Az első közösségi gyümölcsöskertet Józsán hoztuk létre - Future of Debrecen

Az első közösségi gyümölcsöskertet Józsán hoztuk létre

Future of Debrecen

A Zöld Kódex újabb intézkedése valósul meg: a Józsa Grund Sportpark szomszédságában kialakított területen létrejött az első közösségi gyümölcsöskert. Mint arról korábban is beszámoltunk, a debreceniek 60 ezer szavazatot adtak le a dehir.hu hírportálon a Zöld Kódex intézkedéseire, ebből a fásítási program közel 12 ezer voksot kapott. 

2024. április 9-én Debrecen első közösségi gyümölcsöskertjében 90 darab szabadgyökeres és 20 darab konténeres, hagyományos magyar fajtájú alma-, körte-, cseresznye-, barack- és szilvafát, valamint 100 darab bogyós gyümölcsű cserjét – ribizlit, szedret, áfonyát és jostát – ültettünk el.
A közös faültetésen részt vett Papp László, Debrecen polgármestere, Balázs Ákos alpolgármester – aki egyben Józsa önkormányzati képviselője –  Zsiláné André Anikó, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara Kertészettudományi Intézete tanszéki mérnöke, Szentpéteri-Nagy Veronika, a Zöld Munkacsoport tagja, kertészmérnök, valamint csatlakozott az ültetéshez Dombi Tibor, korábbi válogatott labdarúgó, a DVSC egykori futballistája és Juráskó Róbert, a Józsai Település- és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke. A faültetés népes közösségben zajlott. Részt vettek a munkában: a Józsai Kertbarátok Köre, a józsai oktatási-nevelési intézmények vezetői, a Zöld Szentgyörgy Kör, a környéken lakó családok és természetesen a Future of Debrecen csapata.

Papp László polgármester emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben kialakított közösségi kertek nagyon népszerűek és kiválóan működnek, amit bizonyít, hogy az „Ország legszebb közösségi konyhakertje” díjat a vénkerti csapat érdemelte ki 2021-ben.
A polgármester bízik abban, hogy a józsaiak aktívan bekapcsolódnak ennek a kis gyümölcsösnek a gondozásába, amelynek szakszerű ápolásáról, fenntartásáról alapvetően a város gondoskodik, mint ahogyan a többi leendő közösségi gyümölcsöskert működtetésében is meghatározó szerepet vállal.

A gyümölcsöskert gondozását cselekvő, zöld közösségre bízzuk.

„A józsaiakra nagyon jellemző az, hogy szeretünk összefogni jó ügyek mentén. Ez is egy ilyen ügy, hiszen Józsán nagyon sok aktív ember, civil szervezet van, és az elmúlt évtizedekben bebizonyosodott, hogy együtt többre jutunk. Ha a gondolatainkat átadjuk egymásnak, akkor jó dolgokat tudunk Józsán létrehozni. A közösségi gyümölcsöskert lehetőséget ad arra, hogy a nagyapáinktól ellesett mesterfogásokat megosszuk egymással azért, hogy ne menjen feledésbe az előző generációk tudása” – mondta Balázs Ákos, zöld ügyekért is felelős alpolgármester.

Juráskó Róbert, a Józsai Település- és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke kiemelte, hogy az oktatási-nevelési intézményekben tanuló gyerekek számára is nyitva áll a közösségi gyümölcsös. Szervezett foglalkozásokon, bemutatókon ismerkedhetnek meg a gyerekek a növényfajtákkal, a gondozásukkal járó feladatokkal és persze majd a gyümölcsöket is megkóstolhatják.

– Minden, ami mozgással jár, nagyon jó. Ide ki lehet jönni, beszélgetni, találkozni egymással és közben kicsit dolgozni is lehet a gyümölcsösben. A faültetés nagyon fontos, szívesen csatlakoztam a mai ültetéshez – mondta Dombi Tibor korábbi válogatott labdarúgó, a DVSC egykori futballistája az eseményen. 

A meglévő közösségi kertekhez hasonlóan a gyümölcsös is kerítéssel körülhatárolt, vízvételi hellyel ellátott, közösségi térként is funkcionáló burkolt felülettel került kialakításra, melyen padokat, szerszámtároló házat, ivókutat is elhelyeztek.

A józsai közösségi gyümölcsöskert leendő kertészei jelentkezését várjuk: Balázs Ákos alpolgármester Facebook-oldalán lehet megtalálni hamarosan a részleteket.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!