Zöld Város program - Future of Debrecen

Zöld Város program

A zöldterületeknek kiemelt szerepe van a városi vérkeringésben, hiszen ezen területek segítik elő a szennyező anyagok tisztulását. A Zöld Város program keretében 10 városrész újul meg Debrecenben, melyből 9 lakótelepi környezet. A zöldterületek:

  • oxigént termelnek és szén-dioxidot kötnek meg, így csökken a globális felmelegedéshez és az abból fakadó klímaváltozáshoz való hozzájárulás,
  • tisztítják a levegőt a különböző szennyező anyagok megkötésével,
  • javítják a talajok vízgazdálkodását és megakadályozzák a talajromlást,
  • javítják a mikroklímát,
  • csökkenthetik a zajszennyezés mértékét,
  • esztétikai szerepe is jelentős.

Miért jó számunkra a Zöld Város program?

Debrecen összes városrészében megújulnak a zöldterületek -fákat, cserjéket ültetnek, rehabilitálják a meglévő növényzetet-, mindezeken túl olyan felújításon esnek át, amely még vonzóbbá teszi a közösségi használatot -játszóterek építése és felújítása, kondiparkok telepítése, sportpályák megújítása, elhasználódott padok lecserélése, kerékpártárolók kihelyezése, közbiztonságot biztosító kamerarendszer telepítése és a közvilágítás megújítása által-.

A felújított területek olyan szabadidős találkozási pontokat teremtenek, amelynek köszönhetően szebb, otthonosabb és egészségesebb környezetben élhetjük mindennapjainkat.

Birtokba véve:

Debrecen szíve – Belváros

A belváros színkavalkádját több ezer virágzó és örökzöld cserje, megnövekedett gyepfelület fokozza. Az újonnan telepített fák pedig a legmelegebb napokon is hűsítő árnyékot biztosítanak, mindemellett több ivókutat is kihelyeztek, ahol feltöltheted a kulacsodat. A játszóterek felújított és újonnan kihelyezett játszóeszközökkel csalnak mosolyt a gyerekek arcára. Számos új hulladékgyűjtővel ügyelhetünk közösen a tisztaságra, a biztonságot pedig az új közbiztonsági kamerák felügyelik. Ha esti sétára indulnál, mindenképp ejtsd útba a Dósa nádor teret, hogy megcsodálhasd az egyedi közvilágítás fényeit. Nappal pedig ne felejtsd el meglátogatni a megújult virágpiacot sem. A belvárost bátran megközelítheted kerékpárral, hiszen a régiek mellett új kerékpártárolók és kerékpártámaszok kerültek kihelyezésre.

Ahová jó hazatérni – Libakert

Ha a Libakertbe hazatérve munka vagy suli után frissítő mozgásra vágynál, a felújított sportpályákkal vagy az új kondiparkkal kezdd! A kicsik számára új játszótéri elemeket telepítettek és a régiek egy részét is felújították. Ha csak piknikeznél vagy sziesztáznál, ezt a megújult és kibővített zöldfelületek ölelésében vagy padok és más parki eszközök használata által teheted meg. Parkolókat újítottak fel és bővítettek, de bátran érkezhetsz biciklivel, hiszen kerékpártámaszokat is kihelyeztek. A közbiztonságra új kamerák ügyelnek. A tisztaság megőrzését hulladékgyűjtők segítik. A fényt az éjszakában megújult közvilágítási rendszer biztosítja.

A gondoskodó Sestakert

A felújított fűfelületet megcsodálva sétálhatsz az ültetett fák és az évelők, cserjék levelének halk rezgését hallgatva tavasszal kezdődően. Az akadálymentes sétáról a gyalogos rámpa gondoskodik. A kerékpárral érkezők az új kerékpártárolókat használhatják, közben a biciklijükre a biztonsági kamera ügyel. Gyerekekkel érdemes a felújított játszóteret kipróbálni, de a felújított sportpályát és az új kondipark eszközeit is érdemes letesztelni a mozgás adta feltöltődés érdekében. A sportolást követően pihenj meg a kihelyezett új padokon, vagy ha csak megszomjaztál töltsd fel a kulacsod a telepített ivókútnál. Az esti fényeket új lámpaoszlopok biztosítják. Az új hulladékgyűjtők használatával pedig együtt gondoskodhatunk a terület tisztántartásáról.

Toronymagasan kiemelkedő – Dobozi kert

Ha gyalog vagy kerékpárral jársz a dobozi kertben észreveheted, hogy a meglévő fákon elvégezték a szükséges ápolási munkákat és új fák ültetésével megfiatalodtak a zöldterületek. Ahogy haladsz, megcsodálhatod a friss füvesítés élénkzöld színeit, a cserjék és évelő növények szín- és illatkavalkádját. Ha bringával érkezel lelakatolhatod azt az új kerékpártárolók egyikénél. Próbáld ki egy kosár vagy focimeccsre a felújított sportpályát! De a kondipark eszközei is számos alternatívát nyújtanak a tested átmozgatására. Ha inkább mentális sportra vágysz, hívd ki egy meccsre egy családtagod vagy barátod az új sakkasztaloknál! Ha van kutyusod és inkább az ő energiáit kötnéd le, ne hagyd ki a kutyafuttatót. A gyermekednek adj néhány lopott percet arra, hogy felfedezze a megújult játszótereket. A tűző napfénytől a felújított pergola óv, a biztonságodra térfigyelő kamera ügyel, a tisztaságról pedig az új hulladékgyűjtők használatával együtt gondoskodhatunk.

Ahol egy zöld közösséghez tartozhatsz – Vénkert

Igazán különleges találkozási pontok létesültek a Vénkertben. Megújult járdákon, új parki sétányokon sétálhatsz, az új ültetésű fák árnyékában, az új cserjék és évelők között megbúvó madarak dalát hallgatva. Láthatod Debrecen első városi közösségi kertjének működését, ahol a helybéli lakosok parcellájukon megtermelhetik maguknak a zöldséget vagy gyümölcsöt. Tovább haladva a KRESZ-pályához érsz, ahol minden gyerek megtanulhatja a KRESZ alapjait, ha nem tereli el a figyelmüket a megújult játszóterekről hallatszódó vidám zsivaj. Ha kerékpárral érkezel, bátran használd az új kerékpártárolókat. A biztonságról a térfigyelő kamerák gondoskodnak. Ha aktívan töltenéd el a szabadidőd, próbáld ki a sportpályát, pingpongasztalt vagy az új kondiparkot. Ha megszomjaznál 3 új ivókút is a rendelkezésedre áll. Azonban, ha mentális kihívásra vágysz, szerezz sikerélményt a sakkasztalnál egy meccs keretében. De ha csak élveznéd a jó időt, olvass egy könyvet az új padok valamelyikén, vagy társasozz a szabadtéri asztalokat használva. A korszerűsített kirakodó vásár igazi találkozási pontként szolgál, amely helyszínt az emberi kapcsolatok tölthetnek fel történetekkel. Az új hulladéktárolókkal még kényelmesebben tehetünk a tisztaság megőrzéséért.

Folyamatos fejlődésben:

Ahol otthon érezheted magad – Tócóvölgy

Ha eddig is otthon érezted magad a Tócóvölgyben, a Zöld Város program befejezése után ez még inkább így lesz! Csodálatos zöld élményben lesz részed, ha elkészül a fa-, cserje- és évelőültetések, gyepfelújítások és a meglévő ápolása. Tíz lakótömb játszótere újul meg és igazi kikapcsolódást szolgáló terek létesülnek, új padokkal, akadálymentesített szervízút menti járdacsatlakozásokkal. Egy igazi extrém sportpark tár eléd új lehetőségeket –skate pálya és bringa park-, de sor kerül kondiparkok és egy rekortán burkolatú futópálya kialakítására is. Ha inkább este szeretsz futni az esti fényt új kandeláberek biztosítják, az új ivókutak pedig mint frissítő pontok funkcionálnak majd. Elsősegélyhívó pont és térfigyelő kamerák fogják szolgálni a biztonságodat. De új hulladékgyűjtőket és kerékpártámaszokat is elhelyeznek a Tócóvölgyben.

Szívem csücske városrész – Sóház

Füvesítés, faültetés, cserje és évelő növény ültetése teszi még szebbé, otthonosabbá és egészségesebbé a sóházi városrészt. Nem csak a fák lombozata, hanem árnyékot adó pergola is hűsebb mikroklímát teremt. Az új játszóterek is pergolával épülnek. Az aktív sportokat a megújuló sportpálya és a kondipark fogja biztosítani. A kitaposott ösvények megszűnnek, helyettük új gyalogos járdák épülnek. Új padok, asztalok új találkozási pontokként szolgálva segítik az idő minőségi eltöltését. Az új hulladékgyűjtők a tiszta környezet megőrzését segítik elő. Az új kerékpártámaszok a kerékpárral közlekedők életét könnyítik meg. A közbiztonságot térfigyelőkamerák fogják biztosítani.

Ide is elér a változás szele:

A forradalmi átalakulások helye – Petőfi tér

Igazán látványos átalakuláson fog átmenni a Petőfi tér. A tér egyik oldala lakótelepi környezet, de egyben a Piac utca másik végpontja. A Piac utca terület középpontjában egy mesterséges mederképzésű tó épül, amely mellett egy kávézó pavilon épület is helyet kap. Ugye már te is elképzelted a friss kávét, amelynek hátterében a napfény megcsillan a tó tükrén?! Mindemellett a zöldterület is megújul; szakemberek elvégzik a szükséges faápolási munkálatokat a meglévő fákat, új fákat, cserjéket, évelők ültetnek, megújulnak a gyepfelületek, a növényzet vízutánpótlására automata öntözőhálózat épül ki. Maga a gyermek paradicsom lesz a több korosztály igényit is kielégítő játszótér. A biztonságra térfigyelő kamerarendszer fog ügyelni. A világítás is megújul, látványos és energiatakarékos kandeláberekkel.

Kalandra hív az Újkert

Mintegy 2000 m2-en újul meg 9 sportpálya és egy kutyafuttató, míg a családok kisebb tagjait egy KRESZ-pálya és több új játszótér fogja kicsalogatni a szabadba. Szép, gondozott zöldterületek, évelők, cserjék, új fák, a meglévő fűfelületek felújítása, új gyepesítések fokozzák majd a városrész szépségét. A tisztaságról az új hulladékgyűjtők gondoskodnak. A pihenést felújított és új padok fogják szolgálni. Az autóval közlekedők számára parkolókat újítanak fel. Végül, de nem utolsó sorban térfigyelő kamerák fognak vigyáznak a biztonságra.

A város legnagyobbja – Tócóskert

Ha körbejárod majd a megújult Tócóskertet, újonnan ültett évelőkkel, cserjékkel, fákkal, felújított fűfelületekkel, új gyepesített területekkel találkozhatsz. Megújult játszóterekkel és sportpályákkal, telepített fitnesz és torna eszközökkel színesül a szabadtéri tevékenységek köre. Ha van kutyusod, az ügyességi eszközökkel rendelkező kutyafuttató a tappancsosod kedvenc helyévé válhat. Kutyaszemeteseket és új hulladékgyűjtőket is kihelyeznek. Térkövezett parkolót építenek, emellett a szabadtéri programok egy részének új rendezvénytér ad majd otthont. A pihenést felújított padok és egyedi ülő berendezések fogják biztosítani. A szomjadat új ivókutaknál olthatod. Új kerékpártámaszokhoz láncolva parkoltathatod a bringád! A hűs esti sétákhoz a fényt megújult lámpaoszlopok fogják biztosítani.

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola intézményvezető helyettese

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Szabó Fruzsina Magdolna

természetvédelmi mérnök

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök-hallgató, az MME Hajdú-Bihar Megyei Helyi Csoportjának titkára, önkéntes madármentő

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Szalacsi Árpád

a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója

Csatlakozz hozzánk!