Csak saját felelősségedre telepítsd! - Future of Debrecen

Csak saját felelősségedre telepítsd!

A mentás lány

Megbán(hat)od, ha elülteted!

1. rész

A szemet gyönyörködtető növények sora végtelen, mégsem ültethetünk el mindent nyakló nélkül a kertünkben! A tudatosságra egy-egy új növényfaj kertbe kerülésekor is szükség van.

Tapasztalt kertművelők is gyakran eshetnek abba a hibába, hogy növényük túlnövi a nekik szánt teret, elnyomva más növényeket, s kár kerítést, épületet is károsíthatnak. 

Vegyünk sorra néhány olyan növényt (a teljesség igénye nélkül), amelyekkel meggyűlhet a bajunk, ha nem kellő körültekintéssel ültetjük el őket!

Borostyán – Hedera helix

Áldás vagy átok? Megosztó növény a közvéleményben. Kétségtelenül impozáns látvány a fára vagy házfalra felfutó, esetleg a földön szétterülő örökzöld borostyánrengeteg, azonban ha nem tartjuk kordában, gyorsan benövi a rendelkezésre álló teret és oda is felfut, ahova nem is gondolnánk. 

Állandó metszéssel karban tarthatjuk a növényt, de ebben az esetben valóban NEM SPÓROLHATJUK MEG a metszést! Ha mindenképpen szeretnénk borostyánt a kertünkbe és nem akarunk a növény folyamatos „fegyelmezésével” bajlódni, akkor telepíthetünk strapabíró hálóra vagy rácsra felfuttatott borostyánpaneleket. Természetesen ezek gondozását sem „úszhatjuk meg”, de lényegesen kevesebb erőfeszítést igényel kordában tartani. 

Nem mehetünk el azonban az előnyei mellett sem: virága kiváló nektárforrás a méhek számára, bogyóit számos madár fogyasztja, és búvóhelyül szolgálhat értékes fajok számára. Pormegkötő és oxigéntermelő-képessége jelentős. 

Trombitafolyondár – Campsis radicans

Gyönyörű, vibráló narancs színével sok szívet meghódított ez a növény, amelyet számtalan portán megtalálhatunk a mai napig. Amilyen szép, annyira nem ismer kegyelmet! Mindent befut, ami az útjába kerül (valószínűleg a nevét sem véletlenül kapta), fojtogat, akár még a ház alapját is megrepesztheti! Nem elégszik meg a föld feletti terjeszkedéssel. Gyökerei a föld alatt is burjánzanak, s kiszámíthatatlan, hol üti fel a fejét. Sok esetben metszéssel sem tudjuk megszelídíteni, így telepítését mindenképpen vegyük alaposan fontolóra! Amennyiben mindenképpen szeretnénk a kertünkben tudni, érdemes hatalmas dézsába ültetni. Nem lesz óriás méretű, de cserébe nem is fog túlburjánzani. Ha már a kertünkben van évek óta és fel kell vele vennünk a harcot, akkor mindenképpen keressünk fel növényvédelmi szakembert vagy kertészt, aki felméri a lehetőségeket. Sok esetben már csak a vegyszeres kezelés jöhet szóba, de ez nagy körültekintést igényel, hiszen nemcsak az adott növényre, hanem annak környezetére is hatással van. 

Lilaakác – Wisteria sinensis

Gyönyörű lila, leomló, illatos fürtök, csavarodva kúszó: ez a lilaakác. Noha erőteljes a növekedése, sokkal egyszerűbb metszéssel karbantartani, mint a korábban említett fajokat. Valóban nem szabad a metszéséről (általában kétszer: ősszel és kora tavasszal) megfeledkezni, mert akár 10 méter magasra is megnőhet és utat törhet magának ott is, ahol nem szeretnénk. Megfelelő, erős támaszték, rács és támrendszer készítésével, illetve rendszeres metszéssel gyönyörű fa formázható belőle, noha futónövény. Végleges eltávolítása hasonlóan szakembert igényel, mint ahogyan már korábban említettem. 

Pampafű – Cortaderia selloana

Feltűnő, felfelé törekvő virágzata lenyűgöző látványt nyújt. Ez a díszfű szoliternövényként, önmagában is megállja a helyét. Ha szeretnénk ilyet ültetni, arra figyeljünk, hogy legyen számára megfelelő méretű a rendelkezésre álló hely, ugyanis több méter magasra is megnőhet. Bugáját meg is száríthatjuk és díszíthetjük vele a lakást. Télálló ugyan, de nagyon fontos teendő a levelek összekötése, ugyanis a hólétől, pangó folyadéktól megrohadhat, elpusztulhat a növény. Takarni is érdemes az alsó részét. Széltében is szeret terjeszkedni, így kiskertben nem érdemes tartani, mert úgy nem érvényesül a „pompája”. Csak nagyobb területen gondolkodjunk az ültetésén! 

A következő részben tovább vesszük azon növények sorát, melyeket csak átgondolva érdemes telepíteni. Neked melyik növénnyel gyűlt meg a bajod? 

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!