Szalonkák Debrecenben - Future of Debrecen

Szalonkák Debrecenben

Madaras Máté

Tél végén, a tavasz közeledtével egyre több madárfajt láthatunk Debrecenben is. Mind a Nagyerdőn, mind a város zöld területein hangosan énekelnek a fekete rigók, az erdei pintyek, trilláznak a zöldikék, és mi csodálhatjuk a zengő madárdalokat, s egy kis szerencsével pedig erdei szalonkákat is megpillanthatunk. Rendszeres fészkelő Debrecenben, vonuláskor pedig akár a belvárosban is látható, én legutóbb a Jerikó utca felett láttam egy átrepülő egyedet.

Az erdei szalonka egy a lilealkatúakhoz tartozó vízimadár, de a csoport többi tagjával ellentétben élőhelyeit a nedves talajú, sűrű erdők jelentik. Hazánkban kisszámú fészkelő, pontos állománya rejtett életmódja miatt nem ismert. Megfigyelők adataiból tudható, hogy korábban több helyen volt látható, állománya minden bizonnyal csökken nálunk. Az Európai Unió területén végzett állományfelmérések alapján a kontinensen állománya mindenképpen csökkenő.

Vonuló faj, és a vonulási időszakában lehet a legkönnyebben észrevenni: novemberben és márciusban az alkonyati órákban. A telet Európa déli részén töltik. Tökéletes terepmintájú tollazata jól elrejti, s megfigyelését tovább nehezíti, hogy főként éjszaka mozog. Galamb méretű, hosszú csőrű madár, nagy fekete szemeivel a sötétben is jól lát.

A talajon költ, avarral bélelt talajmélyedésbe rakja 4 tojását, a kotlási idő majdnem egy hónap, a kikelő fiókák fészekhagyók, azonnal követik anyjukat. A hím nem vesz részt az utódnevelésben. Az apró szalonkák szintén kiváló rejtőszínezettel bírnak, és ha ragadozó közeleg, mozdulatlanná dermednek. Ha szükséges, a tojó a lábán hordozva odébb viszi őket, ez egyedülálló a hazai madárvilágban.

Fő tápláléka a földigiliszta, de más, talajban élő férget és rovart is elfogyaszt. Hosszú csőrével szondázza a földet: csőre vége külön mozgatható és nyitható, teljes felületén érzékeny receptorok vannak, melyek a talajban keletkező kisebb rezgéseket is érzékelik.

Szerencsére az erdei szalonka jelenleg állandó jelleggel nem vadászható faj Magyarországon, vadászidénye sincs. Korábban rendszeresen lőtték a tavasszal nászrepülő egyedeket, az ,,erdő királynőjét”. Sajnos tudományos mintagyűjtés és monitoring címszó alatt viszont a programba bekapcsolódó vadászok elejthetik az erdei szalonkákat, pedig kárt semmiben nem okoznak, húsuk nem hasznosítható, nincs túlszaporodva, egyszerűen csak elejtésének sajátos hangulata és hagyományai vannak, és ez egyeseknek elég ok az értelmetlen pusztításhoz. Az ember mellett másik nagy ellensége a vaddisznó, mely a talajon lévő tojásokat pusztítja.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!