Véderdőkkel Debrecen egészségesebb levegőjéért! - Future of Debrecen

Véderdőkkel Debrecen egészségesebb levegőjéért!

Ökomenedzser

Egyedülálló erdőtelepítésbe kezd Debrecen.  A „város tüdejének”, az ország első természetvédelmi területének nyilvánított Nagyerdőn kívül teljesen más funkciót betöltő, ám kuriózumnak számító véderdőt telepít az önkormányzat a város több pontján azzal a szándékkal, hogy az elültetett fákkal az összes debreceni lakos élvezhesse azok levegőtisztító hatását és a jövőbeli közpark előnyeit. Pár évtized múlva a most elültetett fák mintegy 80.000 debreceninek elegendő oxigént termelnek majd, és képesek lesznek kompenzálni 16.000 autó klímára gyakorolt hatását is.

A Future of Debrecen célja a megyeszékhely zöldítése, illetve fenntarthatóságának kialakítása. Számos rendezvénnyel, és programmal próbáljuk felhívni a lakosok figyelmét a környezetvédelem fontosságára, és kialakítani egy új, fenntartható szemléletet.

Debrecen levegőminőségének javítása érdekében Debrecen városa 2019-ben csatlakozott a HungAIRy projekthez. A LIFE IP HungAIRy egy 8 évig (2019-2026) futó projekt, mely az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldását, a levegőminőség javítását célozza 8 régiót lefedve, 10 magyar településen. A cél a debreceni levegő tisztábbá, egészségesebbé tétele a már említett véderdőkön kívül döntéselőkészítést segítő levegőminőség-modellező szoftver elkészítésével, valamint 8 éven keresztül tartó szemléletformálással a levegőminőséget érintő olyan témakörökben, amilyen a komposztálás, kerékpáros közlekedés, energiatakarékosság és környezetbarát fűtési módok.

A véderdők kialakítása a város nyugati oldalán történik meg, hogy felvegyék a harcot a mezőgazdasági termőföldekről származó, egészségünket veszélyeztető kisméretű részecskékkel szemben, amelyeket az uralkodó széljárás méginkább a város felé szállít. 4 helyszínen alakítunk ki erdőterületeket, amik a porszűrő funkció mellett rekreációs és pihenési célokat is ellátnak majd. A Vezér utca és a Vértessy-kúria közelében 725 kertészeti kis fa, a Vincellér utca és a Derék utca környezetében pedig mintegy 20.000 erdészeti facsemete kerül a földbe. 

A területek és a fafajok kiválasztására szakértőkkel együttműködve készült el 2020-ban az erdőtelepítés megvalósíthatósági tanulmánya. A fajok kiválasztásánál szempont volt, hogy olyan fafajok legyenek elültetve, amelyek a lehető legjobban illeszkednek a terület adottságaihoz, őshonosak, tűrik a porral terhelt levegőt és kevéssé allergének. 

Fontos megjegyezni, hogy a véderdők teljes hatására nem azonnal lehet számítani, de azt elmondhatjuk, hogy 25-30 év múlva a frissen telepített erdők évente több mint 95 tonna port fognak tudni megkötni a levegőből. 

Ezen kívül rendkívül hasznosak lesznek ezek az erdőterületek a megtermelt oxigénnel és elnyelt szén-dioxiddal, valamint kellemes mikroklímát alakítanak ki a környezetükben. A légszennyezettség minden ember számára káros, azonban bizonyos érzékeny csoportok számára különösképpen veszélyes lehet a nem megfelelő levegőminőség, így kiemelt prioritással bír egy élhető, egészséges levegőjű város kialakítása.

Ami szintén kiemelendő a véderdősítés kapcsán, az a biológiai sokféleség növelése. A nagyvárosok élhetősége és jövője szempontjából létkérdés a zöldfelületek arányának növelése és állapotuk javítása. 

A véderdők a porterhelés mérséklésén kívül rekreációra, kikapcsolódásra, valamint szemléletformálásra is tökéletesen alkalmasak lesznek. Emellett egy „rendhagyó” tanösvény fogja tovább színesíteni a védelmi funkciójú közösségi zöldterületet.

Ha szeretnél még többet megtudni, akkor kattints az alábbi linkre:

A LIFE IP HungAIRy véderdőinek fái kifejlett állapotukban évente 95.000 kilogramm port fognak majd meg, 76.000 kg szén-dioxidot kötnek le az első 10 évben, emellett 80.000 ember számára elegendő oxigént termelnek. 

Az ökomenedzser-iroda címe: Debrecen MJV Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztály, 4025 Debrecen, Barna utca 23., 90. sz. iroda Ökomenedzserek: Fülöp Ferenc Krisztián, Nagy KatalinE-mail: hungairy@ph.debrecen.huTelefon: 06-52-511-583
U:\palfi.zsuzsa\02_LIFE_Megvalósítás\2020\E akció\Kommunikációs eszköztár\life.jpgU:\palfi.zsuzsa\02_LIFE_Megvalósítás\2020\E akció\Kommunikációs eszköztár\hungairylogo.pngA HUNGAIRY LIFE IP (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.A HungAIRy LIFE integrált projekt 2019-ben indult 10 településen, köztük Debrecenben. Fókuszában az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldása, a levegőminőség javítása áll. Ezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával valósítják meg a projektben részt vevő partnerek. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ezen célok mentén olyan zöld felületeket alakít ki, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy tisztább legyen a levegő.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!