Nemzetközi delegáció járt Debrecenben – Bemutatták Debrecen jógyakorlatait - Future of Debrecen

Nemzetközi delegáció járt Debrecenben – Bemutatták Debrecen jógyakorlatait

Ökomenedzser

Háromfős mexikói delegáció érkezett Debrecenbe az IURC (Nemzetközi Városok és Régiók Együttműködése) program keretében. A mexikói partnerek megismerkedhettek többek között a debreceni CIVAQUA programmal, annak céljaival és a műszaki-szakmai tartalmával, melyet különösen nagy érdeklődés övezett. 

Debrecen egy közel 2 éves program keretében együttműködik a mexikói Hermosillo városával. Az együttműködés alapját a hasonló kihívások jelentik. Hermosillo éghajlata rendkívül forró és száraz, kevés csapadékkal, amely jelentős vízhiányt okoz a városban. A zöldterületek kialakítása és fenntartása, a csapadékvíz helyben tartása, az öntözés és a vízgazdálkodás rendkívüli kihívások elé állítja a várostervezőket. A debreceni CIVAQUA programot, annak célját, műszaki-szakmai tartalmát ezért különösen nagy érdeklődés övezte a mexikói partner részéről.

Az elmúlt időszakban a városok megosztották egymással tapasztalataikat a természetalapú megoldásokkal kapcsolatosan, valamint vízmegtartás és zöldterület fejlesztés és közösségi terek kialakítása tématerületekben. 

A háromnapos szakmai látogatáson Dr. Barcsa Lajos köszöntötte a delegációt. Az alpolgármester hangsúlyozta a városok közötti együttműködések és a jógyakorlatok megosztásának fontosságát és örömét fejezte ki a külföldi csoport látogatását illetően.

A tanulmányút során szakmai előadások hangoztak el a CIVAQUA és Zöld Város programokkal kapcsolatban, valamint a TIVIZIG szakértői vezetésével a beruházás főbb helyszíneit is megtekinthették a delegáltak.

A Regionális Hulladékkezelő Központ telephelyén tett látogatásunk során az AKSD munkatársai szakszerű angol nyelvű bemutatót tartottak a telephelyen folytatott szelektív hulladékkezelési és komposztálási folyamatokról.

Az EDC Debrecen által szervezett tanulmányúton körbejárták a város zöldterületeit és a közösségi tereket is, látogatást tettek az Erdőspusztai arborétumban, a Nagyerdőn, és a Zöld Város Programban megvalósuló Vénkerti Közösségi Kertben is.

Az IURC program eu-s és Latin Amerikai városokat párosít a programon belüli és a program befejezését követő tapasztalatcserére. A kezdeményezéshez 24 város és 20 régió csatlakozott. Az így kiépült nemzetközi kapcsolatok által hasznos tudásra tehetnek szert egymástól a települések.

A látogatáson részt vettek a LIFE IP HungAIRy projekt debreceni Ökomenedzserei is, akik aktív résztvevői voltak a szakmai párbeszédnek, és a Kormányhivatal közreműködésével bemutattak egy debreceni levegőminőség-mérőállomást is. 

Az Ökomenedzser Iroda szakemberei várják a lakossági megkereséseket minden levegőminőséget érintő témában. Az Ökomenedzser irodáról bővebb információkat az alábbi linken olvashatsz: https://www.haon.hu/helyi-kozelet/2021/12/azert-dolgoznak-hogy-tisztabb-levegot-szivhassunk-debrecenbe.

Az ökomenedzser iroda címe: Debrecen MJV Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztály, 4025 Debrecen, Barna utca 23. 90. sz. iroda Ökomenedzser: Fülöp Ferenc Krisztián, Nagy KatalinE-mail: hungairy@ph.debrecen.huTelefon: 06 52 511-583
U:\palfi.zsuzsa\02_LIFE_Megvalósítás\2020\E akció\Kommunikációs eszköztár\life.jpgU:\palfi.zsuzsa\02_LIFE_Megvalósítás\2020\E akció\Kommunikációs eszköztár\hungairylogo.pngA HUNGAIRY LIFE IP (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.A HungAIRy LIFE integrált projekt 2019-ben indult 10 településen, köztük Debrecenben, amelynek fókuszában az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldása; a levegőminőség javítása áll. Ezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával valósítják meg a projektben részt vevő partnerek. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ezen célok mentén olyan zöld felületeket alakít ki, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy tisztább legyen a levegő.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!