Tegyél te is a lakás tiszta levegőjéért! - Future of Debrecen

Tegyél te is a lakás tiszta levegőjéért!

Korábbi cikkünkben írtunk a „sick building” (beteg épület) szindrómáról, most pedig megismerheted , hogyan tehetsz a szindróma bosszantó tünetei ellen néhány környezetbarát megoldással. 

Időnk jelentős részét (80-90%) beltéri környezetben töltjük, így a beltéri levegő minőségének javítása kulcsfontosságú. Az alábbi ajánlásaink a leghatékonyabb eszközök a beltéri levegőminőség javítása szempontjából.

Ajánlások beltéri levegőminőség hatékony javítására

Szellőztetés

Nem elegendő csupán a növényeinkre hagyatkozni, ha friss levegőre van szükségünk, hiszen fejenként legalább 6-7 liter/másodperc friss levegő szükséges bent tartózkodásunk idején egy lakásban az egészséges mennyiségű frisslevegő biztosításához. Ennek leghatékonyabb módja az intenzív szellőztetés. Intenzív szellőztetéskor a fűtést, ki kell kapcsolni, és az ablakszárnyakat teljesen nyitott állapotba hozva 5-20 perces szellőztetést tartani. Amennyiben az időjárás megfelelő, érdemes huzamosabb ideig szellőztetni.

Páraelszívó

Főzésnél mindig használjunk páraelszívót, vagy folyamatosan szellőztessünk, ugyanis az olajpára, vízgőz, az esetleges odaégett ételekből származó korom és egyéb vegyületek is a benti levegőbe jutnak. FIGYELEM! A nyílt égésterű kazánok működése közben ne használjunk páraelszívót, mert lecsökken a beltéri nyomás és a kéményből visszaáramlanak az égésgázok. Fontos a szén-monoxidjelző beszerelése.

Teregetés

Míg a túl alacsony páratartalom szem-, bőr-, és torokszárazságot okoz, addig a túl magas páratartalom a penész kialakulásának kedvez és a poratkák elszaporodásához is hozzájárul. Igyekezzünk ezért lehetőségeinkhez mérten kint teregetni, vagy szárítógépet használni.

Ózon a lakásban

Ne használjunk ózont termelő berendezéseket (pl. egyes légtisztító berendezések, ózongenerátoros fertőtlenítő berendezéseket).  Az ózon bár fertőtlenítő hatású, de egészségünkre káros hatással bír. 

Rendezzük be a lakást minél több szobanövénnyel

Minden növény rendelkezik természetes levegőtisztító tulajdonsággal, levelükön megtapad a por, a szén-dioxidot be-az oxigént pedig kibocsátják, a szerves szennyezőanyagok egy részét eltávolítják,  párásítanak, csökkentik a stresszt, jó közérzetet okoznak, ezáltal pedig javítják a koncentrációs képességünket is.

A NASA  mindig újabb és újabb használható levegőszűrő megoldásokat keresett, [1] ezért laboratóriumi körülmények között vizsgálta a növények levegőtisztításban való alkalmazásának lehetőségeit.

A kísérletben azt figyelték meg, hogy milyen hatékonysággal szűrik ki a leghétköznapibb, kevés törődést igénylő szobanövények a különböző szennyezőanyagokat a levegőből. Három szennyezőanyagot vizsgáltak, melyek karcinogén, vagyis rákkeltő hatásúak, ezek a formaldehid, benzol és triklór-etilén.

A kísérleteket kontrollált, külvilágtól elzárt körülmények között végezték, ahol a légcsere ki volt zárva. Egyes esetekben a vizsgált illékony szerves légszennyező anyagok 80-90%-át is eltávolították a növények 24 óra leforgása alatt.

A NASA kutatásban nem egzotikus növényeket akartak vizsgálni, hanem bárki által birtokolható fajokat. 

Az eredmény magáért beszél, laboratóriumi körülmények között igazán jelentős légtisztító hatást mutatnak egyes szobanövények. 

Fontos megjegyeznünk, hogy a növények bár laboratóriumi zártkamrás körülmények között hatékonyan szűrik a légszennyező anyagokat, egy lakásban vagy házban nem helyettesíthetik a szellőztetést, mely a beltéri levegő tisztán tartásának leghatékonyabb módja.

TOP3 légtisztító szobanövény:

A dobogós helyezéseket az illékony szerves légszennyező anyagok eltávolításának képessége és a növény gondozási igényeinek figyelembevételével alakítottuk ki.

1. helyezett: Szobai tigrislevél, közismert nevén anyósnyelv:

(Forrás: www.freepik.com)

Az anyósnyelvnek, amennyire udvariatlan a megnevezése, annyira tiszteletreméltó hatalmas túlélőképessége. Szinte lehetetlen elpusztítani, igazi kezdő szobanövénytulajdonosoknak ajánljuk, akik most váltanának kaktuszról. Hatalmas levelei vannak, amelyek felületén hatékonyan megköti a kisméretű aeroszol részecskéket és eltávolítja a levegőből egyes illékony szerves anyagokat.

FIGYELEM: Háziállatoknál fogyasztása hányást, hasmenést okozhat!

2.helyezett: Borostyán

(Forrás: www.freepik.com)

Ő Bear Grylls növény változata. Kalandor, megmászik minden kerítést, fát, szárazság és portűrő, kevés gondozást igényel. Szobanövényként és kerítéselemként is jól helytáll. A Debreceni Egyetem Kassai úti Campusán borostyánnal borították a megújult kerítést.

FIGYELEM: Háziállatoknál fogyasztása izomgyengeséget, nyáladzást okozhat!

3. helyezett: Tarka sárkányfa

(Forrás: https://www.edenkert.hu/szobanoveny/leveldiszek-l-xl-meret/tarka-sarkanyfa-dracaena-marginata/4244/)

A tarka sárkányfa levélfelületéhez viszonyítva nagy mennyiségű illékony szerves légszennyező anyagot képes eltávolítani a levegőből, hasonlóan a másik két dobogós helyezetthez, azonban némileg több gondozást igényelhet azoknál. Igényli a sok fényt, de nem szereti a közvetlen napfényt. Nem kedveli a túlságosan száraz levegőt sem. A kifejlett példányok akár 1,5m magasra is megnőhetnek. A felsorolt tulajdonságain kívül viszonylag egyszerűen gondozható szobanövény, melynek ráadásul szaporítása is könnyedén megoldható törzsdarabokkal, fej-vagy szárdugványokkal.

FIGYELEM: Háziállatoknál fogyasztása mérgezést okozhat! Tünetek lehetnek: kitágult pupillák, a túlzott nyálképzés, letargia, egyensúlyhiány, étvágytalanság, hányás, hasmenés.

Elmondhatjuk, hogy a nagy levelű növények általában hatékonyabban tisztítják a levegőt, mint a kisebb levéllel rendelkezők. Minél több növényünk van, annál eredményesebb a beltéri levegőre gyakorolt hatásuk.

Nem elég 3 féle növény, be szeretnéd ültetni a lakást mennyezetig? Legnagyobb örömmel segítünk véghezvinni ezt a csodás tervet. Olvasd szeretettel az Ökomenedzser TOP13 levegőtisztító növény listáját:

 1. Anyósnyelv
 2. Borostyán
 3. Tarka sárkányfa
 4. Vitorlavirág
 5. Aranypálma (Areca Palm)
 6. Illatos sárkányfa
 7. Sávos dracéna
 8. Filodendron
 9. Hegyescsúcsú futóka
 10. Zöldike
 11. Rákvirág
 12. Aloe vera
 13. Kislevelű fikusz

Ha a kezdeti 1-2 növénynek nincs is jelentős hatása a beltéri levegő minőségére, még nagyon szerethetjük őket és jó hatással lehetnek hangulatunkra és a mentális egészségünkre nézve. Amellett, hogy a leghatékonyabb módszerekkel vigyázol a beltéri jó levegőminőségre, hogy elkerüld a beteg épület szindrómát, helyezz el minél több növényt a lakásban, munkahelyen, ahol időd nagy részét töltöd.

[1]  W. P. B.C. , . J. M. Anne és B. M. Keith , INTERIOR LANDSCAPE PLANTS FOR INDOOR AIR POLLUTION ABATEMENT, Stennis Space Center: National Aeronautics and Space Administration, 1989. 

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Bővebb információkért keresse a debreceni Ökomenedzser Irodát:

Az iroda címe: Debrecen MJV Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztály, 4024 Debrecen, Piac utca 20. 96. sz. iroda Ügyfélfogadás: szerda: 9.00 – 12.00; csütörtök: 13.00 – 17.00Ökomenedzser: Fülöp Ferenc Krisztián, Nagy KatalinE-mail: hungairy@ph.debrecen.huTelefon: 06 52 511-583
U:\palfi.zsuzsa\02_LIFE_Megvalósítás\2020\E akció\Kommunikációs eszköztár\life.jpgU:\palfi.zsuzsa\02_LIFE_Megvalósítás\2020\E akció\Kommunikációs eszköztár\hungairylogo.pngA HUNGAIRY LIFE IP (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.A HungAIRy LIFE integrált projekt 2019-ben indult 10 településen, köztük Debrecenben, amelynek fókuszában az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldása; a levegőminőség javítása áll. Ezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával valósítják meg a projektben részt vevő partnerek. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ezen célok mentén olyan zöld felületeket alakít ki, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy tisztább legyen a levegő.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!