„Magyarország zöld úton jár!” – zöld ügyekről beszélgettünk - Future of Debrecen

„Magyarország zöld úton jár!” – zöld ügyekről beszélgettünk

környezetbarát

Steiner Attilával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárával beszélgettünk 2021. november 17-én. 

A Debreceni Egyetem nemrég átadott Learning Centerében találkoztak a zöld gondolkodású érdeklődők szerdán délelőtt. A „Magyarország zöld úton jár!” elnevezésű online konzultációt érintő témakörökről, a Kormány és Debrecen város zöld intézkedéseiről esett szó. 

A találkozó során többek között megvitattuk az elektromos közlekedés témakörét, a Zöld Busz Programot, a Civaqua-programot, szó esett a napenergia-rendszerek lakossági elterjesztéséről és annak finanszírozásáról, valamint a körforgásos gazdaság, a hulladékok kérdésköréről, a hulladéktermelés visszaszorításáról.

Az illegális hulladéklerakók felszámolására a kormányzat létrehozott egy applikációt is. A Hulladékradart bárki letöltheti, és ha bárhol illegális hulladéklerakót lát, akkor azt pár kattintással bejelentheti. Ezután az illetékesek gondoskodnak a hulladék megfelelő kezeléséről. Az applikáció segítségével már 30 ezer tonnányi illegálisan lerakott hulladékról érkezett bejelentés, melynek nyomán ezt a hulladékot el is szállították. 

Steiner Attila államtitkár a találkozón a klímavédelem fontosságáról beszélt, illetve e téma kapcsán buzdította lakosságot a „Magyarország zöld úton jár!” elnevezésű online konzultáció kitöltésére.  

Az államtitkár kiemelte: a konzultáció lényege az, hogy a lakosság visszajelzései alapján az észrevételeket beépítsék az elkövetkezendő időszak kormányzati munkájába. 

Az eseményen kiemelt célként hangzott el, hogy Magyarországon minden évben ültessünk legalább 1 millió fát annak érdekében, hogy az ország erdős területeinek aránya 27%-ra növekedjen. 

Balázs Ákos alpolgármester az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta, hogy Debrecen városa a Debrecen2030 Program elfogadásával új környezetpolitikát hirdetett.

Ennek a politikának fontos része, hogy Debrecent zöld módon fejlesszük. Számos intézkedés történik jelenleg is a célok elérése érdekében, melynek kiemelt eleme a levegő minőségének javítása. Ezt többek között faültetéssel és a közösségi közlekedésben megjelenő elektromos buszokkal tervezi véghezvinni a város. Elindult a 10 000 fát Debrecenbe! elnevezésű program is, melynek kapcsán Balázs Ákos alpolgármester kiemelte, milyen hatása lesz ennek a 10 000 szakszerűen kiválasztott és elültetett fának cívisvárosban: 

A 10 000 fa naponta 40 ezer ember számára termel oxigént, éves szinten 8000 gépjármű légszennyező hatásait kompenzálja, valamint több, mint 30 hektárnyi területű árnyékot ad. Ezek a fák 10 év alatt 4500 tonna port és 38 tonna szén-dioxidot kötnek meg. 

Az esemény végén, a faültetési program keretében, 20 oszlopos korai juharfát ültettünk a Debreceni Bolyai János Általános Iskola elé. Balázs Ákos alpolgármester faültetésre buzdítva ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Debrecen város Faktalógusát. 

Az esemény üzenete: gondolkodjunk közösen és minél többen vegyünk részt a „Magyarország zöld úton jár!” elnevezésű konzultációban, mert minden debreceni véleménye számít!

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!