Roppan már a cseresznye - Future of Debrecen

Roppan már a cseresznye

Naturinda

A tavasz után hazánkban elsőként érik a csonthéjas gyümölcsfélék közül a cseresznye, pontosabban annak egyes fajtái. Mindenki szereti ezt a roppant finom és egészséges  gyümölcsöt, melyet teljes érésben szüretelünk június elejétől július elejéig. Sok telek rendelkezik cseresznyefával. A leggyakoribb a magas fájú Germersdorfi óriás egyik szelektált fajtája, ami bőven kielégíti egy 4 fős család cseresznyefogyasztási igényeit – természetesen, ha van aki leszüretelje a több méter magasságban csüngő finomságokat.

A cseresznye középkötött talajt igényel, s a közepes vízigényű gyömölcsfajok közé sorolandó. A hajtás- és gyümölcsnövekedés időszakában igényli a legnagyobb vízmennyiséget.

A szamóca mellett a cseresznye is primőr termék, így magas az értékesítési ára.

A hazai szabadföldi cseresznyetermesztés hátráltató tényezője a nyár eleji hektikus időjárás, a túl rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék. Ez a természeti jelenség jócskán tizedeli a termesztők jövedelmét, mivel így a gyümölcs könnyen kihasad, kicsattan, s így a termés eladhatatlanná válik étkezési célra. A termés évről évre egyre drágább a növekvő termelési költségek miatt. A kertészetet – mint minden más mezőgazdasági ágazatot – sújtja a munkaerőhiány, ami továbbá nehezíti a termesztést, hiszen a cseresznyét kizárólag kézzel és kocsánnyal lehet betakarítani. A festőlevű fajtákat érdemes gumikesztyűben szüretelni.

Beltartalmi értékei rendkívül jók, fajtánként nyilván eltérők. A Szomolyai fekete rendelkezik az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalommal, amivel csökkenthető a krónikus megbetegedések kialakulásának kockázata. Alacsony zsír- és fehérjetartalma mellett a magas rosttartalom kedvezően hat a bélrendszerre, annak működésére.

Méltán lehetünk büszkék hazai nemesítésű cseresznyefajtáinkra, amelyek a nemzetközi fajtaválasztékban is megállják a helyüket. Apostol János és Brózik Sándor növénynemesítők töretlen, áldozatos  munkája nélkül nem jöhetett volna létre számos kiváló  fajta.

Pár kiemelkedő hazai fajta, melyek közül a női névvel ellátott fajták önmeddőek (porzópartner kell, hogy legyen termés) a férfinevűek pedig öntermékeny fajták (nem kell porzó, hogy legyen termés).

  • Katalin
  • Vera
  • Rita
  • Carmen
  • Petrus (Péter)
  • Paulus (Pál)
  • Alex
  • Sándor

Nincs olyan, hogy tökéletes fajta! Ha egy gyümölcsfajta, valamilyen tulajdonságban kiemelkedő – például nagy termésmennyiségre képes vagy korán érő –, akkor van hátrányos tulajdonsága is – például fogékony betegségekre vagy a kártevők kifejezetten tizedelik a termést.

A Rita nevű cseresznye a világon az egyik legkorábban érő fajta, már május 20-25. körül értékesíthető. Hátránya, hogy repedésre nagyon hajlamos, valamint a seregélyek előszeretettel fogyasztják.

Egy másik fajtát szeretnék még kiemelni a felsoroltak közül, ez pedig a Carmen. A tanulmányaim során égett az emlékezetembe ez a fajta, amelyet szüretelve csodáltam meg csak igazán.

Ez a legértékesebb magyar fajta. Június 5-10. környékén érik, roppanós. A legnagyobb gyümölcsmérettel rendelkezik (általában 27-30 mm a gyümölcs átmérője). Hátránya, hogy levélfoltosságra és repedése igen hajlamos.

A piac elvárásai a következők: a gyűmölcs legyen fényes felszínű, finom, édes, kellően roppanós és minimum legyen meg a 32 mm átmérőjű gyümölcsméret.

A termesztők számára fontos ismérvek: legyen „piacos”, roppanós, bőtermő és egybeérő fajta.

Házikertben sokszor elmarad a kellő növényvédelem. Sajnos teleink egyre enyhébbek, így a kártevők és különböző kórokozók könnyen áttelelnek, így minden évben védekeznünk kell ellenük. A kártevők közül a cseresznyelegyet kell kiemelni, amely a gyümölcsbe petézik, amiből nyű fejlődik, így lesz „kukacos” a termésünk. A cseresznyelégy ellen sárga, ragacsos rovarfogó lapokkal védekezhetünk hatékonyan. Folyamatosan figyelnünk kell, hogy mikor van a rajzás, mikor fogunk sok cseresznyelegyet ezekkel a lapokkal. Amikor kiugró számot tapasztalunk, akkor kell permeteznünk a fákat rovarölő szerrel. A növényvédelemnek igenis van létjogosultsága házikerti viszonylatban is!

Fogyaszd ezt a nagyszerű gyümölcsöt rengeteg élvezettel!

Kedves egészségedre!

Borbélyné dr. Bacsó Viktória

Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője

Tornainé Kicsák Edit

környezet biotechnológus

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

stratégiai igazgató, Debreceni Városüzemeltetési Kft.

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!