Fekete retek - Future of Debrecen

Fekete retek

Naturinda

A fekete retek a káposztafélék családjába tartozó, egyéves növény, melyet igen könnyen termeszthetünk a házikertünkben. Könnyű nevelése mellett óriási beltartalmi értékekkel rendelkezik. A megfázós ősz végi, kora téli időszakban a legfőbb immunerősítő zöldségnövényünké válhat, mivel egy vitaminbomba. Magyarországon kis területen termesztik.  Csípőssége ellenére friss étkezési formában fogyasztható a növény gumója, valamint  reszelve borogatásként is alkalmazható. A későbbiekben szó lesz arról, hogy miként tudjuk háttérbe szorítani ezt a csípősséget. 

A fekete retek vetési ideje augusztus közepe.  Józan ésszel gondolkodva furán hangozhat, hogy az év legmelegebb napjaiban kell nekünk elvetni ezt a növényt 2-3 centiméter mélyen. Ügyeljünk, arra, hogy apró morzsás magágyba kerüljenek a magvak. Eredést követően egy lombleveles állapotban (amely nagyon kicsi) kell egyelni, 8 centiméterenként ritkítani.

hdr

A gumó alakja lehet gömb, megnyúlt, ritkán szögletes vagy amorf, melynek színe fekete. A növény nagy lombozatot nevel, melyet a földi bolhák nagy intenzitással rágnak. Ellenük rovarölőszerrel kell védekeznünk, mert rajzáskor pár nap alatt inváziószerűen elszaporodnak és akár teljes terméskiesést eredményezhetnek. Az ápolásánál fontos megemlíteni, hogy a fekete retek tenyészideje alatt háromszor kell meglazítani a talajt. A növény viszonylag rövid tenyészidővel rendelkezik, így előtte és utána is tudjuk a területünket hasznosítani. Előveteménynek jó akár a borsó, utónövénynek pedig a levélpetrezselyem.

A csípős ízvilágot egy kénvegyület okozza, amely sok ember számára kellemetlen lehet. A csípősséget több tényező is szabályozza: a talajviszonyok, a vízutánpótlás és fajtakérdés is. Egyenetlen vízutánpótlással fokozhatjuk ennek az intenzitását. A túlöntözés a gumó pudvásodásához vezet. Összeségében egy „jokernövény”, amely kevés gondozás mellett szuper termést ad. A betakarítást kesztyűben végezzük, mert a levele bőrirritációt idézhet elő.

Beltartalmi értékek
Számos – köztük C, B1, B2 – vitaminban gazdag. Magas a magnézium-, foszfor- és kalciumtartalma. A májra rendkívül jól hat, hiszen aktiválja és regenerálja a májsejteket. A méregtelenítéssel védi és segíti a helyes a húgyúti működést. Segíti elpusztítani a bélrendszerben a káros baktériumokat. Magas rosttartalma miatt kedvezően hat a bélműködésre.

Epidemiológiai és tudományos kutatások igazolják, hogy a polifenolokban gazdag zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával a szervezetünkben keletkezett szabadgyökök hatástalaníthatók, így rendszeres bevitelükkel számos krónikus megbetegedés megelőzhető.

A népi gyógyászat már évszázadok óta használja, elsősorban emésztésjavító és féreghajtó hatása miatt. Számos epegyógyszerben ennek a zöldségfélének a hatóanyagait használják fel.

Javasolt fogyasztása
Akinek bírja az ízérzéke és gyomra (erősen csíphet ugyanis a termés), fogyaszthatja nyers formában, akár sózva is. Én személy szerint mézzel fogyasztom, kis mennyiségben. Egy trükköt is megosztok veletek. Aki nyersen nem tudja elfogyasztani, annak ez lesz a legkézenfekvőbb fogyasztási formája. 

Egy közepes nagyságú retket kés segítségével meglékelünk úgy, hogy a közepének jelentős részét eltávolítjuk. Ebbe a részbe mézet töltünk, majd hagyjuk szobahőmérsékleten állni 1 napot. A reggeli alkalmával igyuk ki a gumóban keletkezett szirupot, amely tartalmazza a szervezet számára hasznos anyagokat.

Erősítsd az immunrendszered!

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!