Nőnapi hagymások bűvöletében - Future of Debrecen

Nőnapi hagymások bűvöletében

Naturinda

Március 8. az év egyik legfontosabb dátuma a férfiak számára, hiszen Nőnap alkalmával szeretett társunkat, édesanyánkat, nagymamánkat és női ismerőseiket ajándékozzuk meg valamilyen ajándékkal, legfőképp egy szál vagy egy cserepes virággal. Napjainkban már az áruházláncokban megannyi növény közül lehet választani, így egyre jobban hátérbe szorulnak a virágboltok, melyek számára kiemelt fontosággal bír ez a naptári nap. A hagyományos vörös rózsa mellett, tulipánokat és ekkora nyílasztott, hajtatott hagymás növényeket tudjuk főként megvásárolni ebben az időszakban. Természetesen egy növénnyel mindig megörvendeztetjük a hölgyeket, legyen az virágzó dísznövény vagy akár egy beltéri levéldísznövény. Utóbbi években egyre jobban fellendült a cserepes növények iránti igény, gyakrabban látok az utcán férfiakat egy-egy cserepes jácinttal, nárcisszal, tulipánnal, mintsem a szálas változattokkal (szálas tulipán, szálas rózsa).

A Nőnap története

Mindig is egy szál virág ajándékozásáról szólt a nőnap?

Ha a történelembe egy kicsit beleássuk magunkat, a következőket találjuk:

1857. március nyolcadikán Amerikában közel negyvenezer munkásnő tüntetett a rossz munkakörülmények miatt, többekközött a 12 órás munkanap és az alacsony bérek miatt. Rá  ötven évvel később ezen a napon ugyancsak New Yorkban a Triangle Shirtwaist Factory női alkalmazottjai kezdeményeztek sztrájkot az elviselhetetlen munkakörülmények miatt és  sztrájkjukhoz csatlakozott a város valamennyi ruhagyári munkása (valamennyi  nő). A 20. század elején ugyanebben a gyárban tűz ütött ki. Összesen 146 munkás, ebből 128 nő vesztetett életét és esett áldozatául a tűznek a lezárt vészkijáratok és ajtók miatt. A történelem során a nők jogaiért és a túlzott társadalmi elnyomások hatására, valamint az előbb említett megmozdulások miatt kinyílvánítottak egy Nemzetközileg elfogadott napot, amely a Nők jogait erősítik és védik.

Hazánkban először 1914-ben ünnepelték a nők napját.

Virágzó Hagymások

A hagymás növények tágas csoportját könnyű összetéveszteni, összekavarni. 

De mi is az a hagyma?

Maga a hagyma az egy raktározó szerv, ahol a növény tápanyagokat képes raktározni, felhalmozni , ezáltal tudják a számokra ínséges időszakot, a telet átvészelni. A valódi hagymás növények közé tartozik a tulipán, a jácint és a nárcisz. A másik két csoport a hagymagumós növény (dália, sáfrány) és a rizómás (nőszirom) csoport. A valódi hagymás növényeket ősszel kell elültetnünk  szabadföldbe, mert számukra kell egy hideg periódus  (ez lesz a tél), ahol a hagymán belül különböző folyamatok játszódnak le. Ez a hideg (tél) periódus eredményezi a növény későbbi virágzását. Természetesen ezek a folyamatok már mesterségesen irányíthatók különböző gázok hatására hatalmas tárolókban ömlesztve, rövidebb időtartam alatt lejátszódnak ezek a folyamatok, a talaj érintkezése nélkül. 

A virágzó cserepes hagymás növények esetében megfigyelhető, hogy laza szerkezetű tőzeges talajba vannak ültetve, nevelve a növények. Ez az öntözésnél lehet számunkra segítség, hiszen ha megemeljük a növényt és meglehetősen könnyűnek találjuk, akkor szobahőmérsékletű, lehetőleg állott, vízzel alulról szivassuk fel kb. 20-25 perces ázatással őket.  

A nárcisz egy igen illatos és közismert hagymás növény, amelyet kedvelnek a kertbarátok is, mivel rengeteg fajtája van. Leggyakoribb a sárga változatok, de előfordul fehér vagy a sárgás-fehér színváltozatban is. A krémfehér teltvirágú fajták intenzívebb illatfelhővel rendelkeznek. Kiválóan alkalmas vágott virágnak és a váza tartóssága kb. 2 hét. Mint minden növény esetében itt is igaz, hogy a bimbós változatok tovább fognak nyílni. Hűvös, világos helyen kell tartani ez is segít a hosszabb virágzásban. A plusz amit a hagymás cserepes növény nyújt a szálással szemben, hogy elvirágzást követően idővel a kert egy részébe ki tudod ültetni és várni a következő évi virágzást. Ültetésnél közvetlenül a hagyma ne érintkezzen trágyával. Nagyjából az ültetési táv 10-15 cm legyen. Esetleges fagyvédelemről is érdemes gondoskodni 5-10 cm vastagon kell takarni akár lombbal vagy fenyőkéreggel a talajt. 

A jácint egy rendkívül mutatós és illatos virágzó hagymás növényünk. Sokak számára már túl illatos is, amely egy kisebb teret könnyen és hamar beterít intenzív illatával. A lilás, fehéres színváltozatok és azok árnyalatai  kedveltek a vásárlók körében. Kistermetű, húsos levelei között a virágzati száron találhatóak meg a harangszerű virágai. A jácint hagymája rettentően mérgező, ezért ültetésüknél körültekintően kell eljárni!

A jácint ellensége az árnyék, így bármely napos helyre ültethető, de a szűrt fényt is tűri. A túlságosan kötött és nedves talajokat nem kedveli, ezekben a hagyma károsodhat. Ültetéskor kesztyűben dolgozzunk! 10 -15 cm mélyen kell elültetni a hagymákat. A cserepes változatok igen korán elnyílnak, de pár praktikával meghosszabbíthatjuk ezek élettartamát, melyek a következők: Kerüljük a meleg, tűző napot és a helyváltoztatást. Ezek mind mind hátrányosan érintik a növény virágzás dinamikáját. Fontos, hogy a jácint földje mindig legyen nyírkos. Elnyílást követően ugyanúgy, mint a nárciszt nyugodtan ültessük ki a kertünkbe. Hajtatása egyszerű.

A tulipán a Nőnapi aduász, így is hívhatnánk ezt a csodálatos virágzó növényt, amely egyszerűségével, letisztultságával örvendezteti meg tulajdonosát. Hajtatva gyakran találkozunk a cserepes változatokkal. Többnyire egy cserépben több hagymát találunk, így még szebb a látvány.

Számomra különösen tetszenek a cserepes törpe változatok, amelyek elég hektikus körülményeket is kibírnak. A sziromlevelek elnyílását követően várjuk meg amíg a lombozat elsárgul, majd csak ezt követően vágjuk vissza a növény szárát. Ha ez is elszáradt bátran kiültethetjük őket szabadföldbe. A vágott tulipánok vázatartóssága közepesnek mondható. Különlegessége, hogy a tulipánhagyma úgynevezett fiókhagymákat képez, amely a hagyma mellett közvetlenül található meg. Így kétévente érdemes kivenni a hagymát a talajból és szétválasztani a fiókhagymáktól. Egy év alatt a fiókhagymák visszaültetve megerősödnek és virágot képeznek. Ez egyben egy szaporítási formája a tulipánoknak szabadföldi kivitelben. A hagymákat nyáron felszedést követően érdemes hűvös, fénymentes helyen tárolni, ahol a levegő kicsit mozog, majd szeptember végén, október elején kell elültetni egy új ültetési helyre.

Boldog Nőnapot a Hölgyeknek! 😊

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!