Az üveg útja
Az üveg mindennapjaink részét képezi. Elég kinéznünk az ablakon, felkapcsoljuk a villanyt vagy felvesszük a szemüvegünket, de akár főzéskor is találkozhatunk vele. Zöldebb szemléletű felhasználóknál akár évekig kitart egy-egy befőttes üveg, hiszen a csomagolásmentes boltokban előszeretettel töltik meg őket egy gyors tárázás után, de a befőzés sem maradhat el a jól megszokott üvegek nélkül. De hogyan is készül az üveg?
Kevesen tudják, de az üveg valójában olvasztott homok. Akár a strandon talált, hétköznapi homokból is képesek vagyunk üveget előállítani, de manapság már számos egyéb alapanyagot is használnak e célra az üveggyárak. A homokot, amelynek legfőbb alapanyaga a kovaföld vagy szilicium-dioxid, nagyon magas hőmérsékleten (kb. 1700 Celsius-fokon) olvasztják meg. Ennek hatására megváltozik annak teljes szerkezete, és eredményül egy amorf anyagot kapunk, amely már egyáltalán nem emlékeztet a homok korábbi szemcsés voltára. Ez az amorf anyag bár szilárd halmazállapotú, bizonyos mértékben hasonlít a folyadékokra. Molekulái folyamatosan véletlenszerűen ingadoznak, így sosem tekinthetjük teljesen szilárd anyagnak.
Mivel ilyen sok helyen használható anyagról beszélünk, így nagyon sokféle üveget különböztethetünk meg. A legfontosabb különbségeket pedig a kvarchomokhoz adott kísérőanyagokban és azok tulajdonságaiban kell keressük. Néhányat bemutatok nektek.
Ha adalékanyagként sziksót használnak, a homok az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékleten kezd el olvadni, így takarít meg energiát. Hátránya azonban, hogy az így létrehozott üveg vízben oldható, ami egy esetleges pohár esetén – valljuk be – nem szerencsés. Éppen ezért további kísérőanyagot adnak hozzá, méghozzá mészkövet, amely stabilizálja azt. Az így létrejött anyagot formába öntik, és el is készült a poharunk. Ha a forma helyett fémlapra terítik rá, azon szétterülve síküveg keletkezik, amellyel ablak formájában is találkozhatunk.
Ha zöld színű üveget szeretnénk, akkor a korábbi keverékhez vas és króm alapú vegyi anyagokat adnak.
Amennyiben hőálló üveget szeretnénk létrehozni, bór-oxidot kell a keverékhez adjunk, amely megnöveli annak olvadáspontját.
Nagyon sokféle üveget ismerünk még, gondoljuk csak a kristályüvegre, amely az ólom-oxid miatt olyan különleges fényű; vagy a golyóálló üveg, amely a hozzáadott műanyag segítségével nyeri el e különleges tulajdonságát.
Ugye milyen sokrétű és értékes anyagról van szó?
Ezért is olyan fontos, hogy megbecsüljük!
Tudjátok, zöld kuka!
gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász
geográfus, projektmenedzser
jogi szakokleveles közgazdász
okleveles természetvédelmi mérnök
a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója
ökológus
környezetgazdálkodási agrármérnök
a Természettár vezetője
többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó
a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere
kertészmérnök
Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke
biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója
az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
természetvédelmi mérnök
tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor
a Debreceni Egyetem adjunktusa
rádiós műsorvezető
kommunikációs szakember
a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense
a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója
önkormányzati tanácsadó
divattervező, környezettervező
Természetvédelmi mérnök
a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
környezetmérnök, fotográfus
az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője