Future of Debrecen a Campuson - Future of Debrecen

Future of Debrecen a Campuson

Idén a Future of Debrecen is részt vett Debrecen legnagyobb – és talán leghíresebb – eseményén, a Campus fesztiválon, melyet 2022. július 20-24. között tartottak. Kiváló alkalom volt ez ahhoz, hogy a megismertessük a fesztiválon résztvevőkkel a tevékenységünket, illetve környezettudatos szemléletet mutassunk nekik. Standunknál – melyet az ún. Civil Faluban lehetett megtalálni – rengeteg érdeklődő volt, sokan voltak kíváncsiak a mindennapokban is végezhető környezetvédelmi praktikákra, valamint a programjainkra. Volt, aki a Zöld Mozi iránt érdeklődött, volt, aki a Nature of Debrecen sétáink iránt, és volt, aki a használt olaj gyűjtő konténerek miatt már ismert minket. Készséggel álltunk rendelkezésükre bármilyen felmerülő kérdés esetén, ráadásul senki sem távozott tőlünk üres kézzel. Az érdeklődők újrahasznosított anyagokból készült napszemüveget, színes ceruzákat, táskákat, szemüvegtartókat vagy a használt olaj flakonba való kitöltését segítő tölcsért kaptak. Célunk a körforgásos gazdaság ismertetése volt, amely segít hosszú távon a lakosok fogyasztói és társadalmi szemléletének megváltoztatásában, amely nagyban hozzájárul a hulladékképződés megelőzéséhez. A körforgásos gazdaság egy olyan modell, amely az egyszeri fogyasztás helyett arra koncentrál, hogy a termékek élettartama a lehető leghosszabb legyen.

Standunkat színesítette a Természettár, mely gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt izgalmas játékokat állított ki a standon. A Természettár emellett sok doboz könyvvel kedveskedett, melyek közül mindenki elvihette a neki tetszőt, természetesen ingyen. Ez a program egyrészt az olvasás népszerűsítése érdekében jött létre, másrészt mint könyvmentés – hiszen lehet, hogy amire másnak esetleg már nincs szüksége, neked még hasznos lehet.

A látogatók kérdőívet tölthettek ki, amelyben számos érdekességet olvashattak a körforgásos gazdaságról és a szelektív hulladékgyűjtésről. A kérdőív kitöltésével lehetőségük volt részt venni egy nyereményjátékban is.

Akik napközbeni felfedezésekre vágytak – és nem siettek sehova -, részt vehettek profi allergénmentes, vegán arcfestésben, sminkelésben, hennázásban és vászontáska-festésben; megismerhettek és kipróbáltak natúrkozmetikumokat. A programjaink bemutatása mellett természetvédelmi eszközöket, madárodúkat, fecskeműfészkeket is kiállítottunk, melyekből rendszeresen kihelyezünk Debrecen több pontján is. Szintén kiállítási darab volt egy zöld rendszámos BMW is. A hűsölésről is gondoskodtunk a nagy melegben egy párakapu segítségével. Minden nap déltől este 8 óráig vártuk az érdeklődőket, és óriási siker és büszkeség, hogy naponta több százan voltatok kíváncsiak ránk.

Reméljük, hogy jövőre újra találkozunk, fesztivál hangulatban, környezettudatos hangulatban!

A program a KEHOP-3.1.5-21-2021-00003 azonosító számú, „Szemléletformálás, oktatás, tudatosítás” című projekt keretében valósult meg.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!