Fekete retek - Future of Debrecen

Fekete retek

Naturinda

A fekete retek a káposztafélék családjába tartozó, egyéves növény, melyet igen könnyen termeszthetünk a házikertünkben. Könnyű nevelése mellett óriási beltartalmi értékekkel rendelkezik. A megfázós ősz végi, kora téli időszakban a legfőbb immunerősítő zöldségnövényünké válhat, mivel egy vitaminbomba. Magyarországon kis területen termesztik.  Csípőssége ellenére friss étkezési formában fogyasztható a növény gumója, valamint  reszelve borogatásként is alkalmazható. A későbbiekben szó lesz arról, hogy miként tudjuk háttérbe szorítani ezt a csípősséget. 

A fekete retek vetési ideje augusztus közepe.  Józan ésszel gondolkodva furán hangozhat, hogy az év legmelegebb napjaiban kell nekünk elvetni ezt a növényt 2-3 centiméter mélyen. Ügyeljünk, arra, hogy apró morzsás magágyba kerüljenek a magvak. Eredést követően egy lombleveles állapotban (amely nagyon kicsi) kell egyelni, 8 centiméterenként ritkítani.

hdr

A gumó alakja lehet gömb, megnyúlt, ritkán szögletes vagy amorf, melynek színe fekete. A növény nagy lombozatot nevel, melyet a földi bolhák nagy intenzitással rágnak. Ellenük rovarölőszerrel kell védekeznünk, mert rajzáskor pár nap alatt inváziószerűen elszaporodnak és akár teljes terméskiesést eredményezhetnek. Az ápolásánál fontos megemlíteni, hogy a fekete retek tenyészideje alatt háromszor kell meglazítani a talajt. A növény viszonylag rövid tenyészidővel rendelkezik, így előtte és utána is tudjuk a területünket hasznosítani. Előveteménynek jó akár a borsó, utónövénynek pedig a levélpetrezselyem.

A csípős ízvilágot egy kénvegyület okozza, amely sok ember számára kellemetlen lehet. A csípősséget több tényező is szabályozza: a talajviszonyok, a vízutánpótlás és fajtakérdés is. Egyenetlen vízutánpótlással fokozhatjuk ennek az intenzitását. A túlöntözés a gumó pudvásodásához vezet. Összeségében egy „jokernövény”, amely kevés gondozás mellett szuper termést ad. A betakarítást kesztyűben végezzük, mert a levele bőrirritációt idézhet elő.

Beltartalmi értékek
Számos – köztük C, B1, B2 – vitaminban gazdag. Magas a magnézium-, foszfor- és kalciumtartalma. A májra rendkívül jól hat, hiszen aktiválja és regenerálja a májsejteket. A méregtelenítéssel védi és segíti a helyes a húgyúti működést. Segíti elpusztítani a bélrendszerben a káros baktériumokat. Magas rosttartalma miatt kedvezően hat a bélműködésre.

Epidemiológiai és tudományos kutatások igazolják, hogy a polifenolokban gazdag zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával a szervezetünkben keletkezett szabadgyökök hatástalaníthatók, így rendszeres bevitelükkel számos krónikus megbetegedés megelőzhető.

A népi gyógyászat már évszázadok óta használja, elsősorban emésztésjavító és féreghajtó hatása miatt. Számos epegyógyszerben ennek a zöldségfélének a hatóanyagait használják fel.

Javasolt fogyasztása
Akinek bírja az ízérzéke és gyomra (erősen csíphet ugyanis a termés), fogyaszthatja nyers formában, akár sózva is. Én személy szerint mézzel fogyasztom, kis mennyiségben. Egy trükköt is megosztok veletek. Aki nyersen nem tudja elfogyasztani, annak ez lesz a legkézenfekvőbb fogyasztási formája. 

Egy közepes nagyságú retket kés segítségével meglékelünk úgy, hogy a közepének jelentős részét eltávolítjuk. Ebbe a részbe mézet töltünk, majd hagyjuk szobahőmérsékleten állni 1 napot. A reggeli alkalmával igyuk ki a gumóban keletkezett szirupot, amely tartalmazza a szervezet számára hasznos anyagokat.

Erősítsd az immunrendszered!

Borbélyné dr. Bacsó Viktória

Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője

Tornainé Kicsák Edit

környezet biotechnológus

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

stratégiai igazgató, Debreceni Városüzemeltetési Kft.

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!