A Future of Debrecen napján közösen ültettük el a 10 ezredik fát a Nagyerdőn - Future of Debrecen

A Future of Debrecen napján közösen ültettük el a 10 ezredik fát a Nagyerdőn

Future of Debrecen

Az “Ültessünk 10 000 fát Debrecenbe!” program 2019-es indítása mérföldkő volt a város zöldítésében és fenntarthatóságának előmozdításában. Azóta egymást érik a faültetések, a parkrendezések, a köztéri virágültetések – amelyekhez kapcsolódtak a helyi cselekvő zöld közösségek is. 

2024. április 30-án a program zárásaként a 10 ezredik fa is földbe került! A közel 6 méteres, feltehetően 18 éves kocsányos tölgy elültetését a Future of Debrecen csapata és vendégei  egész napos rendezvénnyel ünnepelték meg. A helyszínen a partner zöld szervezetek játékokkal és kézműves foglalkozásokkal várták a gyerekeket. Ezen kívül óvodásoknak, általános iskolásoknak és középiskolásoknak, valamint zöld közösségeknek is kedveskedtünk egy-egy természetvédelmi sétával a Madár-lakópark sétányon, a Zöld Munkacsoport tagjainak szakmai vezetésével. A környezetvédelmi és természetvédelmi programokon, kiállításokon több száz érdeklődő vett részt.

A város ezzel a lépéssel nemcsak a környezetvédelmet, hanem a város lakóinak egészségét és jól-létét is szem előtt tartja. A 10 ezredik fa elültetése nem csupán egy szimbolikus tett, hanem konkrét cselekvés is a klímaváltozás elleni harcban. A faültetések által Debrecen tovább növeli oxigéntermelését és szén-dioxid-elnyelő képességét, csökkenti a szállópor mennyiségét, ezáltal javítva a város levegőminőségét és klímáját.

A most elültetett fát a jövőnek szánjuk, s remélhetőleg 100-150 vagy akár 200 év múlva is lesz majd lehetőségük az akkori debrecenieknek megemlékezni arról, hogy volt egy időszak a város életében, amikor összefogott a zöld ügyek sikeréért – mondta Papp László polgármester a beszédében.

Balázs Ákos alpolgármester szavai szerint ez a nap boldog és örömteli, hiszen nagyon sokan dolgoztak azért, hogy a tízezredik fa elültetéséhez eljussunk. Beszédében megköszönte a Dekert Kft. munkatársainak, hogy a munka oroszlánrészét vállalták, valamint köszönet illette a polgármesteri hivatal zöldterületi osztályának munkatársait, a Zöld Munkacsoport és a Future of Debrecen mozgalom tagjait, a Debreceni Egyetem szakembereit, és azokat a civileket, akik bekapcsolódtak a faültetési programban. Mindez tehát egy példaértkű, nagy összefogás eredménye – hangsúlyozta az alpolgármester. 

Az “Ültessünk 10 000 fát Debrecenben!” program keretében elültetett tízezredik fát, a Nagyerdőt és teremtett környezetünket megáldotta Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke és Terdik János, a Hajdúdorogi Főegyházmegye pasztorális helynöke. A Vigyázz a madárra című dalt a Debreceni Ady Endre Gimnázium dráma tagozatos diákja, Szolnoki Anikó, a Fényév távolság című dalt pedig Kránicz Richárd, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen színművésze adta elő. A Katasztrófavédelem debreceni tűzoltói szállították a helyszínre és daruzták be a helyére a fát.

Itt azonban nincs megállás! A nemrég elfogadott Zöld Kódex intézkedéseként újabb 10 ezer fa ültetését tervezzük a város területén. A sikeres program folytatása új lendületet ad a városi ökológiai egyensúly megteremtéséhez és megőrzéséhez, valamint hozzájárul a helyi közösség összetartásához és jól-létéhez.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!