Csak saját felelősségre telepítsd! – Megbán(hat)od, ha elülteted! 2. rész - Future of Debrecen

Csak saját felelősségre telepítsd! – Megbán(hat)od, ha elülteted! 2. rész

A mentás lány

A szemet gyönyörködtető növények sora végtelen, mégsem ültethetünk el mindent nyakló nélkül a kertünkben. A tudatosságra egy-egy új növényfaj kertbe kerülésekor is szükség van.

Tapasztalt kertművelők is gyakran eshetnek abba a hibába, hogy növényük túlnövi a nekik szánt teret, elnyomva más növényeket, vagy akár kerítést, épületet is károsíthatnak. 

Vegyünk sorra néhány olyan növényt (a teljesség igénye nélkül), amellyel meggyűlhet a bajunk, ha nem kellő körültekintéssel ültetjük el őket!

Kerti hajnalka – Ipomoea purpurea

Tölcsér alakú, lila/rózsaszín/fehér színben pompázó kúszónövény. Hajnalban, illetve a reggeli órákban csodálhatjuk kinyílt virágjait. Kiválóan alkalmas lugasok, teraszok, rácsok, pergolák befuttatására. Akár 3 méter magasra is felkapaszkodhat a növény. Magjait bőven termi, így akár nem kívánt helyeken is újra vetheti magát, ha nem figyelünk. Éppen ezért virágzást követően távolítsuk el a leszáradt részeket, mielőtt még magot hoznának.

Ha kordában szeretnénk tartani, konténerben is nevelhetjük. Ebben az esetben válasszunk nagy méretű edényt a növény számára, és gondoskodjunk a megfelelő, gyakori öntözésről. 

Palántáját magról is nevelhetjük, de már ebben a korai időszakban gondoskodjunk a támasztékáról. 

Csicsóka – Helianthus tuberosus

Egyeseknek áldás, másoknak átok, ha már meghallják a növény nevét. Áldás, hiszen cukorbetegek vagy akár lisztérzékenyek számára is finom csemege, de igazából bárki számára fogyasztható, magas rosttartalmú, változatosan elkészíthető, burgonyához hasonlatos növény. Évelő, s éppúgy, mint a hajnalka, elérheti a 3 méteres magasságot is. Gyömbérre emlékeztető gumója ősztől tavaszig szedhető, fagyálló. Egyszerre csak annyit szedjünk fel, amennyire valóban szükségünk van, mert nem tárolható hosszú ideig. Könnyen megromlik, penészedhet.

Miért is átok? Bokrosodó, gumójával agresszívan terjeszkedik, így gyakran túlnövi a számára fenntartott helyet. Megvastagodott gyökértörzse – vagyis gumója – darabolódás után is életben marad, így nagy túlélő. Kihúzását követően is számíthatunk újabb növényekre. Amennyiben szeretnénk kiirtani, a totális szerek a javallottak. A legtöbb esetben azonban ez sem bizonyul hatásosnak, mert csak a zöld növényi részt perzseli le, a gumó nem károsodik. Irtása esetén ezért mindenképpen egyeztessünk szakemberrel! 

Bambuszok – Bambuseae

Egzotikus, önálló szépsége lehet kertünknek az egyszikű, a pázsitfűfélék családjába tartozó örökzöld bambusz. Színben és megjelenésben rendkívül gazdag nemzetségeket, fajokat és fajtákat különböztethetünk meg körükben.

A keleties hangulatot velük nemcsak közvetlenül szabad földbe ültetve, hanem cserepes vagy konténeres formában is becsempészhetjük kertünkbe. Fajonként eltér a növény igénye, de általánosságban elmondható, hogy a fagy- és szélvédett helyeket kedveli. Mindemellett igényes a tápanyagutánpótlásra, a páratartalomra és a megfelelő vízellátásra. 

Hol van a bökkenő? Föld alatt kúszó rizómájával mindenfelé terjed. Ott dugja ki a fejét, ahol nem is számítanánk rá. Éppen ezért telepítését gyökércsapdával (műanyag lemezekkel vagy beton használatával) érdemes elvégezni, illetve geotextília használata is javasolt. Ha túlnőtt rajtunk a növény, a már említett totális szerek és jókora türelem jöhet szóba. Bambusz irtása esetén is kérjük ki szakember véleményét!

Málna – Rubus idaeus

Nem csak a maci kedvence: sokan szeretjük nyersen vagy szörpként, esetleg sütemények kiegészítőjeként. Nevelése nem a leggyszerűbb, de a törődést meghálálja. Bokrosan is hagyhatjuk, vagy akár sövényt is nevelhetünk a félcserjéből. Vesszői 2 évesek. Ez a metszés során fontos tényező, hiszen első évben még fejlődnek a vesszők és a második évben fordulnak termőre. A letermett vesszőket rendszeresen távolítsuk el a szüretet követően, továbbá ritkítsuk, ha túl sűrű az állomány.  Vesszői akár a 2 méter magasra is megnőhetnek, ezért ajánlott kikötözni, megtámasztani őket. Ha ezt nem tesszük meg, a málna olyan jól érezheti magát, hogy könnyen gyommá válhat (nálunk például ezt történt), és képes felbukkanni a legelképzelhetetlenebb helyeken. A megfelelő forma kialakításával és a rendszeres karbantartással helyben marasztalhatjuk a növényt. 

A következő részben folytatjuk azon növények sorának ismertetését, melyeket csak átgondolva érdemes telepíteni. Neked melyik növénnyel gyűlt meg a bajod? 

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!