Elindult a 2021-es őszi-tavaszi faültetés, így állnak Debrecen zöld ügyei - Future of Debrecen

Elindult a 2021-es őszi-tavaszi faültetés, így állnak Debrecen zöld ügyei

környezetbarát

Jön a víz Debrecenbe!

Debrecen környezetpolitikájának számtalan eleme van!”

“Az elmúlt évek legnagyobb eredményének a Civaqua-program elindulását tekintem” – mondta Papp László polgármester 2021.11.11-én.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Civaqua-programnak köszönhetően a vízutánpótlás megoldása is részévé válik a zöld fejlesztéseknek. Ennek a 16 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően két év távlatában a Tisza vize eléri Debrecen közigazgatási területét. Ez újabb lehetőségeket nyit számunkra, egyrészt a Tócó menti városrészek dinamikus zöld fejlesztését, másrészt a Nagyerdő, valamint a város keleti oldalán fekvő jóléti tavak vízutánpótlásának biztosítását.

A Civaqua-programnak köszönhetően tócóvölgyi parkot létesítenek, ami egy 30 ezer négyzetméteres zöldterületet foglal magában nagy vízfelülettel.  

A debreceniek a jó ügyek mellett mindig összefognak, ezt láthattuk a Future of Debrecen

mozgalmunk által elindított “A mi Civaquánk” ötletpályázatánál is. A pályázatra 274 debreceni 70 csapatot alkotva juttatta el jobbnál jobb ötleteit, melyből a három dobogós és a közönségdíjas ötlet is beépítjük a Civaqua-programba. A Civaqua-programról több információt találtok weboldalunkon.

Zöldül a város! 

Debrecenben a zöldterületek, parkok fejlesztése mellett a fásítás is kiemelt hangsúlyt kapott. 2019 tavaszán elindult az Ültessünk 10.000 fát Debrecenben! elnevezésű program.

 A 2021-es őszi és 2022-es tavaszi faültetési programmal együtt már több, mint 5.600 kertészeti és 40.000 erdészeti facsemete elültetését valósítjuk meg a város különböző pontjain – emelte ki a polgármester. 

Ez a 10.000 fa, amit Debrecenben elültetünk, összesen 32 hektárnyi árnyékosított területet jelent, illetve ez a növényzet évente 450 tonna szálló por megkötésére képes!

A debrecenieket bevonják a faültetésekbe, hamarosan örökbe lehet fogadni egy-egy fát! 

“Biztosítani fogjuk a fát, egy speciális öntözőzsákot, és egy applikáció fogja segíteni a fa szakszerű nevelését!” – említette Balázs Ákos. 

További összefogásra ösztönzött a zöld ügyekért felelős alpolgármester: 

“Az összefogást mutatja az is, hogy ebben az évben elnyertük az Év Fája díjat a Csokonai Színház előtt álló csüngő japánakác párosának.” 

Az Év Fája díj elnyerése ráadásul automatikusan bejuttatta a csüngő akác párost az európai versenyre, így a lakossági támogatásra a januárban induló döntőben is szükség lesz. 

A faültetés mellett a Zöld Város Program keretében a lakótelepeken több, mint 262 ezer négyzetméternyi zöldterület újul meg.

Debrecenben belterületen az erdősültség mértéke 34%, összesen 5,4 millió négyzetméter a zöld terület. Barcelonában az erdősültség területe 27%, 1795 hektár erdővel rendelkeznek, Bécsben ez 25% és 8158 hektár erdővel rendelkeznek – hívta fel a figyelmet a környezetvédelemért felelős városvezető.

Fenntartható Debrecen díj

A tájékoztatón elhangzott, hogy nem az a kérdés, hogy a cégek, nagyvállalatok vagy a magánszemélyek felelőssége-e a környezetvédelem és a fenntarthatóság, hanem az, hogy mindenki a maga életében képes-e olyan döntéseket hozni, tevékenységeket végrehajtani, amelyek segítenek abban, hogy minél jobb állapotban tudjuk átadni Debrecent a következő generációnak, mint ahogy azt átvettük elődeinktől.

Azoknak a cégeknek, akik együtt cselekszenek velünk egy zöld Debrecenért, megalapítottuk a Fenntartható Debrecen díjat” – emelte ki az alpolgármester.

A díjról és a díjazottakról itt írtunk bővebben.

Szemétszedés másképp!

Elindult a TeSzedd! De inkább ne dobd el! szemétszedési akció, ugyanakkor a városunk csatlakozott a LIFE IP HUNGAIRY levegőminőség javítását szolgáló projekthez. 

Közlekedési fejlesztések

2020-ban 50 innovatív zöld buszvárót építettünk a zöld munkacsoport javaslatára, így a debreceniek zöld környezetben várhatják majd a kizárólag elektromos hajtású, teljes mértékben környezetkímélő autóbuszokat. 

Városunkban kiemelt szerepe van a kerékpáros közlekedés fejlesztésének. Debrecen már most is több, mint 80 kilométer összefüggő kerékpárút-hálózattal rendelkezik. A hálózat a következő 1-2 évben több, mint 25 kilométerrel fog növekedni.

Növekszik az energiahatékonyság

Intézményeink energiahatékonysága tekintetében is jelentős előrelépések történtek: 2020-ban – a 2013-as állapothoz képest – 263 ezer tonna széndioxiddal kevesebb károsanyag került Debrecen levegőjébe. 

Egy nagy mértékű napelem építése tovább erősíti a város fenntarthatósági karakterét. A város által biztosított 52 hektáros területen, a repülőtér déli oldalán, a déli iparterülethez közel a Magyar Villamos Művekkel együttműködve, fogunk egy nagy kapacitású naperőművet létrehozni. A beruházás révén az üvegházhatást okozó gázok mennyisége évente hozzávetőlegesen 33 ezer tonnával csökken – árulta el a városvezető.

Új célok

Az új környezetpolitika alapelve, hogy a debreceniekkel közösen, szakemberek segítségével tegyük Debrecent egy hosszútávon fenntartható, zöld várossá.

Ezért hoztuk létre a többségében fiatal, környezet- és természetvédelmi területen jártas szakértőkből álló Zöld munkacsoportot, és indítottuk el a debreceniekkel együtt a Future of Debrecen mozgalmat – hangsúlyozta Balázs Ákos.

A tájékoztató végén a résztvevők elültettek egy nagylevelű hársfát, ezzel elindítva a 2021-es őszi és 2022-es tavaszi faültetési programot. 

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!