

Így, a cikksorozat végére érve nagyon sok témát érintettünk. Ezek nagy részével valószínűleg már találkoztatok, lehet, hogy már napi szinten alkalmazzátok némelyiket vagy akár az összeset. Lehet, hogy még többet is megtesztek kapacitástól függően, hiszen tényleg végtelen e lehetőségek tárháza!

Csak végig kell gondolni, hogy mi az, ami otthon jól tud működni, s mi az, amit nagyban, sokadmagunkkal is könnyedén tudunk alkalmazni, és nem igényel senki részéről sem túl nagy kompromisszumot.

A második otthonunk a munkahelyünk. A lelkiismeretünk is megnyugszik, ha a nap legnagyobb részében megteszünk minden tőlünk telhetőt a környezetünk védelme és saját jóllétünk érdekében.

Ha már az alapvető, mindennapi tevékenységeinket klímatudatosan végezzük, akkor miért ne tekinthetnénk így a szórakozásra is? 

A teljesség igénye nélkül következzen néhány ötlet, melyeket be lehet építeni akár a hétköznapokba, vagy akár csak egy-egy különlegesebb napon alkalmazni. A folyamatos robotolásból jó néha kizökkeni. Ez sokszor nemhogy szegné a munkakedvünket, de még produktívabbá is válhatunk általuk, nem utolsó sorban nagyon jól összekovácsolhatják a munkaközösséget.

Papírgyűjtés-nap

Emlékszel, amikor az iskolában papírgyűjtés volt? Bejártuk az utcát, a környező utcákat talicskával, hátizsákkal, és házról-házra csengettünk, hogy minél több papírt összegyűjtsünk, hogy a mi osztályunk legyen az első. A legtöbb munkahelyen ma már alapértelmezett a szelektív hulladékgyűjtés, így lehet, hogy ennek a megoldásnak már nincs akkora létjogosultsága, mint korábban. De ha esetleg ez nem megoldott, akkor szuper lehetőség egy ilyen napot tartani! 

„TeSzedd”-mozgalom

Avagy önkéntesen a tiszta Magyarországért. Az ország egyik legnagyobb önkéntes szemétszedő mozgalma, melyhez bármikor lehet csatlakozni egyénileg és csoportosan is. Miért ne lehetne egy csapatépítőt eköré szervezni? De akár a mozgalomtól függetlenül önállóan is lehet szerveződni. Miért ne mehetnénk egy kört a munkahely körül, és tisztítanánk meg a környezetünket? Miért ne versenyezhetnénk, hogy munkába menet ki gyűjt több szemetet? Csak egy kis kreativitás, és irány a szabadba!

PET-kupa – szemétszedésből kaland

A Tisza évek óta a hazai környezetvédelem központi témája. A PET-kupa a folyó hulladékszennyezését hivatott felszámolni. A szervezők a környezeti nevelés jegyében nem csak oktatásokat tartanak, de kifejezetten csapatépítő tréningeket is hirdetnek. Itt sokkal többet kapunk, hiszen adunk is. Segíteni mindenki szeret, a jó szándék ott rejtőzik mindenki szívében. És amikor a nemes cél, feledhetetlen vízi kalandként mesés tájakon ölt formát? Katt a PET-kupa oldalára, indulhat a nevezés!

Kerékpározz a munkába! – Autómentes nap – Kocogd körbe a munkahelyed!

Az egészséges és zöld életmód sok esetben kéz a kézben kocognak egymás mellett. Ennek szellemében lehet megrendezni a fent említett eseményeket havi, heti, vagy akár napi rendszerességgel.

Ültess fát! nap

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! – hisz ki ne szeretne zöldövezetben dolgozni. Kiváló csapatépítő lehetőség péntek délutánokra, amit akár egy teázás is követhet. A fafaj megválasztása előtt érdemes szakemberrel konzultálni, hogy az adott környezeti viszonyok (a termőréteg mélysége és állapota, árnyékoltság, stb.) mellett a fánk megfelelően tudjon fejlődni. Bónuszpont jár neki, mert ez is javíthatja a céges lojalitást.

Ajándékozás zöld megoldásokkal

Karácsony, húsvét, nőnap… Mind-mind lehetőség a figyelmességre. Figyelmességre kollégáink és a környezetünk felé. Nőnap alkalmából például érdemes lehet a férfi kollégáknak összebeszélniük, és ajándékként közösen virághagymákat ültetni, virágmagokat vetni cserépbe. Az arányok és a fajták tekintetében szárnyalhat a fantázia. Az ajándék átadásakor egy-egy intelem az adott kaspóhoz azért hasznos lehet a siker érdekében, s nagyon szépen összerázza a csapatot.

Téli madáretetés, mint csapatépítés

A téli csapatépítés javítja a cégen, vagy irodán belüli kohéziót. Közös felelősség és közös eredmény. Ez akár bármely csapatépítő mottója is lehetne – éppen ezért fért bele ötletadó listánkba.


Debrecen városa célul tűzte ki a klímatudatosságot erősítő szemléletformálást, amelyhez kapcsolódó programok megvalósulását a KEHOP-1.2.1-18-2019-00246 azonosítószámú projekt tesz lehetővé.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!