A méz időtlen idők óta az emberi táplálkozás része. Eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, időközben azonban felismerték jótékony hatásait, és mint gyógyterméket is elkezdte használni az emberiség. Az aranysárga, ragacsos folyadék az egyik legrégebbi természetes gyógyhatású finomság. A sumérok, egyiptomiak, görögök egyaránt hódoltak pozitív tulajdonságai előtt. A mézzel való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia.
Ez nem alaptalan, ugyanis a méz igen értékes nyersanyagunk. Található benne gyümölcs- és szőlőcukor, melyek segítik a jótékony bélbaktériumok szaporodását, vagyis a méz prebiotikus hatást fejt ki. Ezen túl fehérjék, aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek is vannak benne, mint például C-, B1-, B2-, B6-, K-vitaminok, kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, mangán, réz és króm.
Az említett és a további összetevőknek köszönhetően a mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír, így többek közt remek immunerősítő.
Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását már régóta ismerik. Ez a tulajdonság a méz savasságának kialakításában is szerepet játszó hidrogén-peroxidnak, az enzimeknek, a magas káliumtartalmának és aromaanyagainak köszönhető A háborúk során sebek fertőtlenítésére is használták, a népi gyógyászatban pedig szintén évezredek óta hasznosították ezt az antiszeptikus hatást. Fájdalomcsillapítóként és köptetőként a házi patikák szerves része volt.
Ha te is szeretnéd kihasználni a természet eme kincsét, akkor az alábbiakra figyelj oda vásárláskor:
Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített, nem manipulált. Továbbá jó még azt is tudni, hogy minél sötétebb a méz színe, annál erősebb az antioxidáns-hatása a benne található flavonoidok miatt, tehát a hazánkban legkedveltebb akácméz helyett érdemes a vegyes virágmézet választani, ha a jótékony hatási miatt vásároljuk.
Itt jön képbe a krémméz, mely megőrzi a méz minden egyes értékes összetevőjét, ugyanakkor könnyebbé teszi a mindennapjainkat.
A krémméz speciális eljárással készül repce, napraforgó, vagy vegyes virágmézből, aminek köszönhetően nem köt meg. A folyamat során éppen csak felmelegítik a mézet, majd lassan visszahűtik szobahőmérsekletűvé, folyamatos keverés közben, így a természet adta tápanyagok és nyomelemek nem sérülnek. Fontos még kiemelni, hogy a művelet során semmilyen adalékanyagot nem adnak a mézhez, még vizet sem. Az eredmény pedig egy igazán krémes méz, melyet ha szobahőmérsékleten, vagy az alatt tárolnak – a hagyományos virágmézzel szemben –, nem fog megkötni.
Végül, ha tea, vagy kávé ízesítésére kerül a sor, akkor nem csöpögtetjük össze vele a konyhát, mint az akácmézzel, ugyanakkor nem kell „vésővel” küzdeni az egy kanálkányi teába valóért, mint a megkötött virágméz esetében. Ráadásul, ha már csak a kihűlt, 40℃ alatti hőmérsékletű italunkba tesszük a krémmézet, akkor élvezhetjük a méz minden jótékony hatását, mivel ennél magasabb hőmérsékleten elbomlanak a hatóanyagok.
Hazánkban a krémméz ugyan még kevéssé ismert, de keressétek bátran, mert praktikus és egészséges, persze csak mértékkel és szigorúan 1 éves kor felett! Ha lehetőségetek van rá, akkor, közvetlenül a kistermelőktől vásároljatok, ezzel támogatva a hazai kiskereskedelmet és a méhészetet!
gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász
geográfus, projektmenedzser
jogi szakokleveles közgazdász
okleveles természetvédelmi mérnök
a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója
ökológus
környezetgazdálkodási agrármérnök
a Természettár vezetője
többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó
a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere
kertészmérnök
Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke
biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója
az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
természetvédelmi mérnök
tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor
a Debreceni Egyetem adjunktusa
rádiós műsorvezető
kommunikációs szakember
a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense
a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója
önkormányzati tanácsadó
divattervező, környezettervező
Természetvédelmi mérnök
a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
környezetmérnök, fotográfus
az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője