Zöld Város program - Future of Debrecen

Zöld Város program

A zöldterületeknek kiemelt szerepe van a városi vérkeringésben, hiszen ezen területek segítik elő a szennyező anyagok tisztulását. A Zöld Város program keretében 10 városrész újul meg Debrecenben, melyből 9 lakótelepi környezet. A zöldterületek:

  • oxigént termelnek és szén-dioxidot kötnek meg, így csökken a globális felmelegedéshez és az abból fakadó klímaváltozáshoz való hozzájárulás,
  • tisztítják a levegőt a különböző szennyező anyagok megkötésével,
  • javítják a talajok vízgazdálkodását és megakadályozzák a talajromlást,
  • javítják a mikroklímát,
  • csökkenthetik a zajszennyezés mértékét,
  • esztétikai szerepe is jelentős.

Miért jó számunkra a Zöld Város program?

Debrecen összes városrészében megújulnak a zöldterületek -fákat, cserjéket ültetnek, rehabilitálják a meglévő növényzetet-, mindezeken túl olyan felújításon esnek át, amely még vonzóbbá teszi a közösségi használatot -játszóterek építése és felújítása, kondiparkok telepítése, sportpályák megújítása, elhasználódott padok lecserélése, kerékpártárolók kihelyezése, közbiztonságot biztosító kamerarendszer telepítése és a közvilágítás megújítása által-.

A felújított területek olyan szabadidős találkozási pontokat teremtenek, amelynek köszönhetően szebb, otthonosabb és egészségesebb környezetben élhetjük mindennapjainkat.

Birtokba véve:

Befejeződött a Petőfi tér átalakítása!

Elkészült a Zöld Város Program keretében a Petőfi tér felújítása. A park sokkal természetközelibb és biztonságosabb is lett a debreceni lakosok számára. A beruházásnak köszönhetően 3000 négyzetméteren ültettek cserjéket, évelő növényeket, valamint 85 darab fát. Az utcabútorokat is cserélték, padokat, kerékpártárolókat és hulladéktárolókat helyeztek ki, valamint rekonstruálták a 73 évvel ezelőtt felavatott Petőfi-szobrot is. A természetközeli park kialakítása mellett fontos volt, hogy a gyerekeknek is kedvezzenek, ezért épült egy 750 négyzetméteres játszótér is, ahol az elültetett fák árnyékot adnak majd a meleg napokon. A közbiztonság javítása érdekében a téren 14 nagy felbontású, extrém időjárási körülmények között is működő, képfeldolgozó intelligenciával ellátott közbiztonsági kamerát is elhelyeztek.

Debrecen szíve – Belváros

A belváros színkavalkádját több ezer virágzó és örökzöld cserje, megnövekedett gyepfelület fokozza. Az újonnan telepített fák pedig a legmelegebb napokon is hűsítő árnyékot biztosítanak, mindemellett több ivókutat is kihelyeztek, ahol feltöltheted a kulacsodat. A játszóterek felújított és újonnan kihelyezett játszóeszközökkel csalnak mosolyt a gyerekek arcára. Számos új hulladékgyűjtővel ügyelhetünk közösen a tisztaságra, a biztonságot pedig az új közbiztonsági kamerák felügyelik. Ha esti sétára indulnál, mindenképp ejtsd útba a Dósa nádor teret, hogy megcsodálhasd az egyedi közvilágítás fényeit. Nappal pedig ne felejtsd el meglátogatni a megújult virágpiacot sem. A belvárost bátran megközelítheted kerékpárral, hiszen a régiek mellett új kerékpártárolók és kerékpártámaszok kerültek kihelyezésre.

Ahová jó hazatérni – Libakert

Ha a Libakertbe hazatérve munka vagy suli után frissítő mozgásra vágynál, a felújított sportpályákkal kezdd! A kicsik számára új játszótéri elemeket telepítettek és a régiek egy részét is felújították. Ha csak piknikeznél vagy sziesztáznál, ezt a megújult és kibővített zöldfelületek ölelésében vagy padok és más parki eszközök használata által teheted meg. Parkolókat újítottak fel és bővítettek, de bátran érkezhetsz biciklivel, hiszen kerékpártámaszokat is kihelyeztek. A közbiztonságra új kamerák ügyelnek. A tisztaság megőrzését hulladékgyűjtők segítik. A fényt az éjszakában megújult közvilágítási rendszer biztosítja.

A gondoskodó Sestakert

A felújított fűfelületet megcsodálva sétálhatsz az ültetett fák és az évelők, cserjék levelének halk rezgését hallgatva tavasszal kezdődően. Az akadálymentes sétáról a gyalogos rámpa gondoskodik. A kerékpárral érkezők az új kerékpártárolókat használhatják. A parkok biztonságára térfigyelő kamerák ügyelnek. Gyerekekkel érdemes a felújított játszóteret kipróbálni, de a felújított sportpályát és az új kondipark eszközeit is érdemes letesztelni a mozgás adta feltöltődés érdekében. A sportolást követően pihenj meg a kihelyezett új padokon, vagy ha csak megszomjaztál töltsd fel a kulacsod a telepített ivókútnál. Az esti fényeket új lámpaoszlopok biztosítják. Az új hulladékgyűjtők használatával pedig együtt gondoskodhatunk a terület tisztántartásáról.

Toronymagasan kiemelkedő – Dobozi kert

Ha gyalog vagy kerékpárral jársz a dobozi kertben észreveheted, hogy a meglévő fákon elvégezték a szükséges ápolási munkákat és új fák ültetésével megfiatalodtak a zöldterületek. Ahogy haladsz, megcsodálhatod a friss füvesítés élénkzöld színeit, a cserjék és évelő növények szín- és illatkavalkádját. Ha bringával érkezel lelakatolhatod azt az új kerékpártárolók egyikénél. Próbáld ki egy kosár vagy focimeccsre a felújított sportpályát! De a kondipark eszközei is számos alternatívát nyújtanak a tested átmozgatására. Ha inkább mentális sportra vágysz, hívd ki egy meccsre egy családtagod vagy barátod az új sakkasztaloknál! Ha van kutyusod és inkább az ő energiáit kötnéd le, ne hagyd ki a kutyafuttatót. A gyermekednek adj néhány lopott percet arra, hogy felfedezze a megújult játszótereket. A tűző napfénytől a felújított pergola óv, a biztonságodra térfigyelő kamera ügyel, a tisztaságról pedig az új hulladékgyűjtők használatával együtt gondoskodhatunk.

Ahol egy zöld közösséghez tartozhatsz – Vénkert

Igazán különleges találkozási pontok létesültek a Vénkertben. Megújult járdákon, új parki sétányokon sétálhatsz, az új ültetésű fák árnyékában, az új cserjék és évelők között megbúvó madarak dalát hallgatva. Láthatod Debrecen első városi közösségi kertjének működését, ahol a helybéli lakosok parcellájukon megtermelhetik maguknak a zöldséget vagy gyümölcsöt. Tovább haladva a KRESZ-pályához érsz, ahol minden gyerek megtanulhatja a KRESZ alapjait, ha nem tereli el a figyelmüket a megújult játszóterekről hallatszódó vidám zsivaj. Ha kerékpárral érkezel, bátran használd az új kerékpártárolókat. A biztonságról a térfigyelő kamerák gondoskodnak. Ha aktívan töltenéd el a szabadidőd, próbáld ki a sportpályát, pingpongasztalt vagy az új kondiparkot. Ha megszomjaznál 3 új ivókút is a rendelkezésedre áll. Azonban, ha mentális kihívásra vágysz, szerezz sikerélményt a sakkasztalnál egy meccs keretében. De ha csak élveznéd a jó időt, olvass egy könyvet az új padok valamelyikén, vagy társasozz a szabadtéri asztalokat használva. A korszerűsített kirakodó vásár igazi találkozási pontként szolgál, amely helyszínt az emberi kapcsolatok tölthetnek fel történetekkel. Az új hulladéktárolókkal még kényelmesebben tehetünk a tisztaság megőrzéséért.

Szívem csücske városrész – Sóház

Füvesítés, faültetés, cserje és évelő növény ültetése tette még szebbé, otthonosabbá és egészségesebbé a sóházi városrészt. A fejlesztés 16 ezer négyzetmétert érintett, ebből 11 ezer négyzetméternyi zöldterület újult meg. Füvesítéssel, cserjetelepítéssel, 48 új fának az ültetésével igyekeztünk zöldebbé tenni ezt a városrészt. Azonban nem csak a fák lombozata, hanem árnyékot adó pergola is hűsebb mikroklímát teremt. Az aktív sportokat a megújuló sportpálya és a kondipark biztosítja. A kitaposott ösvények helyett új gyalogos járdákon sétálhatunk. Új padok, asztalok új találkozási pontokként szolgálva segítik az idő minőségi eltöltését a szabadban. Az új hulladékgyűjtők a tiszta környezet megőrzését segítik elő, hogy együtt tudjuk megóvni azt. Az új kerékpártámaszok a kerékpárral közlekedők életét könnyítik meg. A közbiztonságot térfigyelőkamerák és új lámpák is biztosítják a területen.

Ahol otthon érezheted magad – Tócóvölgy

Csodálatos zöld élményben lesz részed, ha meglátogatod a megújult Tócóvölgyet.
Javításra kerültek a járdák, új utcabútorokat kaptak a sétányok és több, mint 3 hektárnyi zöldfelület került felújításra. A csodálatos zöld környezetben talán kedvünk támad mozogni is egy kicsit. Ehhez a kicsiknek a játszótér, a nagyobbaknak a kondipark ad lehetőséget. A területen tíz lakótömb játszótere újult meg és bővítették azt 37 új játékelemmel. Igazi kikapcsolódást szolgáló terek létesültek. A kondipark mellé telepítettünk öntözőrendszert, a belső tömbökbe vízkiállásokat, valamint 1200 m2-en cserjéket és 144 fát is ültettünk, hogy növeljük a zöld területeinket. Most már a közös feladatunk ezeket a növényeket óvni. A futás szerelmeseinek is kedveztünk, a Tócóvölgyben egy 600 méteres futópályát is kialakítottunk. Az infrastuktúra is folyamatosan fejlődik, a parkolók bővítése mellett épül az óvoda és tervezzük a bölcsödét is.

Kalandra hív az Újkert

Befejeződött az Újkert felújítása. Egy új és négy felújított játszótér korszerű, jó minőségű gumiburkolattal került kialakításra, új és felújított elemeken is játszhatnak a gyerekek. Mintegy 117 ezer m2-en újul meg a városrész. 9 sportpálya és egy kutyafuttató, illetve a családok kisebb tagjait egy KRESZ-pálya fogja kicsalogatni a szabadba. Szép, gondozott zöldterületek, évelők, cserjék, új fák, a meglévő fűfelületek felújítása, új gyepesítések fokozzák majd a városrész szépségét. A tisztaságról az új hulladékgyűjtők gondoskodnak, ezen felül lépcső- és járdajavítás, köztéri kamerák kihelyezése, közösségi terek kialakítása is megtörtént. A pihenést felújított és új padok szolgálják. Az autóval közlekedők számára pedig parkolókat újítanak fel.

Befejeződött a Zöld Város Program a Tócóskertben!

A projekt 2021 novemberében indult, célja pedig a tócóskertben élő 17 ezer ember debreceni életét teszi kényelmesebbé, szerethetőbbé. A program 10 hektárnyi területet érintett, a zöldterületek minőségi fejlesztése során 140 fa, 4000 cserje és 3000 évelő növény lett elültetve. A zöldterületek mellett fontos volt a közlekedés fejlesztése is, létrehoztak egy 89 férőhelyes parkolót a Kishegyesi út és a Derék utca környékén, továbbá járdát és új gyalogátkelőhelyet alakítottak ki a Derék utca és a Vincellér utca kereszteződésében. A Holló László sétány teljes hosszában megújult, új térburkolatot kapott, új padok és egy rendezvényhelyszín is szolgálja itt a tócóskertieket. A zöldterületek átalakítása és a közlekedésfejlesztés mellett kiemelt szerepet kaptak a kényelmi és szabadidős célú fejlesztések is. Számos játszótér újult meg és egy KRESZ-pályával kiegészített játszótér is épült, továbbá egy kondipark is helyet kapott a Tócóskertben. A lakótelepeken különösen fontos szerepet kap egy, az állatok mozgásigényének kielégítésére szolgáló helyszín biztosítása, így új kutyafuttatót is kialakítottak a kiskedvencek nagy örömére.  

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!