Majd, ha fagy! - Future of Debrecen

Majd, ha fagy!

A mentás lány

A tavasz számtalanszor szeszélyes és kiszámíthatatlan. Sokszor okozhat fejtörést, hogy mikor és mit érdemes vetni, mihez láthatunk neki kertünkben, illetve mit tehetünk fagykár esetén.

A fagy „természetes hozadéka” a koratavaszi időszaknak. Sajnos sokszor erősebb a kelleténél, ami legfőképpen a már beindult nedvkeringésű gyümölcsösben képes károsítani. Ha hobbikerttel rendelkezünk, akkor fagykár esetén a legtöbb, amit tehetünk, hogy eltávolítjuk a kárt szenvedett, megbarnult részeket. 

A legtöbb évelő növény jól viseli a fagyokat, de ha elővigyázatosak szeretnénk lenni, betakarhatjuk őket textillel vagy akár nagyobb méretű papírral is. Fagykár esetén szintén a korábban említett módszert alkalmazva (a fagyott rész eltávolítása és lemorzsolása) várjuk az egészséges hajtások fakadását. Ez többnyire be is következik. Ha száraz volt a telünk, örökzöldek esetén érdemes az öntözésre is figyelmet fordítani, mert könnyen kiszáradhatnak a növények, főleg konténerben. Amennyiben évelők kiültetését tervezzük, várjuk meg a tartós fagyok végeztét. Éppen ezért javallott a szabadgyökeres egyedek közvetlenül ültetés előtt történő beszerzése. A konténeres növények a konténerben kivárhatják a fagymentes időszak beköszöntét. Ne húzzuk el sokáig az ültetés időszakát, mert a túlzott meleg sem kedvez a csemeték megerősödésének! Ha kifutunk az időből, válasszuk a kedvezőbb őszi ültetést! 

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy fóliasátorral rendelkezünk, akkor már viszonylag korán nekiláthatunk számtalan növény termesztésének. Ha ez nem adott, akkor se szomorkodjunk, mert február végétől a húsvéti asztalra kerülő primőrök már vethetők (folyamatosan, egészen március közepéig). Ezek a következők: hónapos retek, sárgarépa, petrezselyem, borsó, spenót, fokhagyma, vöröshagyma. Amennyiben nagy fagyokat jósolnak, és mi már elvetettük a korai zöldségeket, akkor fátyolfóliával védekezhetünk. Ha már kikelt az állomány, de még nem túlzottan magas, akkor is nagy hasznát vehetjük a fóliának. 

Pongrác, Szervác, Bonifác neve ismerősen csenghet. Ők a fagyosszentek. Nem véltlenül kötjük nevükhöz a palánták ültetését, hiszen érdemes megvárni a késő tavaszi fagyok elmúltát. A fagyosszentek napjait követően már biztonságosabb az ültetett állomány megmaradása. A melegkedvelő egynyáriak ültetését is kedvező időjárás esetére tervezzük, hiszen egy nem várt hajnali fagy „végzetes” lehet növényeinkre nézve.

A multik polcain már március környékén is találkozhatunk melegigényes növények palántáival, de óva intenék mindenkit az ilyen korai kiültetéstől!

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!