A Vitesco Technologies Hungary Kft. nyerte el az idei Fenntartható Debrecen nagydíjat - Future of Debrecen

A Vitesco Technologies Hungary Kft. nyerte el az idei Fenntartható Debrecen nagydíjat

környezetbarát

A Vitesco Technologies a fenntartható mobilitást szolgáló modern hajtástechnológiák vezető nemzetközi fejlesztője és gyártója. Az elektromos, hibrid és belső égésű hajtásokhoz használható intelligens rendszermegoldásokkal és alkatrészekkel a Vitesco Technologies tisztává, hatékonnyá és megfizethetővé teszi a mobilitást. A termékportfólió elektromos hajtásokat, elektronikus vezérléseket, érzékelőket és működtetőket, valamint kipufogógáz-utókezelési megoldásokat tartalmaz. Technológiai megoldásaik az emberek, az áruk és a szolgáltatások fenntartható, hatékony áramlását szolgálják. Mintaszerű beruházásukat Debrecenben a Déli Ipari Parkban hozták létre.

A Vitesco Technologies elkötelezett, hogy termékei mellett a mindennapi életben is egy zöldebb jövőért dolgozzon.

A szeptember első felében megrendezett belső kampánysorozat, a Zöld Hét során arra ösztönzik kollégáikat, hogy a mindennapi szokásaik apró változtatásaival váljanak környezettudatosabbá.

Támogatják a tömegközlekedést, mint a munkába járás környezettudatos módját. A DKV helyi bérletek, vármegyebérletek árát megtérítik az igénylést benyújtó munkavállalóknak. Mindezek mellett a gyár előtt található egy egyedi kivitelezésű kerékpártároló és elektromos kerékpár töltő is. 

Telephelyükön parkosított érkeztetővel és köztes terekkel rendelkeznek, melyekre számos különböző fajú és méretű cserjét, csemetét, bokrokat ültettek. Az idei év során a cég megvásárolta a szomszédos telket bővítés céljából, mely terület jelentős részét zöld felületek kialakítására szánják, összefüggő füvesített felületet szeretnének létrehozni, jelentős számú fa telepítése mellett. 

A fenntarthatóság jegyében az esővizet az épület tetejéről a gyár mellett található óriási, 763 m3-es esővíz tárolóba gyűjtik, az összegyűjtött vízzel gondoskodnak a mosdók öblítéséről és a kert locsolására is ezt tervezik használni. 

A papíron, műanyagon és fémen kívül elkülönítve gyűjtik az elektromos hulladékot és az elemeket is. A folyosói osztott hulladéktartók az épület minden részében megtalálhatók. Saját szelektív hulladékudvarral is rendelkeznek, ahol az irodában és az étteremben felgyülemlett anyagokat tárolják. 

Az épület minden helyiségében intelligens vezérlésű LED világítás található, mely figyelembe veszi az automatizált árnyékolókat, valamint a kinti és benti fényviszonyokat is. A lámpák teljesen önműködők, így senki nem hagyhatja felkapcsolva a világítást. Hőmérséklet-szabályozás is történik az épületben, összhangban az éves átlag középhőmérséklettel. 

A telephely építése során szem előtt tartották a világszerte elismert LEED standard (Leadership In Energy and Environmental Design) követelményeit, emiatt 2021. december 21-én megkapták az elismerésre méltó Gold minősítést. E minősítés tartalmazza az energiahatékony mérnöki megoldások alkalmazását, energiatakarékos világításrendszer kiépítését, elektromos autótöltés lehetőségét, valamint a termelt hulladék újrahasznosítását. Maximális pontot értek el többek között a vízhatékonyság, szürkevíz használat, valamint esővíz felhasználás kategóriájában is.

Az iroda első szintjét hővédő fóliákkal látták el, mellyel jelentős energiafelhasználás csökkenést érnek el. Kompresszor hővisszanyerővel az épület fűtését is kisegítették, mellyel szintén fűtésteljesítményt takarítanak meg.

A gépek tisztítására használt MEWA textilek újrahasznosított anyagból készülnek, melyeket az igénybevétel után újra is hasznosítanak. 

A telephelyen található éttermük rendkívül büszke arra, hogy megannyi hozzávalóját termelői forrásból szerzi be vagy pedig saját farmján állítja elő. Ilyenek a Barna Tanyától és a Szentesi Tejtől, valamint a Böszörményi Baromfitól beszerzett alapanyagok, például tojás, tej, vagy éppen a házilag termesztett koktélparadicsom, melyeket a munkavállalók jóízűen fogyasztanak.

Intézkedéseikkel nem csak a fenntartható termelést szolgálják, hanem a magas hozzáadott értéket produkáló munkavállalók elismerésén keresztül szolgálják a debreceni családok jóllétét is.

Nézd meg a Vitesco Technologies kisfilmjét is, melynek segítségével még jobban megismerheted a céget:

https://www.facebook.com/balazsakos.debrecen/videos/1793774084424028

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!