Van három perced a környezet- és természetvédelemre? - Future of Debrecen

Van három perced a környezet- és természetvédelemre?

Kiállítás nyílt Debrecenben!

Szekeres Antal, Debrecen címzetes főjegyzője 2022. július 12-én az Új Városházán megnyitotta Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága és a Future of Debrecen és a PResston PR közös kiállítását. Köszöntőt mondott Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója, Lenner Ádám, a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere, a Future of Debrecen Mozgalmat elindító Zöld Munkacsoport tagja, s közreműködött Bodrogi Pál, a Debreceni Dózsa György Általános Iskola 2. osztályos tanulója.

A kiállítás célja az ismeretterjesztés a természet- és környezetvédelem témakörében, továbbá tökéletes megoldás a gyerekek szórakoztatására addig, amíg a szülők az Új Városházán ügyet intéznek. A kihelyezett tablók tanulmányozása mellett a gyerekek izgalmas interaktív játékokkal bővíthetik természetvédelmi tudásukat.

A kiállításon a környezetvédelem számos területét megismerhetik a látogatók, illetve fontos információkat szerezhetnek a különféle hulladékok (például üveg, papír, műanyag) újrahasznosításáról, a Hortobágyi Nemzeti Park őshonos állatfajtáiról, sokszínű növényvilágáról.

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első és legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, amely 1973-ban jött létre. 1999 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. Feladata a jellegzetes pusztai táj védelme, valamin a rajta megtelepedett különleges növény- és állatvilág megőrzése. A kiállítás látogatói az ismeretterjesztő táblák segítségével megismerhetik a pásztorok életét, feladatát, illetve magának a nemzeti parknak a történetét. Képek mutatják be a Hortobágy lepkéit, őshonos háziállatfajtáit és csodálatos növényvilágát.

A Future of Debrecen ismeretterjesztő anyagával eddig Debrecen különböző iskoláiban találkozhattunk, azonban e kiállítás során most mindenki megismerheti a klímaváltozáshoz kapcsolódó egyes megoldásokat, mint például a környezettudatos életmód kialakításához hasznos tippeket, praktikákat. Emellett megtekinthető a klímavédelemhez hozzájáruló pazarlásmentességet és tudatos vásárlást népszerűsítő roll up kiállítás is, ami bemutatja a teljesség igénye nélkül a komposztálás szabályait, a környezettudatos vásárlás fontosságát és fortélyait. 

 A Future of Debrecen célja az, hogy megmutassa, mennyi mindent tehetünk a környezetünkért és a klímaváltozás ellen csupán az otthonunkban is. Nem is gondolnánk, mennyi apró otthoni praktikával csökkenthetjük energiapazarlásunkat! A kiállításon rengeteg ehhez hasonló információval gazdagodhatunk.

A kiállítás 2022. augusztus 13-ig tekinthető meg az Új Városháza nyitva tartási idejében (munkanapokon hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken 8 és 12 óra között).

Debrecen városa célul tűzte ki a klímatudatosságot erősítő szemléletformálást. Az ehhez kapcsolódó programok megvalósulását a KEHOP-1.2.1-18-2019-00246 azonosító számú projekt tesz lehetővé.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!