Hogyan takarítsunk meg energiát? - Future of Debrecen

Hogyan takarítsunk meg energiát?

Ökomenedzser

Otthoni tippek – 3. rész

Manapság felértékelődött annak a jelentősége, hogy tudatosabban éljünk és odafigyeljünk az energiaszámláinkra. Fontos, hogy spóroljunk az energiával, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket. Az energiatakarékosság nemcsak a környezetünk, hanem a pénztárcánk szempontjából is lényeges.  Mobiltelefonok, notebookok, TV-k, folyamatosan növekszik az energiafogyasztásunk, így ha tudatosak vagyunk ezen eszközök használatában, akkor sokat teszünk a bolygónk jövőjéért, ráadásul minden el nem használt, vagyis megtakarított kilowattórával hozzájárulunk a gazdaságosabb költségvetésünkhöz.

Van néhány tippünk, hogyan takaríthatunk meg energiát az otthonunkban.

I. TAKARÍTSUNK MEG ENERGIÁT A MINDENNAPI ÉLETBEN!

Sok apró változtatás a napi rutinunkban jelentős eredményt hozhat.

ÍME, NÉHÁNY ÖTLET:

1. A „tele gépek”

Mielőtt bekapcsolnánk a mosogatógépet vagy a mosógépet, gondoljuk át, hogy feltétlenül szükséges-e?

●Ne kapcsoljuk be a félig üres mosogatógépet, várjunk addig, amíg lesz elegendő edényünk, amivel megtölthetjük az eszközt!

●Várjunk addig, amíg lesz elegendő szennyes ruhánk, hogy teljes kihasználtsággal dolgozzon a mosógép! Ha egyedül élünk és kevés mosnivalónk van, akkor válasszunk a mosógépünkön fél, vagy rövid programot, így is lehetünk energiatudatosabbak!

A megfelelő és ésszerű használat esetén energiát és pénzt takaríthatunk meg!

2. Az otthonunkban használatos akkumulátorok teljesítményének javítása

Nem is gondolnánk, de a mobiltelefonok és notebookok számos olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek javítják a „használhatóságukat”. Azonban ezek a funkciók többlet energiát igényelnek, és ezért gyakrabban kell újratölteni az elektronikus eszközeinket.

Néhány jó példa:

Ha nincs rá szükségünk, kapcsoljuk ki a GPS nyomkövetést (helymeghatározást), Bluetooth-t, WIFI-t, adatforgalmat a telefonunkon!

Töröljük a felesleges alkalmazásokat és fotókat, mert a tárhely telítettsége befolyásolja telefonunk energiafogyasztását!

● A „sötét mód” telefonunkon nemcsak energiát takarít meg, de jól is néz ki.

Csökkentsük notebookunk és telefonunk kijelzőjének fényerejét!

3. Húzzuk ki a csatlakozót a konnektorból

● A legtöbben kihúzzák a készüléket, de a töltőt a konnektorban hagyják. Kevesen tudják, hogy a csatlakoztatott töltő továbbra is fogyaszt energiát, nem beszélve arról, hogy rendkívül veszélyes is.

Az eszköz töltése után húzzuk ki a töltőt, vagy alkalmazzunk egyénileg lekapcsolható dugaljat.

4. Újratölthető elemek

A tölthető elem nem akkumulátor? Mit nevezünk tölthető elemnek?

Az elemek a mindennapjaink részét képezik, mégis nagyon keveset tudunk róluk, ami bizony a „zsebünkre” mehet. Az elemek két nagy csoportját különböztetjük meg: az elsőrendű, nem tölthető elemeket (pl. alkáli, szén-cink stb.), illetve az újratölthető elemeket (pl. NiMh). Tölthető elemnek vagy akkumulátornak nevezzük azokat az elemeket, amelyekben visszafordítható kémiai reakció játszódik le. Bár a tölthető elemek kaphatók a hagyományos méretekben, ezek használata nem javasolt minden készülékben. Leginkább a gyakran használt, közepes- és nagyfogyasztású készülékek üzemeltethetők gazdaságosan tölthető elemekkel, így környezetbarát módon és energiatakarékosan használhatjuk készülékeinket. Nem kell lemerülés után kidobnunk, hiszen akár több százszor is újratölthetők.

5. Energiatakarékos mód

● Sok eszköz rendelkezik energiatakarékos üzemmóddal, amely kikapcsolja a szükségtelen funkciókat, hogy meghosszabbítsa az akkumulátor üzemidejét.

● Mindig kapcsoljuk be az energiatakarékos módot!

6. Energiahatékonysági osztályozás elektronikai eszközök és épületek esetében (AA+++  –  I-ig)

A mindennapokban találkozhatunk az energetikai besorolás jelzőbetűivel, például amikor elektromos háztartási készüléket vásárolunk otthonunkba. De hasonló energetikai besorolással jellemzik az épületeket is.

Elektronikai eszközök:

Amikor valamilyen elektronikai eszköz vásárlásán gondolkozunk (pl. hűtőszekrény, fagyasztó, TV, rádió stb.), figyeljünk az energiahatékonysági kategóriára, s az energetikai osztályozás alapján (is) válasszuk meg elektromos eszközeinket.

Egy szemléletes példa: Az A besorolású, alacsony energiafogyasztású mosógépnél 10%-kal kevesebbet fogyaszt egy A+ besorolású, 20%-kal egy A++ jelzésű és 30%-kal egy A+++ energiaosztályú.

Épületek:

Épületek esetében is érdemes felmérnünk ezeket a fogyasztási paramétereket, hiszen fontos, hogy mekkora a házunk, lakásunk becsült, várható energiaigénye. Ugyanis minél jobb energetikai besorolással rendelkezik egy ingatlan, annál kisebb energia szükséges a ház fenntartásához, például a fűtéséhez vagy a melegvíz előállításához.

A betűjelek a legkedvezőbb AA++-tól egészen a JJ energetikai besorolási osztályig különböztetik meg az ingatlanok összesített energetikai jellemzőit, ezt a minimális energiaigény és a kiemelkedően rossz energiahatékonyság között skálázzák.

Az energetikai besorolás betűjelei a következők:

AA++ – Minimális energiaigényű

AA+ – Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú

AA – Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb

BB – Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő

CC – Korszerű

DD – Korszerűt megközelítő

EE – Átlagosnál jobb

További energiaosztályok:

Az EE-tól lefelé található energetikai osztályok az átlagos és a kiemelkedően rossz között helyezkednek el, ezek a következők:

FF – Átlagos (201-250 kWh/m²/a)

GG – Átlagost megközelítő (251-310 kWh/m²/a)

HH – Gyenge (311-400 kWh/m²/a)

II – Rossz (401-500 kWh/m²/a)

JJ – Kiemelkedően rossz (>500 kWh/m²/a)

Az energetikai besorolás megállapításában több ingatlanra jellemző tényező is szerepet játszik, ilyen például a hőszigetelés, a nyílászárók, a fűtési- és melegvíz előállítási rendszer, de a megújuló források használatának jelenléte és hatékonysága is befolyásolhatja ezt. Elmondható, hogy meglévő ingatlanunk energiahatékonyságát nagyban tudjuk javítani korszerűsítéssel, például minőségi hőszigetelés kivitelezésével, vagy napelem rendszer kiépítésével. Ezek nemcsak ingatlanunk komfortszintjét emelik majd, hanem a havi rezsiköltségeken is sokat takaríthatunk meg.

Az utóbbi évtizedek szemléletformáló intézkedéseinek hála, egyre tudatosabb társadalomban élünk. Nemzedékek nőttek föl, akiknek fontos, hogy hogyan alakítjuk a jelenünket és formáljuk jövőnket. A fokozott energiamegtakarítás, a környezettudatos életmód napjaink részévé vált és rajtunk keresztül formálja jövőnket, mindannyiunk jövőjét.

Az ökomenedzser iroda címe: Debrecen MJV Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztály

4025 Debrecen, Barna utca 23. 90. sz. iroda 
Ökomenedzserek: Tornainé Kicsák Edit, Ulveczki Csaba
E-mail: hungairy@ph.debrecen.hu
Telefon: 06 52 511 408


HU V Az Eur¢pai Uni¢ t†rsfinansz°roz†s†va_POSU:\palfi.zsuzsa\02_LIFE_Megvalósítás\2020\E akció\Kommunikációs eszköztár\hungairylogo.png
A HungAIRy LIFE integrált projekt 2019-ben indult 10 településen, köztük Debrecenben, amelynek fókuszában az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldása; a levegőminőség javítása áll. Ezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával valósítják meg a projektben részt vevő partnerek. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ezen célok mentén olyan zöld felületeket alakít ki, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy tisztább legyen a levegő.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!