A méz jótékony hatásai és a krémméz - Future of Debrecen

A méz jótékony hatásai és a krémméz

A méz időtlen idők óta az emberi táplálkozás része. Eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, időközben azonban felismerték jótékony hatásait, és mint gyógyterméket is elkezdte használni az emberiség. Az aranysárga, ragacsos folyadék az egyik legrégebbi természetes gyógyhatású finomság. A sumérok, egyiptomiak, görögök egyaránt hódoltak pozitív tulajdonságai előtt. A mézzel való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia.

Ez nem alaptalan, ugyanis a méz igen értékes nyersanyagunk. Található benne gyümölcs- és szőlőcukor, melyek segítik a jótékony bélbaktériumok szaporodását, vagyis a méz prebiotikus hatást fejt ki. Ezen túl fehérjék, aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek is vannak benne, mint például C-, B1-, B2-, B6-, K-vitaminok, kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, mangán, réz és króm. 

Az említett és a további összetevőknek köszönhetően a mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír, így többek közt remek immunerősítő. 

Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását már régóta ismerik. Ez a tulajdonság a méz savasságának kialakításában is szerepet játszó hidrogén-peroxidnak, az enzimeknek, a magas káliumtartalmának és aromaanyagainak köszönhető A háborúk során sebek fertőtlenítésére is használták, a népi gyógyászatban pedig szintén évezredek óta hasznosították ezt az antiszeptikus hatást. Fájdalomcsillapítóként és köptetőként a házi patikák szerves része volt. 

Ha te is szeretnéd kihasználni a természet eme kincsét, akkor az alábbiakra figyelj oda vásárláskor:

Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített, nem manipulált. Továbbá jó még azt is tudni, hogy minél sötétebb a méz színe, annál erősebb az antioxidáns-hatása a benne található flavonoidok miatt, tehát a hazánkban legkedveltebb akácméz helyett érdemes a vegyes virágmézet választani, ha a jótékony hatási miatt vásároljuk. 

Itt jön képbe a krémméz, mely megőrzi a méz minden egyes értékes összetevőjét, ugyanakkor könnyebbé teszi a mindennapjainkat.

A krémméz speciális eljárással készül repce, napraforgó, vagy vegyes virágmézből, aminek köszönhetően nem köt meg. A folyamat során éppen csak felmelegítik a mézet, majd lassan visszahűtik szobahőmérsekletűvé, folyamatos keverés közben, így a természet adta tápanyagok és nyomelemek nem sérülnek. Fontos még kiemelni, hogy a művelet során semmilyen adalékanyagot nem adnak a mézhez, még vizet sem. Az eredmény pedig egy igazán krémes méz, melyet ha szobahőmérsékleten, vagy az alatt tárolnak – a hagyományos virágmézzel szemben –, nem fog megkötni.

Végül, ha tea, vagy kávé ízesítésére kerül a sor, akkor nem csöpögtetjük össze vele a konyhát, mint az akácmézzel, ugyanakkor nem kell „vésővel” küzdeni az egy kanálkányi teába valóért, mint a megkötött virágméz esetében. Ráadásul, ha már csak a kihűlt, 40℃ alatti hőmérsékletű italunkba tesszük a krémmézet, akkor élvezhetjük a méz minden jótékony hatását, mivel ennél magasabb hőmérsékleten elbomlanak a hatóanyagok.

Hazánkban a krémméz ugyan még kevéssé ismert, de keressétek bátran, mert praktikus és egészséges, persze csak mértékkel és szigorúan 1 éves kor felett! Ha lehetőségetek van rá, akkor, közvetlenül a kistermelőktől vásároljatok, ezzel támogatva a hazai kiskereskedelmet és a méhészetet!

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!