A karácsonyi hangulatgyertyák és a beltéri levegő minősége - Future of Debrecen

A karácsonyi hangulatgyertyák és a beltéri levegő minősége

Karácsony közeledtével mindenki szeret bekuckózni, kellemes hangulatot teremteni az otthonában, mert a hosszú téli esték elengedhetetlen kelléke a puha takaró, a habos kakaó és az illatgyertya. Azonban nem mindegy, hogy milyet választunk, mert talán nem is gondolunk bele, hogy a nem megfelelő minőségű gyertyákból párolgó paraffin, vagy épp a kanócból felszálló korom mennyire befolyásolja a beltéri levegő minőségét és ezáltal az egészségünket.

Életünk akár 90 %-át is a négy fal között töltjük egyes időszakokban (pl. munkahelyen, iskolában, lakásunkban), és csak egészen elenyésző időt a szabadban. Ezért nagyon fontos, hogy annak a zárt térnek milyen a belső levegőminősége. 

Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága már 2010 februárjában felhívta a figyelmet arra, hogy számos veszélyes légszennyező anyagból sokkal több van a beltéri levegőben, mint a városi levegőben, azaz sok lakásban, épületben az egyes szennyezőanyagok koncentrációja magasabb, mint amit a határértékek megengednek a városi levegőben. Ez azért eléggé elgondolkodtató. 

A belső terek levegőminősége alapvetően azonos a környezetével, azonban ehhez még hozzáadódnak a tevékenységünkből adódó terhelések is. Káros gázok szabadulnak fel és jutnak be a burkolatokból, berendezési tárgyakból, de befolyásolja a fűtéstípus, a dohányzás és még a légzésünk is. Kutatások kimutatták, hogy jelentős mennyiségű illékony szerves anyag (VOC) is jelen lehet a belső terekben, melyek fejfájást, légzőszervi megbetegedéseket, torok- és szemirritációt, szédülést és egyéb kellemetlen tünetet okozhatnak. 

Na, de akkor mit tehetünk a beltéri levegőminőség javításáért?

  1. Szellőztessünk

A szellőztetés a szennyezőanyagok eltávolításának a legegyszerűbb módja. Ha az épület szigetelése megfelelő, a nyílászárók megfelelő minőségűek, akkor naponta többször is érdemes kinyitni és levegőt cserélni. Téli időszakban kifejezetten fontos, hogy minden nyílászárót kinyitva, többször, rövid ideig szellőztessünk, ezzel megelőzve a bútorok, falak kihűlését. Azonban előtte fontos tájékozódni a kinti levegő minőségéről is. Például forgalmas környéken vagy szmogriadó esetén inkább a déli órákban vagy forgalmi csúcsidőszakon kívül nyissunk ablakot. Helytelen vegyes tüzelés esetén a füst is megjelenhet a környezeti levegőben, amit szintén nem szerencsés beengedni a lakásba, vagy allergiásoknak sem célszerű pollenszezon idején sokat nyitva tartani az ablakot. Fűtési szezonon kívül viszont szellőztessünk amennyit csak lehetséges. 

  1. Ültessünk szobanövényeket

A NASA vizsgálatai bebizonyították, hogy a szobanövények – mindamellett, hogy oxigént termelnek – képesek az illékony szerves szennyezőanyagokat felvenni a levegőből és lebontani. Ebben a levelek mellett a gyökereknek és a cserepekben élő mikroorganizmusoknak is szerepe van. Az egyes fajok más-más mértékben tisztítják a levegőt, azonban fontos odafigyelnünk a kiválasztásnál arra is, hogy a növények jól érezzék magukat a lakásban. A szobanövények nem csak tisztítják a levegőt, de még az általános közérzetünkre is jó hatással vannak. 

És mi a helyzet a karácsonyi hangulatgyertyákkal?

A paraffin tartalmú gyertyák hosszú távon fejtik ki egészségkárosító hatásukat. Kutatásokkal bizonyították, hogy az ilyen típusú gyertyák káros füstöt szabadítanak fel, amik akár asztmás megbetegedéseket is okozhatnak, és szélsőséges esetben növelik a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Mindezt azért, mert az égetésük során nem termelődik akkora hő, hogy az olyan veszélyes anyagok, mint a toluol vagy a benzol elégjenek. Ezért a tudósok az javasolják, hogy válasszunk természetes anyagból, mint pl. méhviaszból, szójaviaszból vagy repceviaszból készült gyertyákat. 

Manapság szerencsére sok kézműves gyertyát lehet vásárolni és Debrecenben is elérhetőek. Ezzel támogatjuk a hazai kisvállalkozásokat, ráadásul többségük újra használható vagy hasznosítható üvegbe van töltve, ezáltal kevesebb hulladékot is termelünk.
Az ökomenedzser iroda címe: Debrecen MJV Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztály, 4025 Debrecen, Barna utca 23. 90. sz. iroda 
Ökomenedzser: Tornainé Kicsák Edit, Ulveczki Csaba
E-mail: hungairy@ph.debrecen.hu
Telefon: 06 52 511-408


HU V Az Eur¢pai Uni¢ t†rsfinansz°roz†s†va_POSU:\palfi.zsuzsa\02_LIFE_Megvalósítás\2020\E akció\Kommunikációs eszköztár\hungairylogo.png
A HungAIRy LIFE integrált projekt 2019-ben indult 10 településen, köztük Debrecenben, amelynek fókuszában az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldása; a levegőminőség javítása áll. Ezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával valósítják meg a projektben részt vevő partnerek. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ezen célok mentén olyan zöld felületeket alakít ki, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy tisztább legyen a levegő.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!