Majd, ha fagy! - Future of Debrecen

Majd, ha fagy!

A mentás lány

A tavasz számtalanszor szeszélyes és kiszámíthatatlan. Sokszor okozhat fejtörést, hogy mikor és mit érdemes vetni, mihez láthatunk neki kertünkben, illetve mit tehetünk fagykár esetén.

A fagy „természetes hozadéka” a koratavaszi időszaknak. Sajnos sokszor erősebb a kelleténél, ami legfőképpen a már beindult nedvkeringésű gyümölcsösben képes károsítani. Ha hobbikerttel rendelkezünk, akkor fagykár esetén a legtöbb, amit tehetünk, hogy eltávolítjuk a kárt szenvedett, megbarnult részeket. 

A legtöbb évelő növény jól viseli a fagyokat, de ha elővigyázatosak szeretnénk lenni, betakarhatjuk őket textillel vagy akár nagyobb méretű papírral is. Fagykár esetén szintén a korábban említett módszert alkalmazva (a fagyott rész eltávolítása és lemorzsolása) várjuk az egészséges hajtások fakadását. Ez többnyire be is következik. Ha száraz volt a telünk, örökzöldek esetén érdemes az öntözésre is figyelmet fordítani, mert könnyen kiszáradhatnak a növények, főleg konténerben. Amennyiben évelők kiültetését tervezzük, várjuk meg a tartós fagyok végeztét. Éppen ezért javallott a szabadgyökeres egyedek közvetlenül ültetés előtt történő beszerzése. A konténeres növények a konténerben kivárhatják a fagymentes időszak beköszöntét. Ne húzzuk el sokáig az ültetés időszakát, mert a túlzott meleg sem kedvez a csemeték megerősödésének! Ha kifutunk az időből, válasszuk a kedvezőbb őszi ültetést! 

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy fóliasátorral rendelkezünk, akkor már viszonylag korán nekiláthatunk számtalan növény termesztésének. Ha ez nem adott, akkor se szomorkodjunk, mert február végétől a húsvéti asztalra kerülő primőrök már vethetők (folyamatosan, egészen március közepéig). Ezek a következők: hónapos retek, sárgarépa, petrezselyem, borsó, spenót, fokhagyma, vöröshagyma. Amennyiben nagy fagyokat jósolnak, és mi már elvetettük a korai zöldségeket, akkor fátyolfóliával védekezhetünk. Ha már kikelt az állomány, de még nem túlzottan magas, akkor is nagy hasznát vehetjük a fóliának. 

Pongrác, Szervác, Bonifác neve ismerősen csenghet. Ők a fagyosszentek. Nem véltlenül kötjük nevükhöz a palánták ültetését, hiszen érdemes megvárni a késő tavaszi fagyok elmúltát. A fagyosszentek napjait követően már biztonságosabb az ültetett állomány megmaradása. A melegkedvelő egynyáriak ültetését is kedvező időjárás esetére tervezzük, hiszen egy nem várt hajnali fagy „végzetes” lehet növényeinkre nézve.

A multik polcain már március környékén is találkozhatunk melegigényes növények palántáival, de óva intenék mindenkit az ilyen korai kiültetéstől!

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!