Fenntartható Debrecen díjat kapott a Decathlon Debrecen - Future of Debrecen

Fenntartható Debrecen díjat kapott a Decathlon Debrecen

környezetbarát

A környezetvédelem és a fenntarthatóság népszerűsítését Debrecen városa kiemelten fontosnak tartja, ezért alapította meg a Fenntartható Debrecen díjat. A pályázat célja, hogy elismerésben részesítse azokat a gazdálkodó szervezeteket, intézményeket, közösségeket, amelyek követendő példaként szolgálnak egy fenntartható város megteremtéséhez vezető úton. 

2023. október 13-án egy újabb cég vehette át a Fenntartható Debrecen díjat, a közkedvelt Decathlon Debrecen sportáruház.

A cég így fogalmazta meg küldetését: „Fenntartható módon elérhetővé tenni a sportolás örömét és jótékony hatását a lehető legtöbb ember számára.”

Pályázatukból egyértelműen kiderül, hogy a sportáruház elkötelezett a környezetünk védelme és a fenntartható fejlődés iránt. 

A Decathlont 1976-ban alapította meg Michel Leclercq hat sportkedvelő csapattársával együtt. Azóta már világszerte hatvanegy országban vannak jelen a sporteszközök és sportfelszerelések piacán. Magyarországon 2005-ben nyitották meg első áruházukat, ma már 16 vármegyében, 24 áruházat működtetnek.

2022 óta fenntarthatósági képzéseket szerveznek dolgozóiknak, mellyel már több mint ezer munkatársat képeztek ki. Debrecenben három fő foglalkozik „zöld követként” kiemelten ezzel a projekttel.

A cég a tömegközlekedéssel történő munkába járást részesíti előnyben, amihez anyagi segítséget is nyújt dolgozóinak. A debreceni áruház ezen kívül kerékpárokat és egy elektromos rollert is biztosít a munkatársai számára.

A Decathlon a műanyag hulladékok mennyiségének csökkentése érdekében az összes magyarországi áruházban felhagyott a PET palackos termékek értékesítésével. A bevételkiesést vállalva, a fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontokat és bolygónk jövőjét szem előtt tartva hozták meg ezt a döntést, amely követendő példa lehet más vállalatok számára is.

Energetikai beruházásokat is végrehajtottak: többek között a mosdókban energiatakarékos kézszárítókat helyeztek el, valamint a szociális blokk, az áruház eladótere és a parkoló összes izzóját LED izzóra cserélték, mellyel az áruház energiafelhasználása jelentősen csökkent.

Körforgásos gazdasággal kapcsolatos intézkedéseik közé tartozik a Recathlon – a második esély létrehozása. A vásárlók által megunt, de mások számára még értéket képviselő termékeket újra értékesíti az áruház, csökkentett áron. Ezen kívül javítóműhelyt üzemeltetnek azért, hogy a még megjavítható termékekből ne keletkezzen hulladék. 

A cég munkatársai faültetésekből is kiveszik részüket, közel hetven darab turkesztáni szilfát helyeztek ki. Emellett több mint kétszáz fa és cserje található a parkolóban és saját területükön. A parkoló számos részére telepítettek zöld szigeteket. Az áruház külső területén tízezer négyzetméteren kezelik a zöld felületeket, amelyet havonta egyszer a kollégáik segítségével megtisztítják.

A Fenntartható Debrecen díjat eddig a Mamamibolt, az ITK cégcsoport, a Green Drops Farm Kft., az NI Hungary Kft., az Eurings Zrt., a Szinorg Universal Zrt., a Szepesi Virágkertészet Kft., az FAG Magyarország Ipari Kft., a Mastiff Kft., a Debreceni Ady Endre Gimnázium, a Homokkerti Pitypang Óvoda, a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium Technikum és Kollégium érdemelte ki, melyekhez most csatlakozott a Decathlon is.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!