Sünmegfigyelő séta a Tócóskertben - Future of Debrecen

Sünmegfigyelő séta a Tócóskertben

2022. május 21-én lezajlott sünmegfigyelő sétánk a Tócóskertben. A programot a Future of Debrecen Mozgalom szervezte. Este fél hétkor indult útnak a népes csapat, hogy tüskéshátú barátainkat meglessük. Az eseményen 35-en vettek részt. A kellemes időjárás nekünk kedvezett, de sajnos így sem láthattunk egyetlen sünit sem! Mint a szakértőktől megtudtuk, a debreceni sünök általában fél kilenc, kilenc óra tájékában bújnak elő rejtekükből. Ennek ellenére nem maradtunk érdekességek nélkül. A séta vezetői – Novák Zsuzsanna és Varga Sámuel – rengeteg érdekességet osztott meg velünk a tüskéshátúak életmódjáról, anatómiai sajátosságairól.

A sünök tüskéi módosult szőrszálak, anyaguk a keratin, mely a mi hajunkat és körmünket is felépíti. Bőrizomzatuk rendkívül fejlett, ennek köszönhetően tudnak összegömbölyödni, ha veszély leselkedik rájuk. Nagyon gyorsan képesek szaladni, de ha kell, rövid ideig úszni is képesek.

Általában éjszakai életmódot folytatnak, ilyenkor keresik táplálékukat. Rovarokkal, gilisztákkal, férgekkel, csigákkal, de ritkábban egerekkel vagy madártojásokkal is táplálkoznak. Szeretik a konzerv macskakaját is, ezzel kedveskedhetünk nekik. Ami viszont nagyon fontos, hogy tejet soha ne adjunk a sünöknek, ugyanis laktózérzékenyek!

A nőstény évente kétszer fial, általában 4-7 utódja van. A hímek nem vesznek részt az utódgondozásban. A kis sünök kéthetes korukig vakok. Tüskéik is csak ekkor keményednek meg. Télen hibernálódnak, téli álmot alszanak, március végén bújnak elő rejtekükből.

A sünökre a legnagyobb veszélyt az autóforgalom és a rovarölő vegyszerek jelentik. Vezessünk mindig óvatosan, és ha úton kóborló sünt találunk, ne hagyjuk ott, vigyük le az útról! A védelmük érdekében készíthetünk „süngarázsokat” is. Egy ilyen természetvédelmi eszközt mi is kihelyeztünk a séta végén. A „süngarázs” olyan, mint egy kisebb kutyaház: magassága 25 cm, alapterülete 40×40 cm, a belső részbe pedig egy 10 cm hosszú és 10 cm széles folyosó vezet. De már az is nagy segítség, ha a lombkupacokat meghagyjuk télre, nem bolygatjuk és nem égetjük, ezek ugyanis remek rejtek- és téli pihenőhelyei a sünöknek.

A séta során madarakkal is találkozhattunk. Hangosan énekeltek a közeli bokrosokban a fülemülék, de kiáltott a kakukk is névadó hangján. A magasban molnárfecskék és sarlósfecskék cikáztak. A teljes program során kísért minket egy vörös vércse, s az érdeklődők jól meg tudták figyelni szitálás (lebegés) közben is. Szintén végigkísértek minket a szarkák, még a fészküket is meg tudtuk csodálni.

Reméljük, hogy a program mindenki számára élvezetes volt! 

Várunk titeket a következő eseményünkre is, addig is kövessétek a Future of Debrecen weboldalát és Facebook-oldalát, itt mindenről időben tájékoztatást adunk.

Viszlát a legközelebbi eseményünkön! 

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!