Ne dobd el, VIDD vissza! - Future of Debrecen

Ne dobd el, VIDD vissza!

Ökomenedzser

Január elsejétől él az új italcsomagolás visszaváltási rendszer

Az intézkedés célja, hogy Magyarország is elérje a PET palackok 90 százalékos visszaváltási arányát 3 éven belül.

Hogy ez mit jelent? Mutatjuk!

A rendszer lényege, hogy minden 2024. január 1. után forgalomba hozott, úgynevezett egyutas italtermék értékesítésekor a vásárló palackonként, egységesen 50 Ft visszaváltási díjat fizet, melyet visszakap, miután visszaváltotta a palackot. Az ún. többutas, azaz újratölthető palackok esetében a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg, és tünteti fel az értékét a logóban. Ez egy nagyon hatékony környezetvédelmi módszer, hiszen motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye a palackot, melynek anyagát ezáltal újra lehet hasznosítani.

Mire figyelj?

2024. január 1-től azon palackokat lehet visszaváltani, amelyek az említett dátum után kerültek forgalomba, rendelkeznek a visszaváltási logóval és a korábbi csomagoláson lévő vonalkódtól eltérő,  új vonalkódot kaptak.

A visszaváltás minden 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletben kötelező lesz, de önként bármelyik kisebb üzlet is csatlakozhat a rendszerhez. A csatlakozó üzletekben egy-egy olyan automata berendezésbe lehet majd bedobni a palackokat, amely ellenőrzi, hogy az adott palack visszaváltható-e, megfelelő-e a címkézése és nincs-e megsérülve.

A kötelező visszaváltás során csak azokat a palackokat és üvegeket válthatod vissza, amelyek csomagolásán ott szerepel a MOHU speciális jelölése. Ez lesz ugyanis az a kód, amelyet országszerte, a különféle boltokban felállított automaták beolvasnak.

Egyes palackokon még nem szerepel a MOHU jelölése, ezek nem is visszaválthatók. A palackvisszaváltás első, átmeneti időszaka 2024. június 30-ig tart, eddig kell a gyártóknak átállniuk az új rendszerre, ennek megfelelő címkékkel ellátniuk a palackokat és a csomagolásokat. Tehát még találkozhatsz olyan palackokkal, amelyek nem visszaválthatók.

A nem visszaváltható palackokat tilos az automatákba dobni, ugyanis meghibásodást, károkat is okozhatnak. Nem lehet majd visszaváltani a 0,1 liternél kisebb és a 3 liternél nagyobb palackokat.

NE nyomd össze a palackot!

Az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ez alapján váltják vissza a palackokat. Így kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket képes visszaváltani a rendszer. 

A legfontosabb kérdések és válaszok a palack-visszaváltással kapcsolatban:

1. Milyen csomagolások után kell majd betétdíjat fizetned?

A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása beletartozik majd, vagyis a palackozott üdítők, üveges és fémdobozos üdítők és alkoholos italok döntő többsége betétdíjas lesz. Ezeken kívül a gyártók és a forgalmazók más termékeket is visszaváltási díjas termékké minősíthetnek.

2. Lesznek kivételek?

Igen, a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre és azokra a termékekre sem, amikből évente kevesebb, mint 5000 darabot gyártanak.

3. Mennyi lesz a betétdíj?

A nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 Ft-ot kell majd fizetned. A többször használható csomagolások, újratölthető palackok esetében a visszaváltási díjat a gyártó határozza majd meg.

4. Hol lesznek ilyen automaták?

A rendelet értelmében visszaváltó automaták lesznek minden 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzletekben, amelyek forgalmának döntő része élelmiszer értékesítésből származik. Emellett kötelező visszaváltási helyet kialakítani azokon a településeken, ahol 1000 főnél többen élnek.

5. Mikortól lép életbe a törvény?

2024 januárjában kezdtek el megjelenni az újfajta betétdíjas termékek a polcokon. Ezt követően még pár hónapig lehet majd betétdíj mentes termékekkel is találkozni a boltokban.

A palack betétdíjának visszatérítésére több lehetőséged is kínálkozik a jövőben:

  • Utalvány: A visszaváltott palackok ellenértékét az automata utalvány formájában nyomtatja ki, amely levásárolható, vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban.
  • Utalás bankszámlára: Az automatába épített vonalkód leolvasó segítségével a hamarosan elérhető alkalmazásban a regisztrált ügyfél az elektronikus ügyfélkódjával azonosíthatja magát, mely után a visszaváltási díj automatikusan jóváírásra kerül az ügyfélprofiljában rögzített bankszámlájára.
  • Jótékonysági célú felajánlás: A visszaváltási díjat jótékonysági szervezet részére is felajánlhatod majd.

Információ a csatlakozni szándékozóknak: továbbra is folyamatosan regisztrálhatnak a MOHU-nál azok a kiskereskedelmi egységek, akik önkéntesen szeretnének csatlakozni a rendszerhez. A regisztrációra és annak keretében a gépigények leadására elektronikus úton, a MOHU MOL által biztosított partnerportálján van lehetőség. A regisztráció menetéről és a határidőkről a www.mohu.hu  weboldalon olvasható részletes információ.

Az alábbi jelöléseket kell tehát keresned 2024. január 1. után a 0,1-3 liter közötti kiszerelésű ásványvizes, üdítős, sörös, boros és szeszesital csomagolásokon, legyenek azok műanyag, üveg,  vagy fém anyagból:

Az egyutas és a többutas italcsomagolás jelölése, forrás: MOHU

Forrás: https://www.mohu.hu/media/hirek/2024-januar-1-tol-uj-italcsomagolas-visszavaltasi-rendszer-lesz-magyarorszagon.html

Az ökomenedzser iroda címe: Debrecen MJV Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztály, 4024 Debrecen, Piac utca 20. 211. szoba
Ökomenedzserek: Tornainé Kicsák Edit, Ulveczki Csaba
E-mail: hungairy@ph.debrecen.hu
Telefon: 06 52 511 408


HU V Az Eur¢pai Uni¢ t†rsfinansz°roz†s†va_POSU:\palfi.zsuzsa\02_LIFE_Megvalósítás\2020\E akció\Kommunikációs eszköztár\hungairylogo.png
A HungAIRy LIFE integrált projekt 2019-ben indult 10 településen, köztük Debrecenben, amelynek fókuszában az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldása; a levegőminőség javítása áll. Ezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával valósítják meg a projektben részt vevő partnerek. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ezen célok mentén olyan zöld felületeket alakít ki, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy tisztább legyen a levegő.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!