Madárbarátok kalendáriuma - Future of Debrecen

Madárbarátok kalendáriuma

Madaras Máté

A madarak védelme érdekében számtalan tevékenységet végezhetünk otthonunk környékén, de mint minden másnak, úgy a segítségnek is megvan a megfelelő helye és ideje. Az alábbi cikkben szeretném összegezni, hogy mit mikor érdemes tenni a madárbarát kertben egy évre lebontva. Egyes tevékenységek több hónapon keresztül aktuálisak, ezért gyakran ismétlődnek.

December – Ha hideg idő köszönt be a tél elején, akkor érdemes elkezdeni a madáretetést is (ritkán már november végén). Fontos, hogy ha elkezdtük, akkor a fagyok elmúltáig ne hagyjuk abba. Soha ne legyen üres az etető! Madáritatás is végezhető télen. Elég, ha csak pár órára jégmentesítjük az itatót. A madaraknak télen is szükségük van vízre, elsősorban tollazatuk ápolásához. Víz hiányában havat esznek, de az nem mindig elérhető. Forró vízzel sose töltsük fel az itatót, helyette egy nagyon kevés cukrot szórjunk bele, az késlelteti a fagyást. Decemberben madárodúk is kihelyezhetők.

Január – A teendők tekintetében megegyezik az előző hónappal. Fontos a téli etetés folytatása, és a madáritatás. Odúk és költőládák is kihelyezhetők.

Február – A téli madáretetés folytatása, madáritatás, odúkihelyezés. Az enyhébb, melegebb napokon a nemkívánatos fákat és bokrokat vágjuk ki, hogy ne a költési időszakban kelljen, amikor az ágak között tojások és fiókák lapulnak. A tavalyi fészkeket távolítsuk el a fákról és bokrokról, illetve a mesterséges fészekodúkból. A kistermetű énekesmadarak minden évben új fészket építenek. Ha tél végén leszedjük a tavalyit, akkor tavaszra elérhetővé tesszük számukra a legoptimálisabb ágvillákat, odúkat.

Március – A hónap elején még érdemes folytatni a madáretetést, akár a hónap közepéig is. A madáritatót ekkor is üzemeltessük. A tavalyi fészkek eltávolítása, és az odúk kitakarítása a hónap elején még elvégezhető. Március közepéig még helyezhetünk ki madárodúkat, de kisebb az esélye a foglalásnak. Fákat és bokrokat már ne vágjunk ki, várjunk vele augusztus-szeptemberig. Inkább ültessünk újakat! A fák és bokrok ágaira érdemes száraz fűből, állatok szőréből, esetleg hajból álló csomókat kötni, ezt a madarak fészeképítéshez felhasználják.

Április – Fák és bokrok még ekkor is ültethetők. A madáretetést szüntessük be, hagyjuk, hogy természetes táplálékukat keressék a madarak. A hazaérkező fecskéknek sárgyűjtő helyet létesíthetünk a fészeképítés megkönnyítésére. Ehhez elég egy sárral teli tál vagy egy pocsolya kialakítása, melyet egész nap nedvesen tartunk. A fákon és bokrokon lévő fészkeket ne nézegessük közelről! Fészekanyag még kihelyezhető.

Május – A legfontosabb teendő a madarak itatása és a fiókákat nevelő madarak nyugalmának biztosítása. Május végén már lehetnek fészket frissen elhagyó rigók és rozsdafarkúak a kertben, ezért a macskákat és kutyákat rendszeresen ellenőrizzük, foglaljuk le, esetleg zárjuk el az ismert fészek közeléből. Fészekanyag még kihelyezhető.

Június – A madáritatók vizét naponta legalább kétszer cseréljük. Érdemes a vízcsere előtt ecettel kimosni az itatótálakat az algásodás elkerülése érdekében. Fűnyírás és más kerti munkálatok közben ügyeljünk a frissen kirepült madárfiókákra!

Július – A madáritatók vizét naponta legalább kétszer cseréljük. Érdemes a vízcsere előtt ecettel kimosni az itatótálakat az algásodás elkerülése érdekében. A növényzet ritkítását, fakivágásokat halasszuk inkább augusztusra, mert júliusban még tart a fiókanevelés egyes madaraknál.

Augusztus – A madáritatók vizét naponta legalább kétszer cseréljük. Érdemes a vízcsere előtt ecettel kimosni az itatótálakat az algásodás elkerülése érdekében. Madárfiókákkal és harmadik költést végző madarakkal még ilyenkor is találkozhatunk. 

Szeptember – Madáritatás, odúkihelyezés végezhető. A régi odúkból a fészekanyagot vegyük ki. Érdemes ilyenkor megcsinálni a tervezett fakivágásokat, ritkításokat.

Október – Madáritatás és odúkihelyezés végezhető. Fák és bokrok ültethetők. A madáretetést még ne kezdjük el!

November – Madáritatás és odúkihelyezés végezhető. A madaraknak lesz idejük megszokni az odúkat. Télen egy vagy több egyed bennük éjszakázik. Novemberben a legcélszerűbb fákat és bokrokat ültetni. A tavaszi fészekanyagok eltávolíthatók. A hónap végén, ha hóesés és kemény hideg érkezik, érdemes elkezdeni a madáretetést.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!