Fülemülék éjszakája - Future of Debrecen

Fülemülék éjszakája

2022. június 11-én sikeresen lezajlott a Fülemülék éjszakája elnevezésű eseményünk, amely a Nature of Debrecen programsorozat része és a Future of Debrecen szervezte. Az esemény regisztrációhoz kötött volt. 30 résztvevőt tudtunk fogadni és szerencsére minden hely be is telt. A séta vezetői dr. Kövér László, a Debreceni Egyetem adjunktusa és Tóth Máté, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportjának titkára voltak. 

A program helyszínéül a Debreceni Egyetem Botanikus kertje szolgált. A Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály által 1807-ben alapított, a Református Kollégium mellett elhelyezkedő, a botanika oktatását szolgáló Füvészkert megszűnése után, 1928-ban alapították a botanikus kertet, mely az egyetem főépülete mögött helyezkedik el. Közel 16 hektáron hatezer érdekes növényfajjal várja a látogatókat. 750 fásszárú, 1300 kaktusz, és további 1000 egyéb pozsgás faj, valamint rengeteg cserje és lágyszárú tekinthető meg itt.

A fülemülét a világ egyik legszebb énekhangú madaraként tartják számon. További különlegessége, hogy a hímek nem csak nap közben, de a költési időszakban egész éjszaka énekelnek, s mivel ez a sűrű bokrosokban költő, egyszerű tollruhájú, olajbarna színű, vöröses farkú madár a belvárosokban is megtelepszik, rengeteg ember találkozhat velük. Megtelepedésének feltétele, hogy legalább öt-hat bokorból álló bokorcsoportok álljanak a kertben vagy parkban, illetve, hogy ezek alól az avart ne takarítsuk el. A száraz, mindenre rezdülő falevelek a fülemüléknek időben elárulják a közeledő ragadozót, de táplálékban is bővelkedik az avar. A fülemüléket és más madarakat is segíthetjük madáritatók kihelyezésével.

A fülemüle hangja évezredek óta elkápráztatja az embereket és rengeteg művészt ihletett már meg. Andersen Fülemüle című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez természetesen a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Händel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megtalálhatóak. Oscar Wilde A csalogány és a rózsa című novellájának főhős csalogánya dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János és Petőfi Sándor verseiben is feltűnik a madár. 1924 májusában – a rádió hőskorában – Angliában a BBC közvetített egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rákövetkező 12 tavaszon megismételték.

A Fülemülék éjszakája elnevezésű programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület indította el. Minden év május-júniusában megyénként több helyszínen, szakemberek vezetésével lehet meghallgatni ennek az érdekes madárnak az énekét.

A séta során körbejártuk a botanikus kertet, több fülemülét is hallottunk és láttunk. A kertben legalább hat pár fészkel. Hangszóró segítségével lejátszottuk a madár hangját, így sikerült egészen közelre csalni néhányukat. További érdekességet a kert felett repkedő sarlósfecskék, a hangosan daloló fekete rigók és erdei pintyek, valamint a kert borzvárának megtekintése jelentett. Az érdeklődők megismerkedhettek a madárvédelem eszközeivel és megtudhatták, mitől énekesmadarak az énekesmadarak, valamint, hogy a madárdalnak milyen szerepe van a költési időszak előtt és közben.

Köszönjük mindenkinek a részvételt! Továbbá köszönjük a botanikus kert igazgatójának, hogy engedélyezte a sétát! 

Tartsanak velünk legközelebb is! Közelgő sétáinkról a Facebook-oldalunkon adunk hírt!

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!