Ahol a futball és a környezetvédelem találkozik… - Future of Debrecen

Ahol a futball és a környezetvédelem találkozik…

A mentás lány

Bendével már néhány alkalommal beszélgettünk környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos kérdésekről. Azóta fokozott figyelemmel követem munkásságát, és nincs kétségem afelől, hogy nála a foci mellett a zöld szemlélet is jócskán elfér és helyet kap. Móré Bendegúzzal többek között a közösségben rejlő erőről, a futballban történő környezetvédelemről és természetesen a fociról beszélgettünk.  

Veronika:

A labdarúgás az életednek szerves része. Honnan ered a labda szeretete?

Bendegúz: 

Ez már egészen az általános iskola 1. osztályában kialakult. Én nagyon sportos osztályba kerültem Tégláson, ahol a 15 fiúból, mind a 15 focizott, így elkerülhetetlen volt, hogy ennek a sportnak hódoljak. Ez végigkísérte a gyerekkoromat, serdülőkoromat. Ez a fajta sportközpontúság és a labdarúgás szeretete megmaradt a későbbiekben is. Ezután a Medgyessy Ferenc Gimnáziumba kerültem, amely alapvetően nem sportközpontú intézmény, éppen ezért a foci hiányzott a mindennapjaimból. Ezért önszorgalomból alakítottunk egy kis osztálycsapatot, amellyel részt vettünk iskolai és városi rendezvényeken. Ezt követően már DÖK-elnökként merült fel az ötlet, hogy mi lenne, ha a gimnáziumban létrehoznánk egy egész éves bajnokságot. Szerencsére ez jól sikerült, pozitív volt a fogadtatása. Már ekkor tudtam, hogy sport és szervezés vonalon szeretnék majd a későbbiekben tevékenykedni. Elvégeztem a Debreceni Egyetem sportszervezői szakát, majd ezt kiegészítette egy sportriporteri képzés a TV2 Akadémián. Jelenleg pedig mesterszakosként sportközgazdász képzést hallgatok. Ma már a sportolás csak hobbi, de ettől függetlenül az életem szerves része, mondhatni, a hivatásom. 

Veronika:

Térjünk is át a munkádra! Jelenleg edzősködsz, ügyvezetőként is tevékenykedsz.

Bendegúz:

2015 óta foglalkozom utánpótláskorú játékosok edzésével. 4-5 éves gyerekektől kezdve egészen a felnőttekig minden korosztályt edzettem már. Az elmúlt 3 évben ifjúsági edzőként tevékenykedek. Két éven át Tégláson voltam, jelenleg pedig a Debreceni Sport Club csapatánál munkálkodom. 

A gimnáziumban alapított sportcsapat szerencsére úgy kinőtte magát, hogy most már sportegyesületként működik: a Sinter SC 6 szakosztállyal rendelkezik. Mi egyetemi sportcsapat vagyunk, elsősorban az egyetemistákra támaszkodunk.  A későbbiekben természetesen kibővített tömegbázist kell felépítenünk. Kizárólag az én munkámmal ez nem működhetne, ehhez kell a kemény mag, illetve – ha összességében nézzük – több, mint száz embernek a tevékenysége. 

Veronika: 

A Socca Hungaryvel kapcsolatos megyei elnöki feladatokat is ellátsz…

Bendegúz:

Maga a nemzetközi szervezet (International Socca Federation) 2017-ben alakult, amelyhez még ebben az évben csatlakozott hazánkban megalakult szervezete, a Socca Hungary. Maga a Socca-család az 5+1-es, 6+1-es és 7+1-es kispályás labdarúgást tömöríti magába. A szövetséggel én 2018-ban kerültem kapcsolatba. Felkértek a megyei, illetve a városi szervezet elnökének, majd országos elnökségi tag is lettem a szervezeten belül. Az ötleteim alapján elindítottunk egy egyetemi, felsőoktatási fejlesztési programot, amiért én vagyok a felelős, középpontban az egyetemi kispályás foci megreformálásával. A covid sajnos a Socca életét is kicsit megnehezítette. Így a szervezésben még a kezdeti lépéseknél járunk, de úgy gondolom, legalább volt elegendő időnk felkészülni az idei szezonra. Itt, Hajdú-Bihar megyében egyedülálló módon elindítottunk egy gyakornoki programot, mely az egyetem sportszervező hallgatóinak ad lehetőséget gyakorlatuk eltöltéséhez. 

Veronika:

Már többször egyeztettünk szakmailag zöld kérdések kapcsán. Szerinted hol találkozik a futball és a zöld gondolkodás? 

Bendegúz: 

Én egy olyan családban nőttem fel, ahol maga a természet meghatározó része volt az életünknek. Édesapám erdész, vadász, horgász, így a természetben való jártasság már régóta hozzátartozik a mindennapjaimhoz. Nagyon szeretek vidékre menni, vidéken lenni. Mindig is úgy gondoltam, hogy felelősséggel tartozunk nem csak a szűk, hanem a tág környezetünkért is, városunkért, megyénkért, hazánkért, bolygónkért. Sportvezetőként úgy hiszem, feladatunk, hogy a focistáknak is utat mutassunk, olyan lehetőségeket teremtsünk számukra, ami pozitív hozadékkal jár. Szerencsére nálunk minden zöld ötletünket szívesen fogadják a játékosok. 

Veronika: 

Ha jól olvasok a sorok között, akkor egy igen erős pedagógiai szemléletet, kvázi „életre való nevelést” is felfedezni vélek a munkádban. 

Bendegúz: 

Ez főleg az edzőségben jelenik meg. Úgy érzem, szeretnek a gyerekek, szeretnek velem dolgozni. Itt olyan tapasztalatokat és élményeket szerezhetnek, ami biztosan pluszt fog jelenteni számukra, akárhova is sodorja őket az élet. A Sinter esetében is fontos, hogy megláthassák a tagok a közösség erejét, a közösségi létforma szépségeit. Ha egyetlen sikert kellene említenem, akkor az a közösség lenne, nem a megszerzett eredmények (természetesen azok is nagyon fontosak), de enélkül a közösségek nélkül ezek az emberek nem biztos, hogy találkoztak volna egymással. 

Veronika: 

Viszonylag könnyű egy közösség megteremtése, de azt gondolom, a fenntartása, megtartása még nagyobb feladat és kihívás, ami nektek sikerült. Ez dicséretes, példaértékű. Hogyan csempésztétek eddig be a zöld szemléletet a foci világába, és milyen terveitek vannak a jövőben?

Bendegúz:

Fákat már eddig is ültettünk, és szeretnénk, ha a jövőben ez már hagyománnyá válna. Korábban az egyetemi Nagy Takarításhoz is csatlakoztunk, és már madáretetést is szerveztünk az egyetem területén a Sinter SC-vel.  A Socca Hungary Hajdú-Bihar megyei szervezete egyedülálló kezdeményezésbe fog a környezetvédelem jegyében az idén júniustól induló kiemelt Socca Ligában. A program keretein belül a megyei szervezet minden egyes nevező csapat után egy fát ültet a városban, továbbá minden kétszázadik Socca-gól után egy újabb fával gyarapodik majd Debrecen. A Socca faültetési programjához szakmai partnerként csatlakozott Debrecen város zöld munkacsoportja, a Future of Debrecen is, melynek tagjai segítik a szövetséget a program lebonyolításában.

Veronika:

Nagyon köszönöm az inspiráló beszélgetést és sikeres, covidmentes szezont kívánok nektek, Bende!

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!